Tuesday, 5 April 2011

Say sorry to me....

Tak2...tak de sapa2 salah dalam hal ini...ini adalah dialog aisyah yg baru menjadi habit..:P

Aisyah sumayyah ni baru masuk 2 thn 4 bulan...tapi kalau nak tengok dia punya vocab..memang canggih banding abg haris dulu..cuma yg beza nya Aisyah pelat sikit...Haris...memang sebijik2 cakapnya...

Sekarang ni .. memang notice sgt lah Aisyah punya personality... memang berbeza dari abg haris yg lebih lembut, tak kesah sgt dan mudah berkira... But this young lady...erm..sgt2 dominan, semua nak buat sendiri, mesti dia dulu dan cepat marah....

Letih melayan dia jauh dari melayan abg haris....tapi dia juga pandai memujuk...dan mama n abg cepat sejuk dgn pujukan dia...

Now..if dia rasa org buat salah dgn dia...contoh nya...terlanggar ke, budak lain cubit or sakiti dia ke...and if org tu tak minta maaf...dia akan directly sound '' Say sorry to me!''...''Say sorry to Aisyah''...sampai satu tahap..kalau mama terlupa atau tak sempat nak layan permintaan dia contoh nak cheese dlm peti...dia dtg sambil merengek2...sebut '' mama, u don't give me cheese, say sorry to me'' ...haaa...larat ko tak cakap sorry....dia akan ulang2 sampai ko cakap sorry....

Bila balik ke kampung, jumpa sepupu...yg dia kurang biasa..sekali tu..sepupunya cubit pipi gebu tu...dia mana pernah kena cubit..abg nya tak pernah jentik pun, mama n abh pun jenis tak cubit2 ni...itu ajaran tak elok tu..nanti budak tu habis asyik cubit2 org n anak2 org...

Berbalik pada cerita cubit...budak tu muda 3 bulan dari Aisyah...tapi jenis tak reti nak say sorry...mungkin belum di budayakan lagi...as for Aisyah umur 4 bulan bila dah boleh merangkak, we all dah ajar say sorry to haris, walaupun dia tak reti nak sebut...kami lah sebutkan..'' Aisyah say sorry you hit abg haris toys..'' sorry abg haris'' (we all jugak yg sebutkan)...jadi Aisyah dan Haris memang sorry to macam kewajipan bila berlaku masalah...Alhamdullillah..masyaAllah...

Berbalik lagi pada cubit...hahaha..melalut... Aisyah tunggu lh budak tu say sorry..tak sebut2...parent dia pun tak tolong sebut...aper lagi...melalak lah member...bukan sakit sgt rasanya...but sakit hati yg lebih....dia punya nangis dgn muka geram...kesian dia...letih mama nak pujuk...takkan nak pergi suruh mak budak tu suruh anak dia sebut sorry...tak kan la kan...sepatutnya benda tu tak payah lah org lain suruh...sendiri fikir lah kot..ke macam mana?...

But...say sorry and please sgt2 lah menjadi perkara berat dlm keluarga mama...dan anak2 mama memang dah arif sgt fasal benda ni...kalau tak de please..tak dapat la apa yg di hajati...kalau tak say sorry..memang kena ''pulau'' lah dgn kami....

Alhamdullillah...masyaAllah..berbaloi sgt effort dok mengingatkan pasal benda2 ni dari baby...now..senang hati :)

2 comments:

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

MasyaAllah..aisyah was soo bright little girl lah ct. Pasal sorry tu, aku rasa takyah la kot nak mintak2 org say sorry. Tapi kita mmg kena ajar anak mcm tu la. Tp kalau tak pasal2 nak suruh anak org lain ckp, takut secara tak sedar kita dah sakitkan hati mak ayah budak tu. Not every parents perfect right. Semoga dgn anak kita tak push anak dia utk say sori, tapi anak kita yg say sorry kat anak dia, akan lebih ikhlas untuk diteladani. Boleh jugak jaga hubungan sesama manusia dgn cara lebih berhemah.

Peringatan utk aku gak tu, byk buat salah dalam mendidik anak2 ni. Sometimes aku terlampau berkeras dgn anak2, dgn harapan anak jaga adab & akhlak mereka depan org. Aku tak sedar, tak semua tindakan aku betul, sbb anak2 aku masih kecil, tak tahu kesan jangka panjang (especially bila dah tak duduk dgn aku). Skrg usia mereka masih terlalu muda utk aku buat penilaian. Cuma kita mendoakan yg terbaik dan sentiasa menambah ilmu utk kebaikan & keberkatan hidup. Wallahua'lam.

Mama said...

rin: betul2...sgt tepat lah apa yg rin cakap tu... itu lah...kadang2...rasa ralat sikit bila org buat2 tak faham...lebih2 lagi close family rin...lepas tu yg menilai bukan kite...org sekitar kite juga...esp macam aku ni...tah macam ade satu stigma pulak...yer lah..dok rumah, tak kerja...kalau ada silap sikit pada anak2 ni...org point terus kak muka aku ni...adoi ai!...tension sgt...itu yg aku kalau boleh..malas nak ade kes anak2 kat rumah org..esp sedara mara...banyak cerita rin...:)...benda baik jadi pun ada yg menyebut..ini kan benda kurang baik..lagi banyak yg menyebut...:(