Monday, 1 May 2017

Surat pertama Maryam

Memang tak sangka sgt maryam sudah boleh menulis..

tak de ajar pun..

dia dah boleh membaca.. dari situ..dan dari main sambung2 gambar2 dot to dot...dia develope sendiri kemahiran menulis..

masyaaAllah..

ini lah yg saya maksudkan dengan self learn

dan ini lah antara sebab kenapa saya home education

bila tengok anak punya perkembangan..

memang senyum dan hilang stress

stress dari kerja luar..

haih..macam sotong kurita..macam2 nak buat..huuu

.

Diy build in cabinet

Dah lama rasanya tak buat project besar bersama ni..

since sibuk dengan kelas robotik dan kelas english haris.. hujung minggu penuh!

memandangkan cuti panjang hari buruh abang ajak buat renovation bilik tidur kami..

masih dlm proses nak cat.. nanti dah siap( entah bila) kami update

tinggi 8 kaki..total kos..dalam 300..

puas hati punya besar..

macam2 aku sumbat nanti..

hahaha

.

Saturday, 25 March 2017

Rubiks cube


ya..kami sedang mabuk ini..

haris belajar sendiri selesaikan cube ini dlm 1 hari.. dan saya 3 hari..

memang best!

dah tua baru pandai..kah!

Tuesday, 21 March 2017

review product

ini bagus..

murah

mr diy

rm 3.30

beli..

review paling simple..

beli.

.

Monday, 13 March 2017

Gaya jepun

Mari mop lantai gaya jepun.

sihat, bersih, kuat.






Saturday, 11 March 2017

Roselle

Petik dari kebun..nak buat air...anak2 minta nak minum roselle..

Sedap, mudah, murah dan sihat..

jom taman roselle!

.

Haris latest project with adobe fx

Aktitivi sampingan haris..salah satu nya movie editing..

umur 10 tahun..dia belajar sendiri guna sofware adobe fx ni.. masyaaAllah..antara banyaaak benda yg dia belajar sendiri..

teringat dulu2.. masa mula2 homeschool dia.. nampak kecik je..baru belajar menulis..sekarang dah buat movie editing sendiri dah..

ok..

video
enjoy the checky face..hehehe

Friday, 10 March 2017

Kami hari ini

Sabtu..cuti..tapi abah tak cuti..jadi kami keluar macam biasa..

cuma hari ini abg haris ada kelas robotic advance di thinkerspace pulai perdana 2..

Aisyah mahu mewarna

dan faris mahu cuci longkang..

baik..

Asalkan bermanafaat inshaaAllah.

.


Fahami Al Quran

Alhamdullillah

Haris dan Aisyah...salah satu benda yg wajib di terokai dan pelajari bersama adalah memahami isi kandungam Al Quran.

Untuk anak2.. sessi perlu lah santai dan menarik perhatian..

Urutan nya bermula dengan membaca..sekali lalu bahasa Arab.

Kemudian baca makna surah di

https://readwithmeaning.wordpress.com

menghayati dan cuba memahami intipati surah

kemudian saya akan ajar buat simple worksheet dengan soalan dan jawapan perlu di cari di dlm translasi Al Quran..

Kemudian..mereka akan ceritakan kepada saya apa yg mereka pelajari..fahami dan bagaimana ilmi itu dpt di gunakan dlm kehidupan harian..

Hari ini surah Al Jinn...dan masyaaAllah...terjawab lah persoalan tentang jinn, Ahli Sihir dan Harry Potter...ya..anak2 dah besar ... Mereka tahu Harry Potter dan mereka kaji.. Mereka suka harry potter dan effect2 dari cerita itu..

Bagaimana saya nak sampaikan tentang Sihir dan ilmu hitan? dengan menggambarkan islam itu indah..melalui surah ini.

Sekarang..anak2 hanya sukakan effect..dan bukan harry potter...mereka akan berkata.. tiada magic yg baik ( harray potter menggambarkan ada magic yg baik )..Semua yg melibatkan black Magic dan jinn..adalah mereka yg telah di sesatkan..

Sungguh Al Quran itu petunjuk utk mereka yg mencari.

Suka lah saya ingatkan di sini... sama2 lah kita membesar bersama anak2.. jgn pusing belakang biar anak terokai dunia ini tanpa petunjuk.. jika anak minat sesuatu..kita minat bersama supaya kita ada uk guide mereka jgn lari dari jalan yg benar.

usah halang.. kalau di halang .mereka sifatnya ingin tahu..mereka akan cari belakang kita..dan itu lebih bahaya..

Semoga Allah jadikan anak2 kita anak2 yg soleh dan solehah.

Amin.

.


Lipat baju dan problem solving

Pada saya, aktiviti lipat baju adalah sgt bagus..kenapa?

Tolong ibu

Free

rangsang problem solving..boleh lihat macam mana anak2 fikir ul dptkan bentuk kain terlipat 4 segi

rangsangan motor kasar dan halus anak2

boost confidence bila berjaya selesaikan task...ini kita panggil the small success.

ajar anak2 organise dan sorting.. basic math development.

haaaa..

kan bagus tu lipat kain..

dah2.. buang lah ipad tu..

ajak anak lipat kain..itu lebih baik..

maryam 3 thn 2 bulan lipat kain sendiri...cantik je lipatan nya.. bagus betul koordinasi dan problem solving maryam ni

MasyaaAllah




Thursday, 9 March 2017

Cekodok

Cekodok jadi sedap bila

Tak tambah air

masukkan 1 sudu butter

sedikit sodium bicarb

dan telur sebijik

hasilnya

cekodok rangup2 sikit di luar..

lembut gebu di dlm

dan tidak keras.

selamat mencuba.

.

Hidup dan dunia

Mendengar halwa telinga hari ini oleh utz fav mama.. sheikh Hassan Ali dari UK.

Lebih kurang begini..

Kata Saidina Ali RA..

Hidup di dunia ibarat hidup berlayar di lautan..

Jangan sampai air lautan masuk ke dlm kapal..

nanti kita karam..

jadi..

Hidup di dunia jangan sampai dunia masuk ke dlm diri kita..

nanti kita akan karam.

Allah hu Akhbar.

.

Wednesday, 8 March 2017

Haris in action

Haris sedang buat clip utk vid editing guna adobe after effect (fx) .

mama tukang click butang on.

oh..

anak dah besar.

.

Siakap stim malas

Tiada idea nak masak apa?

ini idea simple dan senang.

utk org yg sibuk macam mama kan..hahaha

mama guna siakap..kerapu x de pulak tadi..

cuci siakap kena betul2 supaya x berbau..

rendam siakap dlm air basuhan beras y di campur air asam limau nipis.

10 min.

bilas dan tos dan masukkan ke dalam mangkuk utk stim.

ketuk 1 serai.
potong 1 batang serai lain
1/biji bawang
2 biji asam limau kasturi
1/2 inchi halia
2 biji cili padi
garam
air

gaul semua

stim

siap.

.

Si Rajin dan rajin

Faris ni..rajin dia lain sikit..

dia rajin tolong bab2 masak dan makan..

bab2 cium dan puji mama

bab2 peluk dan bergolek dgn mama

memang rajin dan rajin..

masyaaAllah..

.

Kelas Haris : Intake ke 3!

Alhamdullillah!
Malam tadi kelas pertama utk intake ke3 kelas Haris dan Aisyah.
Seronok sgt!
Moga terus berbakti pada ummah.
.

Halwa mata n telinga

https://youtu.be/pmxb9Bo0XkM

MasyaaAllah!

Keledek rebus

ini keledek hasil kebun di office suami

rasanya sgt manis

bila perut rasa tak selesa..

kepala rasa tak clear

hidung rasa penuh

keledek rebus membuka selera..

Alhamdullillah..

rebus gitu tambah garam..

makan panas2 sambil minum air panas

Nikmat Tuhan Mu yang mana lagi yang hendak di dustakan?

.

Cemburu dan dengki

Sedang mendengar ceramah dari sheik Hassan Ali di youtube tentang companions of the prophet.

quote menarik oleh beliau.

" Jealousy is the first sin in the sky ( bila iblis cemburukan nabi Adam as) and jealousy is the first sin on the earth (bila Qabil cemburukan habil )"

tak pernah terfikir sebelum ini..

jaga hati dari penyakit hati ini.

.

resepi kek coklat tanpa susu, telur dan butter

Buat entry ini utk simpan resepi ini..

inshaaAllah..tak hilang lah kan..

resepinya mudah sgt..

bahan kering

1 1/2 caww tepung gandum
1 cawan gula...saya kurangkan jadi 3/4 cawan gula
1 sudu kecil baking soda
3 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil garam.

bahan basah

1 cawan air
1 sudu kecil cuka
5 sudu besar minyak masak
1sudu kecil vanila

gaulkan bahan kering dlm bekas besar.

gaulkan bahan basah dlm bekas kecil..

tuangkan bahan basah ke bahan kering dan gaul

masukkan dlm acuan dan bakar

180c hingga masak.

selamat minum petang semua.

.

Tuesday, 7 March 2017

Selamat hari wanita 7 March 2017

Wanita solehah yg tujuan akhirnya mencapai syurga Allah.

mari kita bergerak bersama

melunaskan amanah di dunia yg sementara

ayuh!

.

Seni Aisyah

Lihat macam mana aisyah expresi diri dia..

unik..

memang dia unik.

.

Lebam

Bila dtg sorang budak lelaki baya haris..dengan muka lebam di pipi..

saya tanya kenapa..

diam..

diam...

mak tumbuk..

saya pelan2 sapu minyak cap kapak di pipi itu..

anak tadi..

tengok saya...mata dia kosong..

tak pa dik..

acik sayang kamu..

Allah sayang kamu..

pelan2 dia jalan pergi ke meja..

pandang saya..

senyum.

.

Utk Lunch

Kami petik anggur hari ini..

Banyak lagi yg baru keluar...

Banyak lagi baru nak masak...

Moga Allah terus berikan kesuburan Dan rezeki yg berpanjangan.

.

Klinik gigi pulai

Kami ke klinik gigi hari ini utl cuci gii abg haris..

Sekadar tips..

Jika mahu ke klinik gigi..cuba call utk appointment.. Lenih cepat dan mudah urusan..

Bila nak bawa anak ke klinik gigi, pastikan anak bersedia secara mental dan fizikal..

Persedian fizikal: anak tidak mengantuk, lapar atau sakit

Persediaan mental : beritahu awal, bincang tentang apa yg akan di lakukan, cerita pengalaman kita ke klinik gigi jika ada ( pengalaman yg baik).

Haris sebelum ke clinic gigi..sudah membuat bacaan tentang proses yg alan di jalankan, melihat vid dan merasa teruja utk ke sana..

Jadi..

Siap tanya dr tentang prosedur dan alat..

Mama juga belajar bersama

Yg pink tu ..namanya polishing paste..heee

Semuanya Allah lancarkan urusan..

Alhamdullillah.

.

Macam di Spanyol

Anggur kami dah masak..

Rasa nya manis2 masam...sedap!

Sambil nam masuk kereta petik sebijik dua.

Rasa macam di spanyol..

.

Teakwondo

Setiap malam selasa, anak2 akan ke kelas teakwondo..

Kesan lepas anak2 sertai kelas seni mempertahankan diri?

Disiplin

Berani

Kuat

Antara ciri2 yg wajib ada pada setiap muslim.

Di sini kelasnya rm 35 seorang..

Berbaloi

Anak2 bayar kelas sendiri..haris dan aisyah bayarkan kelas faris juga..

Alhamdullillah.. Rezeki Dari Allah..

Haris cekap juga mengurus wang..
Sebab dah ada wang sendiri dari haji mengajar kelas bahasa inggeris di Thinkerspace Johor.

Mama dok sorang ni..layan blog jap.

.

Nota keluarga kami

Entry pertama selepas lama sunyi....catatan maya mama pertama tahun 2008.. Anak baru 2.. Now anak dah besar.. Dah 4 org..

Life sekarang macam mana?..

Mama busy... Busy dgn cinta hati..busy membentuk jiwa2 kecil ini..

Alhamdullillah..

Nikmat Allah tiada nilai nya..

Bermula dgn posting ini..mama akan update aktiviti kami di sini..

Pelan2 buang fb..nanti buang WA...

Persediaan utk sesuatu yg besar...

InshaaAllah..

Blog lebih santai...lebih free dan lebih seronok mengarang..

Tiada scrolling benda tak berfaedah di fb...eh..rasa bahagia betul tidak layan fb dah 2 minggu..rindu masa tiada fb dulu..

Tua?

Mungkin..

.