Saturday, 30 April 2011

Perkahwinan

Dah lama mama nak buat entry pasal wedding ni....bukan wedding mama la...itu dah berkurun lame nye....aka Basi dah haaa....:P

Mama nak cerita tentnag pengalaman mama sewaktu mama tinggal di UK dahulu...Di Uk..mama tinggal di kawasan Coventry...kawasan ni muslim community sgt2 ramai...dan memang mula2 sampai rasa bukan Uk..tapi macam karachi...tak gitu izu?

Mama berkenalan rapat dgn satu keluarga Pakistan ni...Asique Family.... mereka ni non typical pakistan family...sebab....
  1. Mereka sgt2 islamic...dan tidak langsung bergantung kepada adat mereka...
  2. Ahli keluarga mereka ni..terdiri dari pelbagai bangsa...dari italian to white...macam2 ada....rojak..sebab apa?..sebab diorang ni suka pergi cari mualaf baru masuk islam..dan di kahwinkan sesama anak2 mereka yg ramai dan cantik/hensem tu supaya akidah mualaf tu tak lari dah..:)
  3. Sangat2 islamic...dari segi percakapan, pergaulan, rumah, anak2...erm..holistic la kata org modern ni....seingat mama la...dari mula kawan...selang 2 minggu mama lepak2 rumah diorang ni....memang cerita pasal Allah, hadiths dan doa serta cara2 nak mendapat pahala dari Allah...memang sejuk lah tiap kali masuk rumah diorang ni....ok..sepanjang mama kenal..tak pernah sekali pun mengumpat org..:)
memang mama mengaku...tak pernah jumpa lagi org/ family macam ni seumur hidup mama...kalau kat msia...walau nampak baik macam mana pun...mesti ade terselit2 aisyeh....but this family...memang bless sgt ... diorang ni.... hutang pun tak de.... beli rumah cash adik beradik tolong..ratus2 ribu pound...bila rumah tu kosong..terus tukar jadi masjid dan islamic school....kagum sgt...

Jadi..mama pun dapat lah jemputan kahwin anak perempuan keluarga ni...berpuluh2 kali istikarah diorang ni nak terima lamaran pihak lelaki...semua solat...giler best arr.....

Ok...kalau majlis perkahwinan mesti bermula dari kad kahwin...

mama tak simpan pulak..rugi betul...kad kawin dia..kertas keras biasa...tak de bunga2...just ada jemputan, doa dan syarat2 menghadiri perkahwinan...
  1. tempat lelaki dan perempuan berbeza..jadi di nasihatkan bawa hp utk contact spouse keluar dewan
  2. di larang membawa camera or ambil gambar or video..sebab tempat perempuan tu nanti...ramai yg akan kelihatan cantik dan ada yg x bertudung sebab man free kan...
  3. memgasingkan anak2 lalaki yg telah baligh ke tempat lelaki dewasa
selesai kad...

pengantin pulak....

pengantin perempuan dan lelaki di asingkan....pengantin perempuan giler punya cantik baju semua...masa kat luar dewan di selubung hitam..hingga masuk dewan...nak bukak habis pun boleh..same goes to the guest... basically..kat luar smua berpurdah hitam..masuk dewan berpinar2 biji mata..cantik2 labuci dan style rambut...:P

tiada music dan tarian....

makan hingga meletup perut...

manisan yg sgt2 manis dah sedap gile

atas meja tetamu...di hiasi doa2 untuk pengantin, untuk tetamu, doa mkn, doa selesai makan, berserta translation sekali...

tidak ada yg bergosip2 ikut suka...masing2 menghayati makanan...dan sewaktu majlis ini juga..di kumpulkan ahli2 baru ( mualaf) dari serata coventry yg mereka jumpa..untuk berkongsi pengalaman dan mendapat sokongan moral....

PERGH...memang tak wujud majlis perkahwinan yg sekali dakwah macam ni di malaysia...sgt2 sedih bila tengok nowdays...tempat makan lelaki perempuan campur...boleh undang fitnah....lagu2 berkaraoke bagai...jahanam weh!....

i miss those moment... memang sgt2 rindukan suasana islam yg Allah beri mama rasa di sana....

ps: sewaktu mama mula2 memakai purdah...rata2 yg memandang dan tahu mama ini Ct from malaysia...semua menangis sambil peluk2 mama dan tadah tgn dan2 tu juga ucap syukur pada Allah...balik malaysia...kena herdik2 suruh bukak..macam mama bogel pulak...aper lah nak jadi...nauzubillah....:(

abg ada pesan.....majlis perkahwinan anak2 mama insyaAllah...asing2 macam ini juga...pihak yg meminang or di pinang akan di beritahu tentang undang2 ini..kalau tak nak...makna nya...tak boleh lah terima ye...sebab...memang tak nak main2 nak pilih menantu..kena pastikan islamic pada diri menantu n family...insyaAllah...tak nak kena tanya esok2...sebab apa berikan anak esp perempuan pada lelaki yg tidak beriman..kerana itu di kira penderaan ( oppression ) pada anak tersebut...:)

1 comment:

ishamizu said...

Aah mcm kt Pakistan. time bsalji br nmpk English..hihi.

Kt cni org pki purdah ramai je, omputih tade kisah pun. will be treated equally lg. ;)