Sunday, 29 May 2011

puteri specialist hospital JB

Ok...mama nak buat review pasal Hospital ini...memandang kan masa mama nak bersalin dulu..mama cari2 org yg ada buat latest review pasal hospital ini...tentang kos dan layanan....tapi sgt2 hampa...takde org yg buat....jadi...susah juga lah kan....ada pun tahun 2008...dah basi dah pricing dia...

Mula2 mama nak cerita tentang Dr dia...
  • Mama ambil Dr Laila...Siti Laila ...org yg sgt2 lembut dan baik....cara layanan memang umph!...cara dia deliver baby pun sgt2 skillful... ok..mama baby 3.8kg...no tear... cepat dan cekap cara dia handle...dari apa yg mama dgr2...dia tak suka buat epi..gunting2 ni...unless memang terpaksa....cth..susah nak keluar or first baby...
  • monthly check up dia...ok...sgt2 ramai...erm..basicly...memang tunggu lama...dalam 1 up to 2 hours...then sebab dai ramai patient...jumpa less then 5 minutes...memang tak sempat nak tanya apa2....masuk bilik..salam...tak sempat duduk..terus ke katil, scan....salam balik...memang tak duduk pun..ok..:P...tapi tak boleh nak salahkan Dr...memang ramai yg tunggu...kalau nak bincang apa2...kena terus cakap masa kat pintu tu lagi...mama rasa mama punya hari appoiment yg silap...hari jumaat...somehow dia kena cover patient Dr noraini juga..sebab Dr noraini OT day ialah jumaat...Dr laila OT day ialah khamis....
  • Bayaran untuk monthly app ialah...RM 125 untuk first app dan app seterusnya RM 68....ok lah..kalau colombia asia hospital..kalau tak silap...app first 140 plus and yg next app dalam 80 to 90 gitew...kalau tak silap la...silap..maaf ye...
Sekarang pasal kos bersalin
  • Total kos bersalin mama ialah RM 2600, mama tido bilik single yg berharga RM 168 pernight...bilik2 dia...yg VIP suite RM 350 semalampaling mahal dan bilik2 kongsi dia paling murah RM 70 semalam...
  • Dr laila charge mama untuk bersalin sahaja Rm 600...tak pasti untuk delivery lain..but my delivery memang clear cut....no episiotomy, no tear or stitching...
  • Kos yg lain2 yg menyebab kan sampi RM 2600 tu termasuk nursing Rm 450, nursery baby, alatan dan charge Dr laila datang check later and charge Dr peads yg tengok anak..itu yg besar..yg lain puluh2 pulak documentation lah, register la..
  • so...in summary... mama normal delivery with Dr laila with no complication and 1 night stay in single room = RM 2600
  • miminum kos registration adalah RM 400 as deposit.
Layanan pulak...
  • layanan baik...sebab psh ni terkenal untuk delivery area jb ni...the only Hospital area jb yg ada muslim female Obs....
  • nurses sgt2 berpengalaman dan friendly
  • husband friendly...
  • urusan admition and discharge sgt mudah dan cepat...
  • makan on time and dalam labour room pun ada diorang hantar kite punya meal...senang lah...
  • delivery suite dia..very old lah...kecik sikit dan erm...tak kedap bunyi..u can hear lah org sebelah menjerit2...dan ada 3 bilik....2 midwife yg jaga dan 1 Dr...kalau macam kes mama tu..serentak sekali 3 bersalin...memang bab cuci kite yg dah sudah ni..lambat sikit lah...mama dok tergantung gitu lama lah...more then 15 min rasanya...sebab tak sempat nurse tu nak melayan....sebab sekali bersalin serentak...mama upset sikit lah sebab mama dok cakap..saya dah lengoh ni...diorang dok berlari2 kejar yg lain dok meneran...erm..they should have more midwife in there la...ish!...itu pun..bill nursing bayar sampai RM 400 dekat 500...aper lah!
apa yg kurang sikit
  • bilik...bilik dia limited..kalau nak yg single Rm 168 tu...memang ikut nasib...mama pun nasib jer dapat..if not..kalau nak single juga..kena VIP room tu lah..RM 300 to 350...bilik2 yg lain..share lah...mama tak minat lah...nanti husband org lain nampak kiter lah..nak feeding lagi...oh2..no...biar mahal..janji aurat ku terjaga...:)
  • nursey dia sgt2 slow lah...nurses dia lambat sikit buat kerja..then diorang ni..yg mama tengok lah..kasar sikit masa handle baby...tarik lentang ikut suka aje...mama tahu sebab mama stay there nak feeding baby...itu kurang...sebab itu mama minta AOR discharge faris masa jaundice tu...tak sanggup pulak kena kasar2...letih teran tu...
  • VIP suite nurses nye..erm...agak tak friendly dan harga bilik tu tak berbaloi dgn keadaan biliknya....up sikit aje...yg lain sama aja dgn bilik single RM 168....
  • Kalau masuk weekend...oh dear...oh dear...sgt slow lah kerja diorang ni...VIP suite..minta minlo...tak sampai2...nak discharge ward...cakap kat org lain..communication diorang ni macam aper..org lain tukar shift ...tak de pass over ke aper....tak tahu la...memang sakit hati lah...kalau weekdays tu...cepat sikit buat kerja...mama tahu sebab mama dah masuk weekdays sebab SVT dan dah masuk weekends sebab faris jaundice.
  • meals dia sgt biasa2...erm..mama pernah jaga ayah mama dulu sekali di Ampang puteri...makan..yummeh!...kat PSH...biasa2 sahaja...but...on time lah kan..tak de lah macam kat gomen tu...sat lambat..sat cepat...
ok...as a summary... i can give 4 out of 5 lah...untuk price mama tu...tapi mama ada dengar lah...normally org kena charge sampai RM 4K...kalau RM 4K dan pengalaman macam mama..tak berbaloi la...but because mine only RM 2600..rasa ok...:)

Ada tanya nures tu...kalau Csect : elective RM 6K, Emergency office hour RM 7K dan midnight RM 8K to RM 9K

harap review ini dapat membantu ibu2 sekitar Jb yg plan nak bersalin di PSH or sedang survey2 nak bersalin di mana...:)

Alhamdullillah...semuanya smooth sailing untuk mama dan faris...4th baby?...buat masa sekarang...i have BTL ( ikat ) in my mind...hahahah...means no!...no more baby...3 is nice and i like it that way...:)

5 comments:

NOOR AIN OSMAN said...

Wah...sonoknya
www.momstoreretail.blogspot.com

NOOR AIN OSMAN said...

Wah...sonoknya
www.momstoreretail.blogspot.com

NOOR AIN OSMAN said...

Wah...sonoknya
www.momstoreretail.blogspot.com

Azu Naurah said...

Tq for sharing

Azu Naurah said...

Tq for sharing