Thursday, 8 January 2009

Colic!


Aisyah ni memang senang colic...erm...tak macam abg haris dulu..maybe tempat sejuk..n mama yg tak reti pantang ni..huhuhu

Banyak cara mama dah usaha kan...antara nye

  • minum air halia minimum 3 kali sehari...namapk macam berhasil...50%
  • elakkan makan benda bercaffien...erm...tak tau ler..berkesan ke...
  • keep her warm..yap...berkesan..coz setiap kali mandi...colic menjadi2...60%
  • urut perut die...erm...berkesan...lepas urut..dia kentut n berak...60%
Last entry...mama ada cakap mama belikan Aisyah portable swing kan...yap..Alhamdullillah...sgt berkesan..90%...dia memang lena...tapi actually itu utk kasi sia tenang n tak menangis....colic still there...but..ok lah...tak sampai hati tengok dia nangis..sedih...

But Yg paling berkesan..Doa...sentiasa berdoa semoga Allah permudahkan urusan Aisyah...sehat kan tubuh badan nye..sembuhkan penyakit2 yg ada pada nya...dan menjadi anak yg solehah...Amin..

Alhamdullillah....betapa beruntung nye kita ada Allah....segala nye kita minta pada Dia...mengadu pada Dia...cerita pada Dia...sebab kita yakin..hanya Allah yg berkuasa atas segala sesuatu...Alhamdullillah..

8 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

sejuk je ati aku tiap kali baca coretan ko pasal anak2..mcm ko xde perasaan stress dgn diorg pun..best la ko nih..supercool mom!

wanie said...

mmg sedih kalau tgk anak2 ni menangis kena colic...

UmmiAmmaR said...

ammar pun sama la ct..yang paling teruk kembung dia yang even dh nk mask 10 bulan still masih terkembung...kesian perut dia keras..n sometime susah nk yak yak

Mommy Lil' N said...

aisyah colic ye? siannyer..
ceta pasal colic nih..najeeb pun alaminya jugak dari umur 10 hari sampai 2 bulan..tetiap malam tido sampai ke pagi tu kena dakap je..kalo x dakap dia nangih or tido tak nyenyak..dah letak minyak yu yee, letak hot water bottle dan tuam perut dia lepas mandi...kurang la sket..tp still tido tu kena dakap je..
portable swing dapat sooth bb yg colic ye? baru ku tahu..

Siti Rohana said...

teh: thanks teh...sama2 lah kite menjadi supercool mom!..insyaAllah

wanie; itu lah...ct memang sedih tengok dia nangis...sedih lah...

ummie:yer ke...oh...lama jugak ye...takpe2...kite sama2 doa semoga anak2 kiter sehat ye...amin

mommynajeeb: itu lah...ct harap2 cepat reda colic ni...kesian die...portable swing ct beli kat cni sebab buai biasa tak de jual...beli yg electronik ni..senang on aje...siap ade lagu2...tapi tak on yg tu...nak min kan noice...supaya senang lena...

Fateen said...

kena colic ke aisyah.. kesiannya dia..

biasa kami letak minyak yuyi or any minyak panas nk urut kat perut, betis n tapak kaki.. alhamdulillah, both my kids jarang sgt dpt colic sampailah dh besar ni..

lagi satu grape water kena sentiasa ada sbb bagus utk bb even masih dlm pantang.. just bg 1/2 teaspoon pun dh enough..

Fateen said...

lupa plak nk inform.. got a cute award utk CT.. nnt amik kt blog k..

nikNadim said...

ct...cuba mung bagi Woodward's Gripe Water(tapi kat sana ada tak ek?)dia bagi angin keluar,rasa dia pon shedapp....kesian Aisyah kena colic...teruskan usaha cari penawar. kipidap cool mom!