Thursday, 30 December 2010

too much to do

too much to do..too little time...oh dear....

Wednesday, 29 December 2010

desaru...

tak sabar menanti hujung minggu...ini holidaY familY mama Yg pertama since balik malaYsia....insYaallah..hanYa kami..dan kami sahaja....DESARU PULAI SPRING RESORT

persiapan..
  • baju mandi anak2
  • suncream
  • pelampung
  • kasut mandi
  • kudap2
  • lappY
  • duit Yg banaYk...kalau ade...harge bilik pun dh 300 plus2 semalam weh...hahaha
diharap semua nYa ok...allah permudahkan urusan...dan di berikan kesihatan Yg optimum nak main laut....

nanti update gambo Ye...insYaallah..

Tuesday, 28 December 2010

Abang

Mungkin hanya Tuhan
Yang tahu segalanya
Apa yang ku inginkan
Di saat-saat ini

Kau tak 'kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya

Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Kau tak 'kan percaya
Kau selalu di hati
Haruskah ku menangis
Untuk mengatakan yang sesungguhnya

Kaulah segalanya bagi ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Kaulah segalanya untuk ku
Kaulah curahan hati ini
Tak mungkin ku melupakan mu
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang
Tiada lagi yang ku harap
Hanya kau seorang

Monday, 27 December 2010

tv dan agenda dajjal

tv itu ada baik dan ada buruk nYa...

jika rajin...senaraikan.

jika malas...sila baca atau rujuk org Yg dah buat kajian....

buruknYa sgt banYak..

dan bagi Yg faham apa agenda dajjal n Yahudi...pasti ada satu kesimpulan Yg sama..

ini alat dan agenda meraka merosak akhlak anak2, remaja, dewasa dan org tua...

bila faham ini...pasti jadi seperti kami....

buang tv dalam tong sampah....

sekian

we dont saY like that ok...

ok...perkataan seperti tajuk di atas itu memang dah sebati dgn mulut mama , abh, dan anak2...setiap kali kami keluar dari rumah, atau anak2 kenalan or siapa2 datang rumah, mesti ungkapan itu menjadi satu kewajipan...

haris aisYah sambil bisik2 sikit..mama pun cakap lah...we dont do or saY like that...its not nice...allah dont like that....

anak2 pun angguk2 tanda faham...dan abg haris akan buat muka paling keruh Yg dia boleh..tanda tak suka benda Yg dia saksikan....

kalau ke rumah sedara mara...mereka bukak tv..cerita pelik2 masing2 nganga tengok....but not for me...mama sentiasa berhati2...kalau ada Yg tak elok..pesan pada anak2..dan bawak mereka ke tempat lain...org lain tengok dan dgr apa mama n abh cakap, buat muka macam kambing dan tanYa kami macam kami ni ajar anak kami bunuh org pulak...mungkin mereka igt kami kolot or perasan baik or maYbe extrimist ....but..this is verY important...coz...once otak suci mereka igt benda salah itu baik..maka...mereka akan buat benda salah itu tanpa rasa malu....nauzubillah....

kadang2 ibu bapa komen pada kami...anak2 mereka lasak, jahat, pelik, etc...lepas tu salah kan keturunan pun ade...diorang cakap diorang pun macam itu...eh2 macam bangga pulak...hehehe...kami selalu tanYA satu aje..rumah ade tv...dan of coz lah ade kan..jadi kami kata..kami tak de tv...dan pandai2 lah buat kesimpulan...

bukan mama nak kata anak2 mama baik...oh..tidak..nauzubillah...budak2..mesti ade nakal nYe tu....tapi nakal nYe tak di tambah2 oleh faktor luar...Yg memberi idea baru pelik2 seperti mencarut, pukul memukul, melawan cakap dgn suara nauzubillah etc...

mama masih lagi trauma...jumpa budak umur aisYah 2 thn...perempuan..chomel sgt...tiba2..pukul haris..then tolak aisYah..then merampuih2 marah mak dia, marah aisYah...perkataan Yg dia cakap tak clear..but suara maki hamum Yg memang sedih dan terkejut bila dgr...dan paling terkejut bila diorang cakap...

eh..sama umur dgn aisYah kan..nanti satu skolah lah ni...

oooooh...tidak......balik rumah...mama n abh dah runsing...abh dgn muka sedikit kalut...cakap...memang kita kena homescooling anak2 kita...macam mana budak kecik macam tu boleh jadi macam tu...mesti ada Yg tak kena....aah...mom housewife and nice...both mak bapak pun baik2...but theY have this huge plasma screen....

fikir2 kan lah......

Saturday, 25 December 2010

dekat mana

dah nak masuk 5 bulan dah ni...mama nak buat detail scan lah..tapi tak sure dekat mana nak cari...nak tahu gender pun Ye...nak hias bilik ni...tunggu confirm...lambat lagi....kalau dah boleh agak2 tu..plan dah boleh mula lah sekarang....

mama rasa2 macam boY...mY familY Yg lain kecuali Yg hubbY lah..dia awal2 rasa2 boY..macam dia pulak Yg pregnant...oh2..Yg lain semua nak girl...

tak kesah lah...janji sehat dah sempurna...boY ke girl ke...nak masuk sYurga adil..tak pilih jantina...hehehe

oh..tak sabar nak pergi scan ni....tapi kat mana Ye..

berbeza

setiap kali mengandung, memang mama punYa makan berbeza2...

haris

mama suka makan bihun sup...minun kopi dan melaYan buah tembikai susu baik punYa...

aisYah

mama suka makan olive, home-made fries, minum susu ngan madu dan suka makan kambing akak lamb...

no 3 ni

mama suka makan cherrY, home-made fries, minum air masak dan suka makan daging lembu

sama2 kita tunggu hasil anak buah cherrY pulak...olive dan honeY-dew dah lepas...hehehe

chomel

banYak org dah mama tengok makin chomel aka bulat bila pregnant...tiba2 terasa takut pulak..takut bulat...mama tak pernah bulan bila pregnant, so mama tak tahu samada kalau mama bulat...boleh turun balik atau tidak...

dan Yg penting...abg tak pernah tengok mama bulat...takut dia terkejut...

oh2...jgn bulat...please jgn chomel bulat...

Friday, 24 December 2010

Sabar

Bila sabar...walaupun berat..tapi sabar..mesti Allah permudahkan...bukan sahaja dari segi fizikal, mental dan perasaan pun Allah ambil kira....Allah maha penYaYang...

Hari ini dah kena....sedih nYa 10 minit...tapi Allah bagi gembira hingga ke petang...hanYa kerana mama sabar dan tidak merungut...hanYa kerana mama diam dari berkata2 Yg mungkin menYakitkan hati...walaupun..mungkin kalau luah perasaan itu mama akan rasa senang hati...tapi mungkin senang Yg begitu sgt2 sementara...senang hati anugerah Allah kerana sabar juga lah Yg manis dan berkekalan...

Alhamdullillah....Subhanallah...

Sunday, 19 December 2010

sleeping alone...

Tonight, mY darling is in perlis..outstation...huhuhu....leaving me all alone here in skudai...

first time sleeping here in this house without him...

i just can't wait for the sun to rise tomorrow....

oh Allah...please make mY night as smooth as possible...without anY midnight calls..

i reallY need a long undisturbed night sleep tonight...

Funny Baby Sneeze...ALMOST!



cute...verY2 cute...auw..i like the...aaaaaa...auw..

Saturday, 18 December 2010

18 weeks...

alhamdullillah...18 minggu....

minggu ini.memang dah rasa mabuk dah ok...cuma pahit mulut ada sikit2 lagi...

badan dah rasa kuat...on regular supplement kasi banYak tenaga nak bertarung dgn 2 lagi budak di rumah ni...

babY bergerak dah ade waktu..petang dan malam...pagi dia tido....

anak2 sgt teruja dgn babY ni...esp abg haris...Yg tolong pilih nama untuk adik dia....

mood pun sgt2 happY...alhamdullillah...

Tuesday, 14 December 2010

lawak

antara petikan perbualan Yg lawak oleh anak2...

haris

senario1

abah...tgh pam belon..meletup laaa pulak..then abah nYe buat lawak..haris the ballon exploded and it blow Your mind awaY...

haris dgn nada suara cemas...oh dear...abah..where did mY mind go..

mama...gelak keh keh keh...

senario 2

main dgn aisYah guna toY microwave...mama bawak masuk the tinY turtle toY..aisYah nak masukkan dalam microwave tu...

haris dgn muka concern takut turtle tu injured...pandang mama...mama it's ok...it just a toY oven....hahaha...sweet le darling..

senario 3

haris datang duduk atas riba mama...sambil cium..dia tanYa mama....oh mama...what happen if i'm not around...

selalunYa ini soalan mama tanYa dia...if i'm not around..u staY with wan....igt kan dia tanYa sama maksud ngan mama...so mama jawab lah...oh..i will be verY sad haris coz i love u....i will miss u ...

haris pun jawab...no mama...u have to find me..if i'm not around..u find me okaY...

mood sYahdu mama terus terbantut...

aisYah pulak...

sejak da pandai bercakap ni..memang dia cakap terus sambung 3 - 4 perkataan terus...walaupun dia ada pelat sikit...dia tak boleh sebut bunYi K....

dia kalau dgr abg dia cakap..dia mesti nak ajuk balik...contoh...

iwant to save the panda kata abg haris....

aisYah sampuk...save panda(tanda soal)..oh dear sambil tepuk dahi...come on then...haaaa..kalau dgr memang lawak sgt...dgn mata kecik tu...mengajuk no 1...

dan cuba baYangkan..setiap kali abg dia sembang..akan ade tambahan sumbang seumpamanYa dari si adik...

chomel lah mereka ini....

Sunday, 12 December 2010

sessi jamu mata...


fish n chips with 'lovelY' prawn

chicken chop with veggie

beef steak with veggie

roast chicken

bbq dinner partY in tanjung malim

ini hasil tangan mY hubbY ok..not mine...mak buYung sgt malas masak.dan hanYa nak makan sahaja...

jadi...mama tak tahu aper resepi nYe...sebab itu untuk jamu mata sahaja.. hahaha..

Monday, 6 December 2010

me and mY xtra sensitive tommY

okaY..since pregnant ni..mama notice sgt mY stomach becoming more sensitive toward some food...ek..some ke...most of the food la..senang cerita....bila makan jadi kembung, sakit pedih, nak muntah, tak boleh tido, rasa sekak macam nak tercabut esophagus dan sebagainYe...

since mama perlu penambahan berat badan Yg bagus aka banYAk....mama perlu makan banYak lah kan...teori budak2 kecik ..tak paYah fikir susah2..semua org tahu...

but...masalah mama sekarang...mama tak boleh nak makan...oh...memang rasa sedih lah ni...kata nak kena makan for 2...but untuk mama sorang pun tak cukup nih.....peha mama makin slim dah..memang rasa baju pun longgar..kecuali tang perut..ketat..huhuh...sedih2...

makan roti tak boleh, berminYak tak boleh, pedas tak boleh, sup tak lalu nak muntah, air manis tak boleh, air masak rasa loYa, air bersusu tak boleh..but ku paksa...

ape Yg boleh...daging stake, daging masak kicap, daging lada hitam, kentang goreng homemade.....air masih dalam dilema....semua tak jalan nih....daging pulak nak Yg halal aussie punYe..Yg koman2 tak minat... aduh babY..babY...ko selera datuk datin Ye...keluar nanti..mama ajar makan budu...hahahah

mana larat nak bantai daging hari2...cik abg Yg masak...anak2 tak minat...last2...makan aper Yg ade..jawab nYe..tak makan mana..

cepat lah beranak weh...5 bulan lagi ni..cepat lah masa berlalu...nak makan sedap2 ni weh...kebuluran dah ni weh....

seronok sekarang..melaYan babY ni menendang...dung dang2 dalam perut...happY sgt..masYaallah..lapo pun tk per le...ada penghibur......

Saturday, 4 December 2010

alhamdullillah...4 bulan sudah...

cepat tak cepat...terasa jugak lh lamanYa nak sampai 4 bulan ni...letih sgt....

gestrik datang balik...hari tu balik kampung dah hilang..seronok dgt lh mkn2..now dah 2 hari datang balik ni..duduk rumah sendiri..mak tak de..tk jaga mkn la...letih....

minggu lepas scan...alhamdullillah..babY sehat..dah nampak semua kaki tgn..dok lompat dalam perut mama..msYaallah...

badan naik pun sikit aje..baru cecah 54 kg...4 bulan naik 1 kilo aje...

malam susah balik nk tido..sedad sakit perut...muntah pun datang balik..huhu...oh...dugaan...

perut dah bonjol ke depan...pakai jubah biasa dah nampak perut...kena cari Yg lain...tgh busY mencari online maternity punYa baju ni...check2...abg suruh beli daru Us aje...ada member boleh post ...tengah tengok2 lah ni...ade rezeki..boleh le...baju Yg dulu dah usang sgt...pakai sampai anak 6 bulan...hari1...dah buruk...koYak...so memang kena cari lain...

lepas pantang...abg nak ke uk pulak...mula2 plan kitorang ikut sekali..but pregnant pulak..so...tak dapat le....alang2 dia pergi sana..minta dia belikan vest dan barang2 babY Yg lain...sebab masa tu dah tahu boY ke girl...ade rezeki..ade lah tu...

oh2..nak rehat la...hari ni..hidung pun berair dah ni....imuniti redah sikit...cepat beringus...so..kena rehat lebih...

nak pejam...

geng langgar dan rompak

nauzubillah...but this is a reality...now in malaYsia..kes ni dah banYAk sgt dengar...dan selalu jadi...

daripada kes2 Yg mama dgr dan baca...beberapa kesimpulan Yg mama boleh buat secara kasar...

  1. kereta Yg melanggar or Yg jahat melibatkan kereta jenis toYota vios or altis...
  2. bangsa Yg terlibat..memang bangsa india...aka dalam kereta nampak gelap
  3. dalam kerata Yg melanggar selalunYa ada 2-3 org
  4. cari tempat Yg sunYi baru diorang ni buat jahat
  5. selalu langgar kereta2 Yg nampak mahal dan baru
  6. selalu Yg di langgar jika org tu bawak kereta sorang2...
  7. diorang ni bantai aje...tak kira siang malam..janji kawasan sunYi
bila tengok2 dan baca2 tentang cara2 mangsa selamat dan tak selamat...mama juga dapat simpul kan ini secara kasar
  1. kalau kena..jgn keluar kereta samapi tempat Yg ade org..bagi hazard light..terus memandu sampai tempat Yg ramai org taua terus balai polis...selamat...
  2. kalau bawak kereta berdua..jgn dua2 pun keluar...sorang dok dalam kereta kunci pintu..kalauboleh call polis terus
  3. igt..kalau kena langgar dgn kereta jenis2 toYota ni..dalam pulak nampak gelap lebih seorang...teruskan bawak kereta...sampai tempat Yg selamat aka banYak org or ade polis...jgn ambil risiko tunjuk bagus...kang pisau kat leher..itu dah kira tak bagus...
  4. bertawakal kepada allah...minta allah tolong..waktu itu kite teriniaYA...doa banYak2...igt..teruskan memandu dgn hazard light terus ke balai polis....
itu aje lah pesan Yg mama boleh bagi..mama tak memandu sgt..kalau memadu pun dalam taman...perut dah boYot seta mabuk2 ni..malas nak memandu...cuma ini ingatan kepada mereka Yg memendu..es long distance... tempat tak biasa....

maY allah make it easY on us..amin...

Wednesday, 1 December 2010

adik dan abg




seronok lah tengok mereka membesar bersama....alhamdullillah

AisYah SumaYYah is 2







alhamdullillah...

Monday, 29 November 2010

tunggu

tengah tunggu abg balik bawak cable dslr ni...nak masukkan gambar....banYak amik gambar...tak sabar pulak rasanYa...

oh hoooo...tinggal 1 hari shj....untuk apa....tunggu esok la...

Saturday, 20 November 2010

perasaan bercampur gaul bak kerabu...

seronok sgt lah mama ni...dah duduk kampung...mak ade..abg ade...anak sedara chomel ade...hati berbunga riang...

tapi.esok abg dah nak balik johor...mak pulak nak balik slim river umah opah mama....mama dok tanjung malim melaYan perasaan...nasib baik sYabil ade...

hari pergi scan...alhamdullillah...seronok sgt tengok babY terlompat2 dalam perut mama...aktif masYaallah...

peresaan bercampur..antara happY, sedih, terharu, dan bersYukur...

tapi Yg paling banaYk..happY...kecuali esok...mesti sedih lagi lebat..

Saturday, 13 November 2010

Jual baby?

ok..mama terpanggil nak buat entry pasal ni...

rasanya..tak lama dulu..ade satu kes..baby yg masyaAllah sgt chomel di jual dgn harga 21K...ramai rasanya yg tahu pasal ni..sebab memang jadi isu besar kan...

bila mama baca2...esp kes hospital tu..banayk baby2 tu..memang parents diorang pun tak nak sebab status baby tu pun tak sempurna...then mereka kalau beranak kat tempat lain..end-up baby tu akan di buang, di tanam, di campak keluar dari kereta dan sebagainya...semua dah sedia maklum...jadi...rasanya bagi mereka..baik mereka bagi ( jual) pada mereka yg mahu dan sgt2 mahu dan surely mereka akan menjaga baby berkenaan sepenuh kasih sayang....

masalah jual baby..masalah nya sekarang...parents itu hanaya dapat habuan sedikit sahaja...1-2 k maybe...yg kenyang itu pihak hospital...at least fre2 dapat 10-15 k tanpa susah 2 mengandung dan meneran...

sebagai org biasa...mesti kita igt...nasib baik baby chomel itu tak kena jual....kan???

but untuk org macam mama..mama somehow ade rasa terkilan...kenapa ye?...kejam lah mama kan nak baby tu kena jual....

saja nak tanya..ada tak diantara kawan2 mama yg pernah pergi melawat pusat2 jbatan kebajikan masyarakat di mana budak2 seperti ini ditempatkan?

semua mesti tahu yg baby chomel itu telah di tempat kan disana...

ini pengalaman peribadi mama sebagai medical student dahulu...

dalam wad peads tu ( wad kanak2) baby dari pusat2 ini memang selalu menjadi penghuni tetap wad...macam2 sakit..hingus sampai dagu sebab org tak perduli...pekerja rumah jagaan itu sgt2 sibuk nak datang tengok or jaga...baby2 kecil datang dgn ear infections yg teruk..lung infections teruk, malnutirsi...kalau tengok baju...nak muntah bau nya...kotor ...badan berkerak2...tah mandi taua tak...oh...malas mama nak igt balik betapa teruknya keadaan baby di pusat2 itu dan dari pusat itu...

baby dari pusat itu ada satu peragai yg sama....semua ada attention seeking behavior yg dasyat...bukti betapa mereka di abai kan di sana..dari segi emosi dan fizikal....

ok..mari kita sama2 tengok situasi ini untuk baby chomel itu...
  1. kalau dia terjual...ibu bapa itu pasti sgt sayang pada dia...mungkin anak tunggal bagi keluarga...pelajaranya..makan minum nya, hugs and kisses yg dia dapat....oh2..baju2 nya...
  2. kalau di JKM...seperti yg mama cerita kan tadi....
so..rasa2..nasib baby itu baik ke malang...ok2..masing2 ada jawapan masing2....

mesti ramai yg tak setuju pendapat mama...mungkin sebab kejam...

mama tidak menyokong sama sekali penjualan baby itu..esp yg kenyang datuk dan datin jahanam tu....but mama lebih rela baby itu duduk dgn satu keluarga yg akan sayang dia berbanding duduk dalam pusat JKM....

masalah ini, tidak boleh kita nafikan lagi berpunca dari ibu bapa itu...dan yg paling ketara akibat kepincangan akidah rakyat manusia yg terlalu iktu nafsu hingga lahir zuriat sedemikian...

memang tidak ada cara lain untuk selamat kan keadaan ini...hanya dgn AGAMA dan IMAN...itu sudah pasti....

tapi selagi IMAN itu hanya hiasan luaran....maslah ini akan berlarutan...buat lah berapa banyak tabung bayi pun...memang akan tetap sama....

itu lah...mama memang terbayang2 keadaan baby chomel itu hingus melelha, telinga bernanah, sesak nafas sebab lung infections..baju busuk ...tak sanggup nya...

mesti ramai yg tanya..budak tu boleh di beri pada keluarga angkat secara SAH...iaaaaaaa...ini memang satu kes yg unik di malaysia....memag rasa nak mencarut!...sebab...

memang susah...atau sengaja di susuah kan oleh JKM bodoh ni untuk org mengambil anak angkat atau teah ambil anak angkat...

mama akan buat satu entry special pasal ini..dan pengalaman doktor mama ( pakar kanak2) mahu mengambil anak angkat...dan sudah 12 tahun dia fight..dan dia masih tak dapat...itu pakar kanak2 ye...kalau org biasa..memang give up awal2 lagi!...

JKM..nak buat macam overseas...standard konon...tapi berfikir guna kaki!...luar nampak cantik...dalam sgt2 korup!

ps: rasa nak ambil aje baby chomel itu...didik dgn bik..buat kawan aisyah...susu banayk ni..boleh jadi ibu susu...but....dah tahu..itu semua mimpi..tambah mama berpurdah ni..lagi lah tak de harapan...tak de nye diorang nak lepas...mesti dia kata aku terrorist!...biar lah budak tu berkurap kat atas kati tak cuci tu....ces!

buat entry tu bukan sebab baby tu chomel..but sebab baby itu manusia!

KPJ JB

Mama was in Hospital Pantai Puteri Emergency due to takikardia (Heart rate more then 140 beat per min) for 2 hour...di suruh admit..mama tak nak...di suruh masuk air mama tak nak...bila tanya sehat..cepat2 mama angguk...

Alhamdullillah..now dah ok...kena rehat...

Semoga tidak ada lagi episode yg menakut kan seperti ini lagi...sungguh takut...:((

Dugaan mengandung kali ini sgt2 hebat dan lebat...Allah make it easy on me...Amin...

Thursday, 11 November 2010

sudah setahun...

ok..sudah setahun rupanya mama menjdi guru utnutk haris di rumah...jadi hari ni..mama check balik lah sukatan pelajaran pra sekolah malaysia ni...

Alhamdullillah...Haris boleh di katakan sudah hampir 90 peratus menguasai apa yg perlu tu...sekarang ni boleh lah lompat pada sukatan pelajaran tahun 1 dan seterusnya...

bagi kawan2 yg mahu mengajar di rumah...secara asas nya.kerajaan kite nak anak kita mesti boleh ...membaca, menulis dan mengira bila masuk darjah 1....

mereka bahagikan ikut bahasa dan subjek lah kan...

  • bahasa melayu
  • bahasa inggeris
  • bahasa ibunda lain...mama masukkan bahasa Arab mudah
  • Matematik
  • kefahaman keadaan
  • sahsiah diri yg baik
  • berkeyakinan
  • kemahiran berfikir dan penyelesaian masalah....
untuk Haris Zafran ni...mama buat lebih kurang...

Bahasa melayu

  • Boleh membaca mngenal huruf dan bunyi perkataan.. ( Done)
  • Boleh mambaca ayat dan cerita ( done)
  • Boleh menulis perkataan ( done)
  • Boleh memahami perkataan, gamabr dan cerita ( ok yg ni...80 peratus lah kot...masih belom boleh faham cerita sepenuhnya...but in progress...insyaAllah.by 5 thn dah boleh ni....insyaAllah...)
  • Boleh Bercerita dan bertutur dalam bahasa melayu ( Done...alhamdullillah...sgt2 seronok bila haris finally dah boleh bersembang dgn my mom)
Bahasa inggeris

  • Semua yg di perlukan Alhamdullillah telah berjaya di kuasai oleh haris...masyaAllah...read, write, spelling, make stories, story telling with understanding...
Matematik ( penguasaan dalam 80 hingga 90 peratus...masyaAllah..Alhamdullillah...sekarang mama guna konsep funny math picture problem...dia suka sgt!..:)

  • mengira 1 hingga 5...ok..ini memang rasa nak gelak sgt...but....did i say it to early?...haaaaa..itu baru introduction...:P
  • basicly mengira till 20...mula2 tu...
  • fahami konsep 10+1 =11 and so on..
  • faham urutan nombor
  • faham konsep puluh...meaning...10, 20 ,30, 40++++
  • Faham konsep bilangan dari 1 hingga 100
  • konsep tambah...boleh buat kira2 tambah 2 kumpulan, fahami ayat matematik +,= dan semua ini dalam bahasa haria..so..haris ni in eng la..:)
  • konsep tolak pun sama
  • konsep pengukuran...panjang, tinggi lebar dalam....
  • konsep pemerhatian..beza kumpulan, persamaan kumpulan, pengasingan...
  • membuat ramala...erm...cam pelik pulak...but naka kita mesti boleh agak lah peristiwa atau benda berlaku selepas pemerhatian..contoh...makanan banyak kalau kita makan separuh. ..jadi ape...so anak fahm..tinggal sikit/separuh lagi/makanan dah tak banyak
  • konsep masa...peristiwa dgn masa...makan pagi, selamat pagi untuk waktu pagi and so on...then nama hari dan bulan... yng ini...haris bab bulan ni..belum fasih..but dalam next lesson..insyaallah...
kefahaman keadaan .(haris dah masukkan..dan dia faham...dan penguasaan baik..masyaallah)

  • faham kedudukan objek..atas bawah depan belakang diantara
  • faham konsep peta ( gile ini..tak terfikir pun mama..but Alhamdullillah.haris love map..sebab suka baca peata dunia....
  • faham konsep lingkungan, penghubung...basic konsep lah ni...kawasan private, open, share...cam gitu2..
Kemahiran berfikir dan penyeselaian masalah... ( alhamdullillah..dia suka berfikir..masyaAllah)

  • untuk bahagian ini...mama jenis happy learning...bawak jalan2...berhenti tengok benda dan explain...then...balik..suruh dia kaitkan dgn aper yg ade depan dia....
  • contoh lain..macam nak basuh tgn...tak sampai...macam mana nak sampai...fikir..kena tinggi..macam mana nak tinggi...kena lapik kerusi...simple problem solving lah...
  • mama guna cara dari cerita2 juga...contoh dari soalan2 menarik dari buku yg dia baca...kena rajin sikit lah ni...:P
Bahasa arab

  • macam bahasa melayu...cuma anak2 mama guna cara pembelajaran dari video...
  • sekarnag ni..haris dah capai tahap kefahaman bahasa arab untuk tahun 1 dan 2...
  • anggota badan, nama barang, perbualan ringkas, haiwan, buahan, kata perbuatan, nombor, warna, hari...masyaAllah...dia dah kuasai dgn baik...sampai mama pun tak tahu...ia lah dia yg tengok vid tu..mama main blog..:P
masyaAllah..untuk semua kebolehan dan pencapaian anak mama Haris Zafran..Alhamdullilah...

untuk pengetahuan kawan2...bukan mudah untuk mama buat semua ini...tapi dgn bantuan Allah, azam serta usaha...setahun yg banyak sgt rompang kelas nya...letih, dgn aisyah lagi, breast feeding lagi, rumah tangga lagi...balik kampung bagai...iskh..kalau nak tengok halangan sgt2 banyak dam malas nak buat..

mama peruntukan 1 hari dalam 1hingga 2 jam for formal classes...lepas mandi..fresh...buka buku reading bahasa (2 page lagi nak habis..best!..lama tunda ni...huhuhu), then writing and self spelling in eng and bahasa, simple counting using sempoa dan picture method...then online story reading...selesai lah kelas...free play tu..untuk dia after classes..selalunya main game...now tgh minat tengok pocoyo yg mama tapis2 from youtube ......then drawing, picture story telling, then bila maghrib..iqra' reading...

nampak banyak..but sekejap2 aje semua ni...and yg penting he is learning and a very happy kiddo...

masyaAllah..Alhamdullillah...Allah berikan mama kekuatan...anak nak masuk 3 ni...lagi kena kuat for haris n aisyah....

hope this entry helps..:)

Wednesday, 10 November 2010

Usaha menawan Gastrik!


( bukan gambar penulis...penulis lawa sikit..:P )

Semenjak mama pregnant ni...dugaan yg mama hadapi ialah Gastrik...mama punya simptom sakit ulu hati, muntah, bloated, rasa macam ade seketul batu di dlm perut, dan lagi..dan lagi...

Memandangkan mama x bole ambil ubat2 power ni...mama cuba macam2 cara nak kasi kurang masalah ini...

  1. Elakkan makanan yg boleh induce lah sakit perut ni...utk mama..perlu elakkan kopi, benda bersusu ( but nak elak macam mana kan...suka!..so kurang kan aje lah ), benda yg masam2, benda yg berrempah2...alah..macam semua tak boleh makan aje...senang cerita!...:P
  2. Mama buat urutan refleksiologi sendiri di rumah...urut tapak kaki bahagian perut dgn minyak gamat...every-night tu...urut sendiri..abg urut dada LAPTOP!...di sebab kan nampak cam syiok aje kaki kena urut...Aisyah pun menumpang sekali...sambil sebut..''nice...nice...'' cute sgt!...urut kaki dia pun everynight lah jugak..:P

( untuk rujukan teman2 lain...bagus ni...boleh urut sendiri..badan pun sehat)

  1. Mama minum Green tea...dah 5 hari dah cuba ni...nampak ade hasil lah...so sekarang ni memang Green tea tak sebabkan sakit perut pada mama...dan rasa kelat2 tu..buat mulut mama ok sikit..tak payau sgt...:)
  2. Mama makan lebih kerap...oh silap..sgt kerap...2 jam sekali mesti makan...menu biasa tu..ialah homemade chips with eggs n bread....ok lah...then kalau rajin...sausage tambah2 gitu...
  3. Kalau Sakit perut datang..mama cepat2 kasi muntah...tak nak kumpul asid tu dalam perut ...bila muntak keluar asid yg sgt2 masam tu...mama terus mkn...selalu nya jadi waktu malam la...so bila dah muntah n makan tu...baru boleh tido....
  4. Ambil Gaviscon..itu kadang2 lah...bila dah tak mampu nak hadapi semua ini!!!!
Setakat ini usaha2 yg mama boleh buat...mama rasa ada perubahan..walupun gastrik ni masa bertapa...but boleh tahan lah dari mula2 kena tu....buntu tak tahu nak mula kat mana....so..merana aje lah....now..dah bijak sikit..sebab tahu...kalau badan sakit...bukan mama sakit sorang..anak2 mama pun akan sakit juga...huhu..itu lah ibu...ibarat lilin membakar diri menerangi orang lain...:)
(letak gambar kasi ade feel sikit ye)


Semoga Allah permudahkan urusan mama dunia dan akhirat..Amin..

Monday, 8 November 2010

Aisyah....

Semalam...2 zulhijjah...genap lah usia anak dara mama ni 2 tahun mengikut kalender islam..Alhamdullillah...cepat aja masa berlalu..

teringat balik masa Aisyah lahir dulu...winter..sorang2 mama dalam ward..tak de sapa tengok...abah pun terpaksa tengok haris...letih..sedih..lapar..sunyi....semua rasa....cuma gembira aje tak de...iyer lah kan..baby sakit..mana nak happy macam org lain...lepas bersalin baby dok sebelah..:( ( kan teh?)

tapi semua episod duka dan dugaan itu telah berlalu....dugaan akan datang kite tak pasti ...itu kerja yang Maha Esa...kerja kita manuisa ni lalui apa yg sedah di tetapkan dgn sabar dan redha...insyaAllah

berbalik pada cerita aisyah ni....

masa mama tahu yg mama pregnant baby girl...hujung2 tu mama dah decide 2 nama...Aisyah Yasmin atau Aisyah Sumayyah...Yasmin if baby ikut kulit mama dan sumayyah if ikut abg haris aka golap..:)

bila Aisyah keluar..memang notice lah dia putih..but mama ambil sumayyah sebab mahukan Aisyah yg sedang sakit itu kuat dan berani macam sumayyah...berani berkorban nyawa untuk agama...oh..dia lah syahid yg pertama...syuhada....yg di hari pembalasan kelak..dia akan tersenyum dgn hadiah2 serta janji2 Allah kepadanya...insyaAllah..:)

so..lekat lah nama itu...bila tengok2 balik..memng lah sesuai nama itu untuk Aisyah....dia memang berani dan kuat masyaAllah...:)

Semoga Aisyah Sumayyah menjadi anak yg Solehah, mujahidah, dan menjadi penyejuk mata dan hati mama n abah...Amin...:)

Friday, 5 November 2010

Alhamdullillah..

dah 3 bulan ..sekejap aje...( iyer lah tu)... mabuk dah kurang Alhamdullillah..cuma rasa payau mulut tu ade lagi...dan gestrik masih ade...

routine...now..makan 2 jam sekali...terpaksa...sebab kalau lewat sikit...perut sakit..muntah....

masih cuti masak dgn jaya nya.....

badan masih kurus...berat tak lari 53....sebelum mengandung 56...pergh...:P

tengah nak putus susu aisyah sumayyah dan tgh potty train sekali gus...harap2 berjaya....

masih tak tahu nak bersalin kat mana...jb?...perak?

belum buat proper announcement psal pregnancy yg ke 3 ni pada ahli keluarga lain.so ramai tak tahu!..:P

perubahan perangai mendadak...kalau ade kurang suka sikit2 dulu dekat org...sekarang ni jadi giler menyampah meluat benci rasa nak tampar aje!...betul...tengok gamabr pun tak boleh....don't blame me..blame the hormone!

jadi sgt2 suka tengok mata cik abg...mata sepet kah budak ini?

benci bau busuk!...tanda anak girl kah?

suka makan benda yg masin2..daging...dan tak suka makan benda yg ade spice!...macam tanda anak boy pulak...

makanan yg tgh giat sekarang..potato...tak lau telan nasi...macam pregnant aisyah dulu aje

mimpi dapat baby girl..entah...ok sahaja baby aper2 pun...asal sehat sempurna dah cukup.....sebab dah ade sepasang..:)

kesimpulan...kandungan kali ini sgt2 mencabar...sgt2 badan letih...dan menyebabkan mama serik sgt nak mengandung lagi...:(

opsss....lagi satu...alamak..suka tengok balik citer korea lah...huaaaaa....layan fullhouse dgn jaya nya...:/...macam aisyah dulu laaaaa....mengadap aje...itu keluar muka cam gitu...igt kali ni nak mata mama..ewah...bulat!..:P

lambatnya lagi nak beranak ni...lepas ni nak rehat lama...abg kata 5 thn..:P..kalau ikut mama....berpuluh tahun!...:P

Tuesday, 2 November 2010

Save the Palestinian Children!

Jgn kita lupa kan mereka.....

A fetus Prostrates to God جنين يسجد عند سماع القرآن

SubhanaAllah...pemberi semangat untuk mama lebih baca Al Quran ni....dah lama stop since sakit...Allah Hu Akhbar....

Terima kasih Allah untuk peringatan ini....


Sunday, 31 October 2010

oh...macam mana ...

mama di datangi seorang ibu...ibu ini sgt berharap...sgt2 berharap yg mama sanggup mengambil anak nya sebagai pelajar...dia mahu anak nya fasih membaca dan bertutur bahasa org kulit putih...

katanya... dia sanggup bayar berapa sahaja yg mama mahu...janji anaknya mama mahu ajar...

ikut hati..tidak mahu...tapi ikut mata merasa sedih dan terharu....sungguh2 bersungguh mahu mama yg tidak ada apa2 ini membantu...

sebenarnya..bukan satu atau 2 org sudah kemari menuntut hajat yg sama...cuma mama belum terbuka hati untuk menunaikan hajat2 mereka...

buka sombong..jauh sekali...tapi belum sedia...diri masih lemah...hati masih gusar....mampukah memenuhi hajat yg tinggi menggunung itu?...

masih berfikir...

kalau tak ku bantu...rasa rugi..anak melayu...kalau ku bantu...apakah aku mampu mengawal emosi ku dgn mereka2...

gile lah sekarang ni...menulis nak bermadah2...bawakan budak leeee...

hahaha...tapi betul tau...tgh pening ni....oh2...:(

Wednesday, 27 October 2010

mereka...

makan petang..macam biasa...mat saleh celop kan...roti dgn jam...tapi kali ni ..sendiri sapu..sendiri makan...hasilnya...aisyah makan jam saja...haris taruk jam setompok berketul2 setempat...tak kisah la..janji makan...:P

Aisyah dah besar...sgt2 cheeky...dah lama dah upload gambar....ini pun poor quality sikit..sebab guna ipod...terus email n update aje...:) ...sgt banyak cakap...wan cakap..sebijik macam mama masam kecik...oh2..mana nak tumpah nya kuah kalau bukan dalam pinggan..:P

jacket potato..

update: dah siap...dan dah habis...:P

eeeeeengggggggg...itu bunyi oven rumah mama...tengah bekerja keras sebab mak buyung baru ni nak makan jacket potato....buat sebijik pulak tu..tak ke haru...memang org lain tengok aje lah kang..:P

tak beli cheese...so boh butter aje lah karang masa nak makan....pastu gorang telur dalam sebijik dua...

selera baru nak naik..tapi masih muntah...berat pun baru nak naik balik selepas turun mendadak 4 kilo dalam 2 minggu......

cepat lah..cepat lah oven tu berhenti berbunyi...lapar nih...

Tuesday, 26 October 2010

geeks....

Dulu2...masa haris kecil..hanya ada laptop...jadi....haris pandai main laptop since 1 thn setengah..dan mahir umur 2 tahun...and now..sgt2 geeks dgn lappy..semua boleh...sampai hantar email pun pandai...email dia taip sendiri dan dia dah ada acc email...giler geek!! ( masyaAllah)

Sekarang zaman i...iphone, ipod, mac...zaman Aisyah bertuah...zaman canggih....jadi..1 thn 6 bulan dan pandai main game dalam ipod...now dah pandai handle iphone n ipod like pro...dan berjinak2 dgn lappy abg haris..nampak dah pandai control courser tu...tapi di sebabkan abg hais monopoly lappy...jadi...aisyah lebih kepada iphone n ipod...giler geeky juga! (masyaAllah)

anak no 3...tak tahu lah aper pulak alat canggih manggih nak keluar...di sebabkan cik darling memang geek juga...sudah tentu hasil dari dalam perut ini akan mengikuti jejak langkah abang dan kakak nya...

masa wan ada hari tu...wan sgt terkejut dgn cara cucu nya mengisi masa lapang..tidak langsung mahu main di luar...hot kata mereka...kecuali ajak naik kerata...pejam mata pun boleh terbuka..janji naik kereta.... masyaAllah

melihat muka wan terkejut dgn kebolehan aisyah menyiapkan puzzle untuk budak atas 3 tahun dalam ipod sgt2 kelakar....dia kata pandai..mama rasa itu lah kelebihan anak zaman modern ni...mama hanya berani pegang komputer bila tingkatan 3....itulah perbezaan generasi....:)

nak mulakan aisyah sessi membaca...tapi rasa nak tunggu dia besar sikit...nak kasi dia happy enjoy tods life...tapi tahun depan dah beranak pulak...alamak...sempat ke tidak ni...aim...4 yrs old..read n write....2 thn 1/2 potty trained....alamak...boleh ke ni....alamak...bila pregnant no 3 ni rasa sgt2 tak power...lembik macam sotong...otak macam dah jammed....semua rasa slow...me..need some tonic lah...tonic cap gajah mungkin!..:P

ps: panjang entry ni...sambil mulut tertutup rapat sebab nak muntah...mama gigihkan juga..mulut yg nak muntah...tangan gatal nak update..:P

mama...

mama...u need a rest...u need to sleep and eat...and u don't have time to do all things like playing in the laptop...

itu nasihat anak teruna mama pada mama...

pada pandangan kawan2...itu nasihat benar2 nasihat untuk mama rehat sebab sayang ke...sebab dia nak main laptop..tapi tak sampai hati nak sakitkan hati mama dia...so sound indirectly with love?...

ps: i love u sayang...ok2 lah...pergi lah main laptop tu....nanti mama minta lappy baru dari abah...Mac book pro maybe?... :P

Thursday, 21 October 2010

Alhamdullillah...

first of all...nak ucap terima kasih pada azrin...aka Rin..batu pahat...atas ucapan dan semangat pada mama yg memang2 sgt2 tengah parah...Alhamdullillah..terima kasih Allah untuk sahabat ini..:)

rasa nya dah sampai masa yg sesuai nak bercerita...

Kepada kawan2 yg tak tahu lagi..Alhamdullillah..mama sekarang pregnant anak no 3...:)...dah nak masuk 3 bulan dah...:)

dugaan aper yg berat sgt tu kan...mari mama nak cerita...

3 minggu yg lepas..mama telah pulang ke kl n perak...seronok sgt..Alhamdullillah..dapat jumpa syabil....memang seronok walaupun letih..ia lah kan...tengah mabuk2 ni...:)

dalam perjalanan balik....mama mula sakit pinggang yg teruk...kemudian demam...

mama demam yg sgt kuat...mama tak boleh bgn..tak boleh makan...tak boleh nak bukak mata...abg kena kerja macam biasa...jadi memang tinggal mama n anak2 shaja di rumah...

budak2 memang tak makan...selagi abg tak balik..selagi itu mereka berlapar..dari pagi sampai petang...kesian sgt..tapi mama memng tak boleh bangun pun...sebab terlalu dihdrated..mama tak kencing...mama lemah sgt...dan mama rasa tak nak ke klinik..sebab nanti masuk hospital...siapa nak tengok anak2....abg tengah busy..student nak exam...

mama bertahan..dan bertahan...selama 4 hari...wan call mama...dia terkejut...dia sedih......mama tak minta dia dtg..cuma suruh dia berdoa...mama dah tak mampu...

hari ke 5...wan call..dia sudah di yong peng!..naik bas tengah hari...dia nak tengok mama...mama terharu..sedih...

wan datang...dia jaga mama...mama masih lemah...sgt lemah....wan tak tido..mama tak tido..panas yg amat tinggi...

hari ke 6 demam...mama bgn tido...mama rasa pelik...mulut mama dah tak pahit...Ya Allah...kenapa ni...baby mama!....Ya Allah...hilang tanda pregnancy...itu tanda keguguran...

mama ajak abg scan..dia balik awal...pergi panel...scan

Dr...nampak muram...dia tanya...ini anak ketiga...dan tak pernah keguguran ya puan....mama jawab...ya....

begini......kantung dah nampak collapse...baby pun tak terapung...dan sudah tidak ada denyut jantung....puan...baby berkemugkinan telah tiada....tapi kita akan ulang scan lagi 2 minggu...

mama pandang abg....dia senyum nipis...mama kelu tak terkata...baby mama....salah mama ke ni...mama demam....baby mama dah tak da...mama sedih...tapi mama tak nangis...sebab mama tak mahu abg tahu mama sedih...innallillah...

mama di katakan mungkin kena denggi...perlu buat blood test....tapi minggu itu abg perlu ke kl..jadi blood test di tangguh hingga dia balik...sewaktu dia di kl..kaki mama dah tumbuh rashes...gisu dah berdarah....mama minum air...mama ambil pill Neem...mama ambil vit C..dalam hati...mama masih sedih..baby mama...

mama macam dah give up...nak tunggu 2 minggu rasa sgt lama...mama punya simptom mengandung ( morning sickness ) datang balik...mama letih...muntah...dan muntah dan muntah....masih letih..tak larat nak bgn....wan tetap setia menjaga mama..dan membantu jaga anak2 mama....Allah...hanya Engkau yg mampu membalas jasa ibu ku....

mama sudah mahu ke hospital untuk buat DnC ( cuci rahim) ..tapi di sebab kan platelet mama masih rendah..mama tangguh...hingga blood test ke 3 selepas 1 minggu...platelet mama dah normal alhamdullillah....

alang2 dah 2 minggu...mama pergi ulang scan...

dr...puan ada turun darah ke?...tidak....tapi Dr..simptom morning sickness saya datang balik...saya rasa pelik....tak pe puan..kita ulang scan ...

dr..senyum...Alhamdullillah puan...kantung tidak collapse...saiz baby pun dah bertambah cuma tak sama dgn tarikh puan bagi...lewat seminggu...dan puan nampak itu...yg berkelip2 itu...itu jantung dia...saya dah nampak denyutan jantung anak puan....

mama tergamam...dalam hati memanjatkan kesyukuran kepada Allah...setiap dugaan pasti ada mudahnya....Allah masih sayang kan mama...dia masih beri mama peluang untuk mengandungkan baby mama...Allah...terima kasih Allah...Alhamdullillah...

kuasa Allah itu di luar jangkaan manusia dan di luar kemampuan manusia....Allah maha kuasa...

abg tunggu di luar...dia tak sempat masuk masa dr scan...

mama keluar...senyum...dan khabarkan berita gembira...dia tersenyum...Alhamdullillah...

kepada rakan2 mama...doakan supaya Allah permudahkan kandungan mama...selamatkan baby mama...sempurnakan perkembangan baby mama...dan semoga Allah selamat kan dan permudahkan kelahiran nya...Amin...

terima kasih

mama

ps: mama masih sgt2 mabuk...teruk...paling teruk jika di bandingkan dgn 2 kandungan yg lepas...masih letih..dan masih banyak terbaling dari duduk...

Wednesday, 13 October 2010

sabar

sgt2 besar dugaan untuk mama kali ini...belum kuat emosi mama mahu bercerita..tunggu lah bila masa sesuai...

terlalu berat dan keruh hati ini...dugaan Allah maha hebat rasanya untuk diri yg kerdil ini...

mama perlu rehat yg panjang..

sgt panjang....

Thursday, 30 September 2010

lagi about syabil lukman..




MasyaAllah..MasyaAllah..MasyaAllah...this is my lovely handsome anak sedara..:) MasyaAllah

Tuesday, 28 September 2010

i love you...

Lama dah tak de gambar kami bertiga ni....:)

i love you mama...

i love you too..both of you...

kiss..kiss..

muah..:)

Monday, 27 September 2010

Gambar raya 2010 edisi warm up...:P


Selamat hari raya 2010
ini gambar warm up dulu...
nantikan edisi khas penuh makna dari kami sekeluarga...
Fauzan, Siti, Haris and Aisyah

Saturday, 25 September 2010

Alhamdullillah...



Announcing my beloved brother's wife had deliver a handsome cute lovely masyaAllah baby boy...Muhammad Shabil Lukman yesterday by c section with birth weight of 3.91kg masyaAllah...

gambar akan menyusul kemudian...:)

Friday, 3 September 2010

Rajin??

Apa yang Rajin nye ni siti??...oh2..mula dari pukul 1030 malam...mama turun ke bawah...sewaktu semua dah lena...mama pun mulakan tanggujawab tetap seorang ibu, isteri, suri rumah tanpa bibik...aper lagi kalau bukan mengemas, membasuh dan mengelap....now dah pukul 12.37..baru selesai mandi, makan ( supper) dan solat...

Amacam...cukup rajin tak?...

Tak rajin lagi tak tahu lah ni...

Pukul 430 pagi nak kena bgn sahur ni???

Kelopak matak masih keras laksana kayu oak...

Actually...kepala pun dah mula weng dah ni...macam nak pening2...tapi tak mengantuk...

satu anak kambing, dua anak kambing, 3 anak kambing...aper ke jadah nye nak kire anak kambing...

udah2 le tu siti...

tutup lah lampu tu..

tido

Assalamualaikum..


Wednesday, 1 September 2010

Autism and vaccinations..

What is Autism...( feel free to goggle urself...)

i just come across one of my friend who live in the UK...his son is same age as my son..and was diagnose to have this problem...

It's a shock actually..as we did have time together and our sons did being together at that time...

and now..the family is making an effort to make an appeal ( as we can donate) to make sure that they have enough money to help his boy to live life as other boy can be...please do visit this site...imaan

and from this site i have found a very interesting vid about MMR vaccination and Autism..unfortunately..i cant upload it in my blog..but u can go to imaan website and see the vid...:)

very interesting vid..and u can see all the proves and lies..oh dear..oh dear..an yet..in this country..malaysia...parents can be put to jail if the child is not vaccinated...hahaha...what a joke...

this case is happening in the Uk..negara maju giler...far from our country...just imagine...just sit and think...we are a 3rd world country...a country with no power or what so ever....and a country for them to test the new drugs and vaccine...why our country?..because..if things like this happens ( and i'm sure we have but we are to kind to keep it to ourself) ...no body will do anything..and no one cares....when i was a medical student...i've heard my lecturer was saying about the 3rd world country have been ''selected'' to be tested for hepatitis B new vaccine..what an honour!

please spare some times to watch this informative vid...it may take one hour plus ( including uploading) but i'm sure..this is an eye opening vid for those who want to think...

i leave this to you all to sit and think...remember..the vaccination regime and productions involve billions of dollars..and supported by BIG and POWERFULL people...no wonder its very2 difficult to change it..and for sure they will do anything to save it...anything!!...i have a very strong feeling about this...'' ini angkara yahudi '' ...why?...because..only the yahud ( jews) have the idea of other nation/race/religion are all animals and surely....'' they only want jews to rule the world'' ...

it's my opinion...if u don't agree...please keep it to yourself....i just do what i think is best to spread this information to other moms...as..for me..i have made up my mind...my children's need to be free from all this things...and i only have my trust in Allah..and not in man made vaccine with tones of possible complications and were made from all sort of poison and haram things..:)..feel free to google too okay!

Ps: i do some reading..and from my personal observation ( my fellow muslim friends in the UK) they give their child honey and black seed oil to boost the immunity ..and surely..u can find in the hadith narration about the goodness and benefit of these Bless foods from Allah... and my children...i feed them honey on regular basis.. Alhamdullillah and masyaAllah....i play my part...and the rest is to Allah...remember..it is Allah who gives and takes everything in this world..and no exception to our health too...

some more information MMR

May this entry benefit us..InsyaAllah...

Sengeh2...

Mama masih tersengeh teringat kan abg haris membaca bahasa melayu...betul2 bunyi macam mat salleh baca papan tanda malaysia...Aiyoooo!

Walaupun dah kira boleh mambaca...tapi pelat, cara sebut dan gaya intonasi nya..sgt 2 lah chomel dan tidak melayu langsung...

Takpa abg haris...Job well done..next time u can do it better..insyaAllah..:)

ps: setiap satu perkataan dia translate sendiri to english(alhamdullillah vocab melayu dah makin banyak)...dan dia punya huraiaan...sgt2..sangat3 panjang...lenguh nak tunggu habis baca 1 rangkap pantun!

Aisyah 1 yr 9 months


Alhamdullillah....Aisyah Sumayyah Fauzan Khairi dah masuk 1 thn 9 bulan...semakin besar...cheeky dan sgt2 menghiburkan...

Dia sgt suka sengeh ( bukan seyum)..

Dia sgt suka ikut apa org cakap dan buat esp Abh Haris

Dia dah pandai sebut nama dia sendiri ' Aisyah' tanpa pelat ..masyaAllah...

Dia sangat suka ''usik'' mama...lari2 bila nak pakai kan nappy...sikat rambut...:)

Dia kalau bangun tido..jerit panggil mama dalam 3 kali..if mama tak naik..baru nangis..:)

MasyaAllah....Alhamdullillah...

Tuesday, 31 August 2010

Terbantut terus..

Ok..mama tengah giat nak belajar bahasa arab...MasyaAllah...sebab utama tu..mesti lah sebab senang nak faham bila baca Quran..dan sebab kedua yg amat kuat ialah nak mengajar Anak2 mama berbahasa arab...

Abang guna kaeda lain..software rossetta stone...mama pulak nak cari cara yg lebih menarik dan tak boring secara online...ialahkan..mama tak minat nak teran2 otak .ni..% thn dalam medical school dulu..dah cukup meneran otak dah..now nak belajar sambil relex2 gitew..:)

Mama pun cari lah online...wah..jumpa satu site ni..free..cara pun menarik..mama dah buat 2 lesson..then mama browse dia punya lesson yg lain...come across this lesson.. islam and christianity ..mama pun nak tengok lah aper kebende nya...

Nauzubillah...dia ajar ..macam mana nak cakap pada org lain yg kite nak keluar dari agama Islam...Astrgfirullah...!!!

mama terus stop lah..mama pun kaji2..aah..memang diorang yg buat ni org egypt..kat sana memang banyak Christian dan mereka sgt aktif untuk berdakwah ni...

Rasa lega sgt..cepat2 daapt tangkap muslihat ni...Alhamdullillah...

Aisyeh...takut lah nak cari benda2 online ni...nowdays..banyak lah benda2 cam gini....kena hati2..jawabnya mama pun pakai rosetta stone lah..boring pun boring lah..janji ok...

Abang haris..nanti mama dah power..kang mama ajar ye..kite buat tiap2 hari jumaat cakap arab...insyaAllah...( besar nya cita2...harap2 Allah permudahkanlah...Amin..)

Lagu Raya!

Sekarang ni dok tengak sibuk DL lagu raya nak di masukkan dalam iphone mama n abah...eceh..mama dah ade iphone.. :P ( Alhamdullillah)

Nak buat persediaan dalam perjalan balik ke kampung halaman...:)

Oh..bila dgr lagi raya ni..rasa macam esok dah nak raya..:)

Monday, 30 August 2010

Salam merdeka...

Selamat menyambut hari merdeka...oh2...kejap aje kan...dah 53 tahun dah...erm...mudal lagi lah malaysia ni ..kalau nak ikutkan..ayah mama lagi tua...77 thn!..:)

Ayah mama antara org yg bertungkus lumus untuk memerdeka kan negara ini...kalau bersembang dgn dia..mesti menitis air mata dgr macam mana susah nya kite nak merdeka...dan dia memang akan menangis bila dia tengok keadaan malaysia sekarang...dia selalu sebut....''hangpa tak nampak...esok2...habih la orang melayu ni...awat hangpa tak sayang bangsa hangpa?''..''sok2...bila kita dah jadi lagu singapore...baru hangpa tau...langit tinggi rendah....''

Ok..memang tak di nafikan..keadaan negara kita...usah kata 50 years back...baru 5 yrs mama kat oversea...balik pun dah berubah...kearah lebih modern...yap...dan terlalu modern dan westernize sampai lupa agama, bangsa dan negara...

Politik toksah nak cerita lah..habis jahanam....malayu sama melayu seislam..bergaduh macam tak de benda lain nak buat...bangsa lain yg dahulunya..menghormati perlembagaan..dan pandai mintak bahagian..suruh pinda itu ini...still..melayu masih lagi tak sedar..dan yg pasti...akan terus hanyut dgn labu2 nya...dan peluang ini lah mereka2 yg berhati busuk akan guna kan...sambil melaung-laungkan '' hak kesamarataan'' ....

sama2 lah kita fikirkan..kalau tak nak bersatu bangsa pun..bersatulah agama...sebab...mejoriti kita itu kan seagama..oh2...fikir2 kn lah...untuk siapa?..untuk anak2 dan generasi kita yg sedang membesar ini....:)

Mama sibuk masak...mereka pun sibuk....




Sila lah amati aper yg si kecik 2 org ni sibukkan...

Sibuk main beras...

Ini memang penyakit baru nih...

Pantang nampak tong beras...yg Aisyah dah sibuk..'' rice, rice...''

Abang haris pun amik peluang...'' Mama, aisyah want to play rice...''

Mama...bulat mata je lah...:)

Sunday, 29 August 2010

Alhamdullillah

Alhamdullillah untuk semua rezeki dan nikmat yg Allah telah kurnia kan kepada mama dan keluarga.....

Alhamdullillah... :)

Friday, 27 August 2010

letih...

sgt letih pergi shopping raya hari ini...

sgt letih...dan letih...dan letih...

balik try pakaikan baju anak2....hilang semua penat...

oh...chomel nya mereka...

but...still...mama termenung...hati tidak merasa lega...hati gundah gulana...'aku tak nak balik kampung belah abg...aku tak nak...sebab dah rasa dan tahu apa yg akan / bakal melanda...aku tak nak balik...'

hanya bergema di dalam hati....tidak terluah...kerana tiada siapa yg mengerti...


Tuesday, 24 August 2010

Cincin dah longgar

Hahaha...baru setengah bulan puasa...itupun..mama 7 hari out...cincin di jari manis mama ( ok..mama memang pakai 1 shj barang kemas.,,jadi cincin yg satu ini lah aje indikator nye...gelang semua tak de...tak minat!) dah longgar...sebenarnya..baru perasan...bila urus2 rambut...permata cincin tu tarik rambut sekali...ces..dah terpusing sendiri...dan...oh..oh..dah kurus lah ni..:P

Sambil2 lepak2 ngan cik abg sayang...mama pun tunjuk lah cincin dah longgar ni kan...dia pun tidak mahu mengalah...sambil2 CUBA memusingkan jam tgn dia..nak tunjuk dia pun dah susut lah tu...walaupun nampak macam tak boleh pusing pun...mama iyer kan aje lah dgn muka '' aah..i yer lah tu''...abang sengeh2 aje lah kan...

Alhamdullillah...kami bertiga dah beransur baik...aisyah punya rashes pun dah habis ( kena demam campak nampak gayanye) dan abg haris punya batuk ada tinggal sikit2 lagi..Alhamdullillah..masyaAllah...

Tapi...abang baru kena tu..kesian sgt...dia jenis jarang sakit ni...sekali tengok dia batuk2..namapk muka dia lemah aje...petang balik kerja..tertidur atas sofa..letih...malam pun tido awal...mama faham sgt lah bila tak sehat ni..sebab mama baru kena kan...so..buat yg terbaik aje lah untuk abg ni...bagi minum air...buat teh madu every sahur...kasi dia rehat...selalu lah mama pesan pada anak2 '' abah is not well..please don't disturb him okay...'' budak2 pun nampak memahami...tak de lah di kacau abah dia tido semua...dok main lego diam2 dua beradik tu...habis2 boring..mama kasi main lukis2 ke...tadi..siap ade EID decorationtu..diorang buat...siap ikat kat tingkap..:)

Sudah 2 hari mama perasan, susu mama dah kurang..nampak jugak lah aisyah macam tak puas menyusu tu...tak pe lah aisyah...aisyah makan nasik ye..pastu minum air ke..jus ke...mama sayang nak tinggal puasa ni.. sabar2 ye aisyah..:)

oh2..ade benda nak cerita..tapi mama nak cerita dalam next entry...now..mama nak tido dah la...esok nak bgn sahur...kang tak jaga kang..:)


Monday, 23 August 2010

Baru tahu

Harap sangat kawan2 boleh baca ni...mama baru tahu...Astaghfirullah...Ya Allah...ampunilah aku....dan lindungilah aku dari fitnah ini...Amin...


Promosi Maksiat & Buka Aib Sendiri

Oleh

Zaharuddin Abd Rahman

www.zaharuddin.net

api_dosa.jpg

Imanseseorang telah disepakati oleh para ulama boleh menaik dan menurun berdasarkanpelakuan di dalam kehidupan sehariannya. Jika dosa memenuhkan ruang kehidupannya dengan dosa, keimanan akan menurun, memberi kesan kepada seluruh amalan. Solatmenjadi tidak khusyu' dan berat, demikian amalan kebaikan dirasa membosankan dan teramat menjemukan. Perasaan kesal dan rasa bersalah atas pelakuan dosa pulaakan semakin pudar, hasilnya, keimanan di dalam hati menjadi semakin malap tanpasinar.

Dosa dan pahala boleh bercambah dengan mudah, tanpa kawalan dan kesedaran sebaiknya, catatan amalan seseorang mungkin mengejutkannya di hari pembalasan kelak, sama ada disebabkan dosa yang di luar jangkaan atau timbunan pahala yang tidak disangka. Jika ia pahala, Alhamdulillah, namun bagaimana jikadosa yang memenuhi buku catatan amalan?.

Melalui artikel ini, sekadar ingin mengingatkan kita semua agar lebih peka terhadap salah satu punca percambahan dosa. Malah dosa yang kecil boleh berubah wajah kepada Kabair (dosa besar) akibatnya. Tujuan tulisan ini tidak lain agarkita semua dapat lebih berhati-hati terhadap dosa yang tidak disedari sedang dipromosi dan disebarkan.

FILEM, DRAMA DAN DOSA

Perlu kita semua fahami, manusia selain Rasulullah s.a.w tidak akan dapat lari dari dosa.Paling kurang dosa-dosa kecil. Sebagai contoh, dosa-dosa kecil amat mudahdiperolehi apabila kita menonton televisyen sama ada melalui tontonan aurat lelaki wanita di dalam siri drama, filem iklan, hatta berita. Dosa kecil juga boleh berlaku apabila kerananya sekiranya seseorang itu melalaikan tanggungjawab agama yang lain dan pelbagai lagi kekurangan kerananya.

Telah dibincang panjang lebar oleh ulama Islam, TV dan filem adalah neutral, jika digunakan untuk tujuan kebaikan, maka pahala diperolehi, jika keburukan, dosa tentunya.

Sudahmenjadi norma hari ini, hampir semua keluarga mempunyai TV walau setinggi manapun tahap keilmuan agamanya. Jika tiada TV, internet juga turut memasuki kebanyakan rumah umat Islam hari ini, segala jenis filem dapat ditontoni melaluinya.

Diketika saya bersetuju dan tertarik dengan seruan para ilmuan dan pendakwah agar kita memboikot Yahudi Zionis dengan memboikot segala jenis hiburan melalaikan di televisyen atau internet, kerana itu adalah antara agenda penting mereka dalam merosakkan umat Islam. Namun begitu, sebahagian pendakwah ini mungkin terlupa menyedarkan, bahawa filem-filem dan drama yang biasanya ‘box office' karya Hollywood juga adalah karya hedonimse Barat dan Yahudi Zionis. Itu juga sepatutnya diboikot.

Namun,desakan nafsu dan Syaitan kerap mendorong sebahagian kita untuk terus melihatkisah-kisah paparan kreativiti karyawan Barat ini. Walau kita tahu ia bercampur baur adegan dosa ( berpelukan, bercium dan sebagainya) dan pemaparan aurat tentulah amat pasti.

DOSA KECIL YANG MEMBESAR DAN BERGANDA

Benar, secaraumumnya, ia mungkin masih dianggap dosa-dosa kecil. Dosa kecil disebut oleh Nabis.a.w boleh terhapus dengan solat fardhu, solat Jumaat, zikir, istighfar dan pelbagai amalan lain. Namun demikian, dosa kecil seperti itu boleh berganda sehingga adakalanya amalan seseorang tidak lagi mampu memadamkan keseluruhannya.

Bilakahitu?

Ia adalah apabila tontonan kita itu dikongsikan kepada orang lain melalui pendedahan kita sendiri sama ada di ketika bercerita berkenaannya, mungkin dalam ulasan kita. Atau lebih teruk lagi dipamerkan di FACEBOOK sebagai filem (movies) yang diminati, dramaTV disukai, buku didambai, muzik dikagumi dan sebagainya.

Bagi saya, tindakan mengisi ruang itu dengan sebarang filem yang majoritinya mendedahkanaurat dan bercampur baur pengajarannya adalah sama seperti mempromosikannya, memberikan iklan percuma kepadanya, memaklumkan keredhaan kita terhadapnya.

Mungkin terkecuali jika kita menyiarkan minat kita terhadap movie pengajaran seperti Kung Fu Panda, Toy Stories, Cars, Omar Mukhtar atau dokumentari dan keagamaan seperti National Geographic, Discovery Channel, Berita, Al-Kuliyyah, Tanyalah Ustaz, Halaqah,Akademi al-Quran dan sebagainya.

Memaparkan minat kita rancanganTV atau Movie yang jelas bercampur aduk dosa dalam majoriti adegannya seperti ‘Desparate Housewives', ‘Friends', ‘Pretty Women', ‘Notting Hill', ‘Kuch Kuch Hota Hai', ‘HEROES' dan jutaan lagi filem sepertinya.

Walaupunseseorang itu memang meminati dan menontonnya, namun sedarilah tontonan itu mengakibatkanbanyak dosa-dosa kecil. Tontontan itu tanda akibat kelemahan diri kita sehinggaterjebak dalam dosa sebegitu.

Memaklumkannya kepada orang lain akan minat kita terhadap filem itu adalah dosa gandaan yang lain. Ia adalah sebuah promosi iklan secara percuma. Malah mendedahkan sokongan kita terhadap movie dan drama bermaksiat. Bukan sekadar movies sahaja malah hal yang sama terpakai buat promosi buku, novel, muzik dan public figure atau artis (khususnya di facebook).

Sayabimbang, keghairahan berkongsi segala-galanya di dalam facebook, blog dan forumakan tanpa sedar mempergandakan dosa seseorang.

Kecuali jika diyakini dengan ilmu dan iman bahawa pengajaran BAIK dari filem yang ingindikongsi tersebut atau ditanda sebagai ‘like' itu MELEBIHI UNSUR DOSA DAN BURUK. Sebagaimana drama-drama bermesej islam, penuh pengajaran tetapi masih dilakonkan oleh pelakon mendedah aurat. Jika diyakini unsur positifnya melebihi dan negatif, tatkala itu mungkin wujudnya sedikit justifikasi untuk dipapar danditonjolkan dalam senarai drama diminati. Dengan niat agar orang lain turutmendapat pengajarannya.

Selainberkongsi minat terhadap hal yang disebut di atas, ada juga yang mendedahkan dosanyamelalui gambar. Gambar seperti :

  • ketika sedang minum arak,
  • hadiri parti penuh maksiat,
  • hadiri majlis dosa,
  • sedang berpelukan lelaki wanita
  • atau bersentuhan wanita dan lelaki yang bukan mahram (walaupun bagi seorang doktor kerana keperluan, tetapi gambar sedemikian PATUT disembunyikan)
  • dan sebagainya,

Sekiranyasemua yang disebut tadi dikongsi di facebook dan blog, kita bimbang individu terbabit tergolong di dalam kategori penyebardosa dan pembuka aib diri sendiri. Nabi s.a.w memberi ingatan :-

كل أمتي معافى إلا المجاهرين، وإن من المجاهرة أن يعمل الرجل بالليل عملا، ثم يصبح وقد ستره الله عليه، فيقول: يا فلان عملت البارحة كذا وكذا، وقد بات يستره ربه، ويصبح يكشف ستر الله عليه

Ertinya: Setiap umatku (boleh) diampunkan keucali mereka yang mendedahkan (dosanya),ada di kalangan yang mendedahakn ini , melakukan suatu dosa di waktu malam, berpagi-pagi sedang Allah menutup keaiban dosa itu, namun tiba-tiba dia mendedahkan seraya berkata :" Wahai fulan, semalam aku lakukan itu dan ini" maka terhapuslah tutupan Tuhannya dan jadilah ia membuka (rahmat) Allah yang(sebelum ini) menutup keaibannya.( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

SEMBUNYIKAN DAN TAUBAT

Justeru itu, jadikanlah dosa peribadi disebabkan menontonfilem bercampur maksiat, atau menyukai musik hedonisme, ata melakukan maksiat secaraf izikal kerana zina, curi, tidak solat dan sebagainya, sama ada kecil ataubesar yang dilakukan di rumah, tersembunyi adalah antara individu terbabit denganAllah SWT. Tujuannya agar seseorang itu beroleh rahmat Allah dan diberi hidayahuntuk bertaubat sebelum maut menjelma.

Mungkin disebabkan pendedahannya, apabila ia ingin atau telah bertaubat, sukar untuknya untuk memaklumkan kepada semua yang pernah mendengar atau mengetahui pendedahannya agar bertaubat sama, malah taubatnya juga mungkin diragui orang lain atau paling kurang, membawa masalah dalam hati seperti boleh menumbulkan riya'.

Justeru jalan terbaik atas apa jua bentuk dosa yang telahatau pernah dilakukan adalah SENYAP DAN SEMBUNYIKAN. Ia bukan hipokrit !tetapi ia dituntut oleh Allah dan RasulNya dan usahakan bertaubat. Hiprokrit adalah bagi mereka yang berpura-pura baik, tetapi dalam hal ini, si pelau dosa hanyalah menyembunyikan dosanya. Tidak timbul persoalan dia cuba mengabui mata orangramai dan berpura-pura baik. Rasulullah bersabda :

اجْتَنِبُوا هَذِهِ الْقَاذُورَةِ الَّتِي نَهَى الله عَنْهَا فَمَنْأَلَمَّ فَلْيَسْتَتِرْ بِسَتْرِ الله وَلْيَتُبْ إِلَى الله. فَإِنَّهُ مَنْيُبْدِ لَنَا صَفْحَتَهُ نُقِمْ عَلَيْهِ كِتَابَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ.

Ertinya : "Jauhilah perkara-perkara keji (maksiat) yangtelah dilarang oleh Allah, sesiapa yang telah melakukannya, hendaklah dia menyembunyikannya dengan tutupan (yang diberikan) Allah dan bertaubat kepadaAllah SWT. Jika sesiapa menampakkan perkara keji (yang dilakukannya) kepadakami, kami akan menjatuhkan hukuman yang telah diperintahkan oleh Allah ‘Azzawa Jalla." [Dikeluarkanoleh al-Hakim dalam al-Mustadrak,hadis no: 7615 dan beliau berkata: "Hadis ini sahih atas syarat kedua-duasyaikh (al-Bukhari dan Muslim) dan mereka tidak mengeluarkannya." Inidipersetujui oleh al-Zahabi.]

Pengecualiannya hanyalah apabila kes melibatkan aib dan dosa ini diajukan di mahkamah untuk menangani sesuatu kes, atau ketika merujuk kepada kaunselor diyakini untuk membantu dan ilmuan Islam untuk mengetahuihukum dan kaedah pemulihan.

Allah itu maha pengampun dan sentiasa menginginkan kita untuk bertaubat dan beristighfar, maka antara ciri taubat yang mudah diterima adalah apabila dosa tidak didedahkan. Didalam sebuah lagi hadis sohih disebutkan :-

أن النبيصلى الله عليه وسلم قال : يدني الله عبده المؤمن ، فيضع عليه كنفه ويستره ، فيقول: أتعرف ذنب كذا ؟ أتعرف ذنب كذا ؟ فيقول : نعم ، أي ربِّ ، حتى إذا قرره بذنوبه ، ورأىفي نفسه أنه قد هلك ، قال : سترتها عليك في الدنيا ، وأنا أغفرها لك اليوم

Ertinya: Nabi bersabda : (Di akhirat kelak) Allah akan menghampiri seorang hambanya yang mukmin lalu melindunginya lalu berkata : Adakah kamu tahu dosa kamu ini?Adakah kamu sedar dosa ini? Lalu jawab lelaki itu Ya Wahai Tuhan dan sehingga dia mengakui dosanya dan merasakan dia akan binasa (dihukum), Allah berkata : Aku telah menutupinya di dunia dahulu ( dari pengetahuan manusia), dan hari ini aku akanmengampunkannya ( Riwayat Al-Bukhari)

Jelas dari hadis di atas, dosa yang dilakukan dan tidak didedahkan berpeluang mendapat belas kasihan Allah di akhirat untuk diampuni. Namun bagi mereka yang telah lebih dahulu berbangga bercerita, mengiklan, promosi dan sebagainya sejak didunia lagi, dibimbangi tidak cukup layak mendapat belas kasihan dan rahmat Allahserta pengampunannya.

KESIMPULAN

Segeralah memadam paparan minat dan keterlibatan terhadap apa jua aktiviti, tayangan, muzik, bacaan selain untuk Allah,Rasul dan apa yang mendekatkan diri kepada keredhaan Allah. Walau sebanyak, sedalam manapun minat, sejauh manapun keterlibatan, sembunyikan ia, bukan bertujuan untuk menipu manusia lain, tetapi agar dia tidak tergolong dalam kalangan berbangga dengan dosanya, mempromosi, membuka aib sendiri dan mengiklan kejahatan kepada orang lain.

Semaklahfacebook anda, blog, website, forum dan sembangan harian agar tidak tersalah dan mempergandakan dosa.

Sekian


Permulaan yg memberangsangkan..:P

Isnin 13 ramadhan:

Hari ini...seawal 430 pagi..mama dah bgn...siap2 kan sahur yg sgt simple and rapid..:P

Setelah itu..kalau ikutkan routine harian...mama akan terbungkang baik punya sebab kepenatan...bgn untuk subuh dalam 640 gitew..then terus tido sampai pukul 9 pagi..oh...nikmatnya...al maklumlah..mama tak kerja..anak2 bgn lambat...so..mama pun rehat lah..sebab malam dah tak tido Aisyah feeding sgt kerap..:)

Tapi..hari ni..mama ade niat lain..bukan untuk menonton personal taste ( yg pada mula nya itu niat mama) tapi untuk mengemop rumah...

Seawal..530 pagi..mama dah siap kemas2 rumah...sapu2...dan mengemop rumah dgn tekun sambil ada salingan2 ( aisyah nak susu, kejut abg solat dan mama solat subuh).

Memang berbaloi lah...abg turun pagi itu untuk ke pejabat...terus dapat menangkap keadaan lantai yg bergermerlapan dan rumah yg sangat teratur dan bersih..:)...cik abg terus memuji2 isteri tercinta...ewah...habis hilang semua penat..bila cik abg puji2 melangit cam gitu... masyaAllah...


Sunday, 22 August 2010

My weekend adventure!

Ahad:

Hari pertama dalam sejarah puasa 2010..kami semua terlepas sahur...sahur g enak menanti dalam peti ais...nasik hujan panas warna warni seri pelangi...ayam percik memercik-mercik, sambal, serta salad segar bugar....

Di sebab kan peristiwa malang itu..kami satu hari..esp mama yg breast feeding ni..keirn kntang..tak larat bgn..nasib baik tak kena gestrik ( terus teringat kawan mama kat penang yg teruk gastrik nye..huhu..Allah please heals my dearly friend.Amin)...

Bila dah longlai tu...untuk berbuka..beli aje lah kan....

Tapi mama..gagah perkasa..sebab nak sgt makan bubur kacang istimewa hasil tangan sendiri..mama rebus kacang yg telah di rendam...tapi tak dan nak makan untuk berbuka..mama konon2 nak makan untuk moreh...tapi...

Dok sedap2 rbus kembang chomel lothe tu....tup2 api padam...PADAM....aduh...GAS habis...lauk sahur tak de...nak masak macam mana...nak beli gas...ada sebab2 tertentu..kami tak dapat untuk melancarkan plan A ( beli gas lah kan) ..terus ke plan B...B for Baik..Bagus...Bungkus???

Mama pun dgn konfiden tahap gaban...or even suria perkasa hitam...telah mencipta satu resepi...untuk di laksanakan dalam plan B...

Mama plan masak guna crook pot..( slow cooker lah tu) tapi bukan bubur, bukan sup..tapi...tapi...mama pun tak tahu nama masakan ini...Masakan bantai2...oh..mama dah nampak hasil B for BUNGKUS..

Alhamdullillah...berkat doa isteri...serta kasih sayang dan cintakan suami untuk memastikan suami ade benda nak telan for sahur...plan B ..B for Berjaya, Baik, Bagus..:P

gamabr..tak dan nak amik...lapar yea...

but the resepi...sgt simple...dan senang untuk mereka yg ade slow cooker..masak kol 9 mlm...gaul2...sahur kol 5 dah siap..bgn makan panas2 lagi..:)..tak payah lah pagi2 buta tu nak menumis bagai....tapi resepi mama ni...kalau org yg suka makan kari..payah le...ini..kalau nak makan macam cina2 sikit...konon2 le tu..:P

macam biasa..panaskan or on aje crook pot tu...

1. amik isi ayam dan basuh...atau ayam biasa yg dah potong kecik2 sikit lah kan....so isi nya lembut bila dah masak...giler lembut ok...cair dalam mulut gitu..:P dalam 1 dada tu...
2. halia 2 inci ( banyak lah sikit..baru ade aroma..) hiris besar2
3. bawang putih 4 ulas..ketuk2 aje..tak payah nak mayang2 mengurai bagai...ini kerja mahu senang ok!
4. garam gaul dgn ayam
5. kicap manis dalam 1 sudu besar
6. lada hitam serbuk..dalam 1/2 sudu kecil...mama suka lada hitam...lagi banyak lagi sedap!..:P
7. sedikit bijan tabur2 manja
8. kentang potong potong 8 -sebijik aje le...
9. air dalam 1-11/2 cawan...kalau lebih sikit pun tak pe..ade kuah lebih

cara....gaul semua sekali...masuk dalam slow cooker..tekan auto biar aje lah..usah usik2...sampai sahur esok....bgn makan aje..:P

selamat mencuba...so....malam ni..mama nak cuba cook pot percik lah pulak..hahaha..nanti kite tunggu hasil nye..jadi ke idak..:P