Monday, 30 December 2013

Maryam Humaira

Alhamdullillah...

Maryam Humaira telah selamat di lahirkan dgn berat 3.68kg pada 24/12/2013 pada jam 3.58 pagi.

Maryam Humaira lena dlm moses basket yg lamaaa sgt menuggu kehadiran tuan nye...mashaaAllah..

Kisah kelahiran Maryam akan di titipkan dlm entry seterusnya...

mama masih tgh adjust routine hidup ni dgn 4 anak...dan sekarang mak mama masih di sini membantu...

Alhamdullillah...mashaaAllah...

ps: muka faris campur aisyah...dapat maryam... mashaaAllah..


Thursday, 19 December 2013

masih menanti

jumaat datang lagi..Alhamdullillah...penuh rahmat..hujan renyai2..sejuk macam kat cameron...tenang aje....

semalam...mama datang mode nak mengemas...jadi habis barang kat dapur ku kemas...siap panjat2 kerusi....lepas tu pagi tadi...turun sebelom yati datang...mama kemas bilik berpantang ...utk kesekian kalinya....dah cantik....rasanya lebih cantik....hahahaha

ni....petang2 sejuk2 ni...mama buat puding roti kegemaran haris...dia dgn faris tgh nap....aisyah aje yg dok terkebil2...golek sana..golek sini...x boleh tido...mungkin sebab over dose honey..sebab dia ada hingus sikit....hahaha...

dok tengah taip2 ni..bunyi faris terjaga...now tgh atas riba sambil nenen....kemain dia ni...sebab susu dh makin banyak...dia mkin seronok...mlm aje tido x susu...siang..kalu terjaga mcm ni...mesti cari....its ok...mama happy je..Alhamdullillah...rezeki faris...siapa mama nk tolak......

yaaaaa...mama masih belum bersalin....begitu lah plan Allah...minggu depan pulak la ye...

gtg...nk letak faris...x kose menaip sebelah tgn ni...longoh!

Saturday, 14 December 2013

Dr oh Dr

kan mama tak jadi gi spital kan....

tup2 rupanya Dr tu cuti kan?

semalam dapat sms dari member yg ke hospital nak jumpa Dr

dia ckp...

Dr semalam demam, then pengsan di hospital...

ok...

mama punya EDD esok...

mlm tadi dah mula mild contraction...

tapi jiwa kacau bila Dr pulak pengsan...

jadinya...

berdoa banyak2..biar lah mild contraction sampai mlm isnin...

pagi isnin beranak..

inshaaAllah..Dr dah ok utk sambut...

dalam hati...alahai..nurse pun ok...janji yg sambut perempuan...

haih!

macam mana tu?

Thursday, 12 December 2013

laaaa

abg balik solat jumaat di rumah...macam biasa lah..itu memang routine dia...jumaat di masjid kawasan rumah ni...

bila masuk rumah aje...dia pun ckp...

abg: ct...tadi hospital call....

mama: haaaa..kenapa?...dia marah sebab x dtg app ke?..( dlm hati pelik..sebab private hosp kan..mana kesah ko dtg ke tak)

abg: dia ckp......DR cuti hari ni dan esok...tak de clinic....

mama: haaaa...

abg: itu lah..nasib baik x pergi..

Alhamdullillah...

bagus tak firasat mak buyung..hahaha...konon!...

Alhamdullillah...banyak mudahnya tu...Allah tahu!

kata putus

mlm tadi...

mama: abg...kita tak yah pergi spital lah esok?...

abg: kenapa pulak...pergi laaa....

mama: alah..pergi buat apa...kite pergi bila dah nak beranak laaaa....

abg: aaa..betul jugak...esok pergi....macam biasa je...pastu balik...

mama: itu la...kena 60 inggit...

abg: ok la...tak yah saya isi minyak keter...

mama....waaah...lega...mama tetiba rasa macam x nak gi....tak nak lah kena VE tu....tak pe...kalau sakit nanti kite gi laaaa.....

dan hari ini...pagi jumaat nan indah..mama dok lepak atas katil..sebab abg ckp x yah masak..dia beli je....lepas haris gi madrasah..mama sambung tido sampai kol 10.30...bgn mkn bihun gornag dgn anak2...lepas tu....lepak2....Alhamdullillah.....

jadi hari ni pun x sakit perut...

belom lah lagi....

tunggu la minggu depan....

baby mama suka dok dlm perut lagi..biar lah..walaupun mlm mama dah x tido...berjalan dah macam robot rosak dan perut rasa sgt ketat macam baby ni 5kg...mama akan sentiasa menanti dgn penuh sbar ( kadang2 mama picit jugak perut ni...geram) sebab memang x boleh buat apa pun....

mama tidak akan mengandung selama2 nya...mama mesti akan beranak...yap...ayat penyedap hati setiap kali tunggu baby2 sekalian..yg suka sgt post date!...

Wednesday, 11 December 2013

esok

esok akan ke hospital utk check up.....apa kata Dr?...

harapan nya adalah...

Alhamdullillah...dah 6 cm dilate..

Amiiin...

ok...on mode berangan....

bukan berangan kosong...doa dan doa...

inshaaAllah....

will update esok ye...

jumaat..13/12/13...

Amiiin.....

Tuesday, 10 December 2013

apakah?

ok..hari ni adalah hari bertarikh 11/12/13....dgn ini..rasmi nye mama tak dapat tarikh cantik ini utk baby baru..hahaha..itu pun nak ckp...tak aper2...hahah

masa faris dulu...masa dlm pantang...org belakang rumah ni buat major renovation..segala bapak drill, tung tang tung tang semua ada bunyi...punya lah azab nak tidurkan si faris....melalak aje member..bunyi sgt2 menyakit kan hati....sampai...mama memang menyumpah2 lah...kita letih..anak tido..kita nak tido lah....dah le pantang x de org tolong...bila lepas seminggu abg dah ke kerja tu..lagi lah azab sengsara...tuhan nak duga...beranak memang intact...tapi...haaaa...ambik kau!...ok dah lepas la kan...

dan ini..

tengah sarat yg ni...yg bila2 masa nak meletup ni....SAMA jugak....org sebelah jiran tu pulak...sama sebijik renovation nya....gilaaaaaaaaa.....kan....tgh buat entry ni..dok zing zing....agaknya sebab itu tak bersalin lagi ni...tunggu habis siap renovation tu....agak2...dari apa yg mama tengok...macam 2 minggu lagi ada!...haruuu sungguh lah....

memang makan sumpah seranah jugak lah org belakang ni.....kalau mama bersalin dok macam ni jugak....tah laaa...memang Allah tu tahu yg ct ni...dugaan dia yg ni...memang kena sabar lah...tapi ckp senang kan...nak buat tu azab weh..kalau mama aje yg kena...ok..ni dgn ada budak lagi...pergh...harap2 sgt mak dpt dtg..at least baby melalak..dia boleh tengok...i really need to rest...ikut pengalaman..mlm memang up punya...siang memang weng....

aaaaaah......bencinya bunyi driiilllll tu...tolong laaaaah cepat2 siap.....tak kuasa dah telinga ni dengar...ni dah lebih sebulan macam ni...betul2 belakang rumah...belakang bilik pantang...Ya Allah....

ada benda mama boleh..yg ni rasa tak boleh nak tolarate daaaah....tooo much!...

sabar2...ct..sabar....guna teknik pernafasan..

rumah dah la kecik...tanah mendak.....itu 3 bulan aje mesti pecah2....sebab jiran dia macam tu...tak reti nak ambik pengajaran.....buat renovation macam kaya gile...kenapa tak beli aje rumah besar terus....

woi...derma pada org banjir lah!...duit banyak...buat rumah...mati ko tinggal jugak semua!...ini gaya macam nak bertanding2 pun ada ni....

ini entry mama bengang....

sila abaikan..




Monday, 9 December 2013

menuggu

since mama pun dah masuk 39 weeks....prosess menunggu terasa sgt panjang dan lama...dok berdebar2...aje...

bilik berpantang memang dah lama siap..cuma mama minta abg tolong buat shalf utk mama letak barang sebelah baby dan sebelah tempat salin baby...

alahai...kayu nye stain sebab glue yg abg guna...kira ART boleh?

cantik dok sebelah cot tu...hahaha...cot ini sgt penting utk salin baby...mama sgt suka dan guna benda ni since aisyah...masa haris..tak reti lagi..hahaha

jadi hari ni abg buat..tapi belum cat lagi....tak sempat beli...tak pe...tak kisah...mama pentingkan fungsi...kosmetik tak pe...mama yg tengok pun...hahahah...

 mama!...muka haris lah ni....tapi ada iras laaaa...sayang anak mama ni...banyak betul menolong...mashaaAllah....

dah bukak daaah..inshaaAllah..dah tak lama ni...nanti ada lah penghuninya...inshaaAllah...

bakal abg yg sgt cheeky....tengok scan 3d tu..macam muka dia ni..tapi idung cap lain...ini cap mak dia....hahaha...kulit..no comment...ikut lah rezeki Allah nak bagi apa...Always the best! mashaaAllah...

kakak aisyah yg sentiasa tanya bila mama nak deliver...dia baru baik demam dan sakit perut...semalam dia komplain sakit leher..salah tido...telenag anak dara mama hari ni...tak pe..still chomel mashaaAllah

hurm...bila nak sakit perut ni....bila...bila...hahaha..

abg ckp..dia rasa rabu ni...hahah..dia nak tarikh tu...amboi...hahaha

Oh Allah..please make it easy on me and the baby...Amiiin...

Friday, 6 December 2013

bukan mama

ada org memang di berikan kelebihan untuk berdakwah...cara nye sgt berhemah...bila bercakap memang menusuk jiwa dan org boleh ikut...

bukan dakwah shj...benda2 lain pun contoh bila dia nasihat pasal kesihatan ke..apa2 la..org boleh ikut dan rasa sedap nak ikut...

unfortunately..mama bukan begitu..mama keras...dah cuba nak lembut2 nasihat pun...tak boleh...mama jenis direct..dan mama pun suka org nasihat mama macam tu...direct...kot pusing2 tak boleh...tak fham nanti...

jadi nya...bila mama Allah berikan ilmu yg banyak pun...rasa sgt sedih sebab x boleh nak tolong org lain memanafaatkan ilmu itu...rasa sgt ralat dan keciwa sebab x boleh nak jadikan limu itu saham mama di akhirat...

utk org yg baru kenal..mungkin rasa ok...tapi mama ni...kalau dah biasa..mama lebih direct dan keras..kalau nak nasihat2...memang jenis makan dalam...oh..rugi di situ..PR tak berapa bagus..kena belajar lagi...

bila ada family sendiri yg kecundang dgn dugaan yg mana mama tahu..mama ada ilmu utk itu..tapi sebab kan personaliti mama yg begini...mereka pilih untuk tidak ambil peduli nasihat itu...mama rasa sedih..dan kesian..kesian pada mangsa dan pada diri mama juga...kenapa mama tak boleh bukak minda mereka...at least...baca lah apa yg mama dah tolong bagi tahu...

now..bila dah terlambat..mama tengok kesan...dalam hati..''haaa itu lah..org ckp degil''..tetapi...sebenarnya..''haaa..padan muka ko ct...tak reti nak bagi nasihat, ko juga sakit mata tengok org tu sakit''...Allah....Allah....memang besar rahmat dan nikmat bila Allah letak mama JAUUUH dari family members ni...sebab mama rasa kalau dekat..dgn gaya mama yg keras dan sinis ni...memang boleh bermasam muka...

jadinya bila jauh tu kan..mama pun diam...mereka pun diam...jumpa skali sekala aje...ok lah..tak sempat nak spark api kan...mama ni kan jenis salah tegur direct...dan cara ini telah di miliki oleh haris...sebab itu walaupun haris tu banyak kelebihannya....dia bukan cucu fav my hub side...kalau my mom side..ok dia memang dah biasa dgn perangai mama..jadi perangai haris tu kira kacang...tapi tidak utk the other side....sebab..salah sikit or tak islamic sikit, haram ke halal ke..semua dia akan tegur...jadi nya..keluarga modern..x minat budak sgt2 kolot macam haris...hahahah

tapi mama ok je...biar org tak suka..janji apa yg dia buat Allah suka...jgn sebab nak jaga hati org2 tertentu...dia boleh langgar hukum Allah...nauzubillah...Ya Allah...aku sgt mahukan anak yg soleh ya Allah...celek mata, pejam mata, bernafas hingga akhir nafas aku...itu lah doa ku dgn kesungguhan hingga menyebabkan dada ini penuh sesak dgn harapan..Ya Allah...Ya Allah....perkenankan doa ku Ya Allah..Amiin...

btw...haris bukan shj tegur org lain..mama n abh pun kena...kalau kami silap..terlali dari landasan sikit...dia akan terus tegur...kami..memang malu bila kena..tapi bersyukur sgt Allah masih sayangkan kami dan beri kami teguran walaupun melalui haris...Alhamdullillah..

berbalik pada bukan bakat mama ni...haih...

berputus asa?...yap...rasa begitu...walaupun ada juga usaha..tapi selalunya usaha itu akan mati dgn nada begini..''alah, lantak lah, sendiri punya badan, sendiri punya keluarga...pandai2 lah...takkan lah org lain nak tolong beriya2, kang kata aku over pulak''...jadinya..mama pun off mode....buat benda lain...dan org itu terus2 dlm keadaan nya...

huhuhuhu

bersalah...

Ya Allah..ampunkan kesalahan aku...perbaiki kelemahan ini supaya ia dapat memberi kebaikan dan manafaat pada org lain di dunia dan manaafaat pada diri aku di akhirat...

diri mama yg lemah dan hina...

i'm sooo sad!...

Thursday, 5 December 2013

jumaat

since mama ni bersalin selalu nye hari jumaat...setiap kali mlm jumaat tu..rasa tertunggu2 bila nak sakit perut...hahahah...

mlm tadi tak sakit..so..hari ni tak beranak lagi lah...

tunggu minggu depan pulak...

ok lah..dah2 lah pasal nak beranak ni...dia nak keluar..dia keluar...skait beranak sama je...semua SAKIT....

sekarang ni musim semua naik kan?

bagi mama yg paling terkesan bila kera-jaan naikkan taris electrik..sebab mama tukang urus berjimat letrik ni....

sakit jiwa sgt...

TNB unutng berapa baru2 ni?

4 bil ek?...ke 3 bil?...

then kenapa nak naik tarif?...utk cantik kan lagi rumah2 penginapan TNB? utk up lagi gaji perkerja TNB? utk apa?..mentang2 lah x de saingan...org lain x supply letrik...sedap2 tekan ye...igt....anda yg berkuasa...anda hutang kami jika anda menindas kami...kami boleh tuntut nanti...selamatlah anda menerima dosa kami dan kami ambil pahala anda..itu pun jika ada?...mama menaip sambil senyum....

cuba tengok timing dia nak naik harga...time semua naik tu...org sakit kepala minyak naik, gula naik, anak nak masauk sekolah nak pakai duit....time tu lah dia nak naik....TNB memang kambing!...

kalau masa di uk dulu..kalau org susah x boleh bayar bill gas and electrik..tapi rumah dia ada anak bawah 16 thn...walau pun hutang sejuta...dia x boleh potong supply tau..sebab hak asasi manusia...malaysia ada?...mampus lah kau..kau nak panas ke bergelap ke dgn anak kecik ada aku kesah...yg aku tahu....aku dapat duit....ahahahahaha....lepas tu tayang dlm surat khabar..kami untung sekian2...wallah....

memang boleh naik darah tinggi kalau fikir...

tapi bak kata abg...''tak pe la....bila kita memerlukan..mesti Allah bagi...''

ok..dia memang pandai cool kan jiwa bini dia...sayang abang..mashaaAllah...

udah2 lah cerita benda yg sakit hati ni...

baik berdoa utk org pantai timur yg di landa musibah besar...semoga Allah memberi kesabaran kepada mereka dan di permudahkan urusan mereka...

dan bergantung harap lah ada Allah...bukan pada KERA-jaan sebab...bukan depa yg tolong...kalau Allah nak tolong..Allah akan tolong dgn cara2 yg Allah terbaik...yakin...mesti jadi...Allah tu maha penyayang....;-)

ok...gtg...nak mkn2 lagi...asyik mkn aje

tapi berat turun boleh?

sekarang 64kg aje...minggu sebelum tu 65kg...guane?...perut makin besar....oh..lemak makin kurang laaaa...mkn VCO..hehehe...mashaaAllah...

Wednesday, 4 December 2013

mengira

macam biasalah kan...tiap kali mama pregnant....antara ramai2 member yg pregnant sekali...due date dekat2....mama laaaa yg paling hujung sekali meletup pun....

dan kali ni pun gitu la....

dah 4 org dah selamat ni...sorang due date sama mama pun dah selamat....

ok...berapa org lagi yg tinggal...kejap....

adalah dalam 1-2 lagi tu...ke lebih...

hahahaha...

mama tak rasa macam akan bersalin dalam masa terdekat ni...mama dapat rasa kaaaaaaan....yg laaaambaaaat lagi ni...

jadi nya kejap lagi...mama nak basuh lagi lah apa2 yg tinggal....lapik bouncer belum basuh....erm....apa lagi....lapik baby dlm carseat belum basuh....eh...selimut nak basuh lagi la...boleh?...apa lagi....cari ct jgn tak cari....

ni musim hujan ni...kang dok basuh2...beranak piiiii...semua x kering...haaaaaruuuuuu...

tapi tak kire..nak basuh jugak...degil seperti monyet yg mahukan cili yg merah masak ranum...tidak mahu mendengar nasihat sang kancil yg bijak....

ok...dah terlebih di situ...

btw...aisyah summayah demam...1/12 dia demam malam..kuat demam dia 2 hari..hari ni dah kurang...kurus aje dia...tak pe...nanti mesti dia seronok bila baby dah keluar...hari ni dia sibuk suruh buat hospital bag...kejap lagi bag kering...kira buat ye...buat baby punya dulu.....mama punya kemudian....kena basuh baju2 yg mama nak guna tu...sekarang guna baju yg sama sebab si faris still BF...yeah...merasa lah tendam feeding dgn abg...faris semalam dah cop belah kiri...dia bagi adik dia belah kanan...kemain dia...

alang2 dh buat entry ni...

marilah kita sama2 doakan saudara2 kita di kuantan, pahang dan terengganu yg sedang di uji dgn musibah banjir yg teruk...semoga Allah gantikan apa yg hilang dgn yg lebih baik...semoga saudar2 kita sabar dan tabah dgn ujian tersebut..Amiin....

Tuesday, 3 December 2013

bunyi

mama tengah dengar bunyi yg pelik dari arah printer dan kertas2....macam kena kibas2...mama sorang2 di ruang tamu...sunyiiiiiiiiii...

eh...bunyi digger kat depan rumah pulak....tgh buat longkang....

baru nak buat cuak2...bunyi pelik tu...

betul laaaaaa...

tengah berbunyi lagi....

bunyi apa tu?...


Saturday, 30 November 2013

settle with that!

Alhamdullillah..last friday..mama ke colombia asia lah kan utk check up pregnancy ni...since Dr punya rekod EDD pada 22/12/2013 by scan...mama 37 minggu...ok lah...by date mama punya EDD 15/12/2013...so kita tengok mana yg kena!!!

pergi kali ni dgn misi penting..bincang birth plan dan surat tolak vaccination...

sebelum masuk tu punya baca doa...iyer lah..mama tak tahu macam mana riaksi Dr...mama tak sure Dr ni ok ke dgn pro choice...ok ke dgn gentle birth plan mama...

masuk...

lama rasanya x jumpa Dr...cerita2 pasal later SVT attack...

Dr cadangkan mama will be put on cardiac monitoring sepanjang proses labour...alahai punah harapan nak minta posisi2 pelik2 utk kurangkan rasa sakit nanti...tak pe la...Allah plan begitu...kita ikut shaja...

jadi sebelum ke katil scan...mama pun bawak keluar kertas...jeng jeng jeng...

Dr...saya nak gentle birth..

ok...kata Dr tanpa sebarangreaksi negatif...dia baca2...then...boleh...kita ikut plan ni....inshaaAllah..saya akan inform team saya...

then..pasal vaccine..

Dr..saya x vaccine semua anak2 saya...jadi yg ni pun tak nak vaccine...

ok..boleh..nanti saya inform pada pead and the team...

mama pun..Alhamdullillah...lega nya....

memang dia tak bising langsung...

dia cakap..

awak bukan org pertama....haaaaaa....

dah ada prochoice yg beranak di sini rupanya...senang nye hati...

ok dah settle lah pasal tu...

kami ke meja scan...scan tengok baby...position dah turun...kepala dah in...

Dr kata baby ni tak besar sgt..paling berat pun 3kg...jadi inshaaAllah proses bersalin x lama...

mama pun rasa lega...punya doa x nak baby besar dah...biarlah besar di luar...kalau jadi apa yg di estimate kan tu...merasa lah mama bersalin baby kecil...itu kalau dia keluar lagi 2 minggu...kalau lagi lambat..lagi besar....jadi nya...doa aje banyak2 ye ct!

mashaaAllah...lega sgt2 bila dah selesai ckp pada Dr tu yg mama ni pro choice....lega sgt..sgt..sgt...sebab banyak mlm lah mama dok fikir..macam mana kalau dpt Dr yg kerek dan banyak songeh...Alhamdullillah..Allah permudahkan urusan mama...dan semoga Allah tetap memberi kemudahan pada urusan kelahiran dan mendidik anak2 menjadi anak2 yg soleh dan solehah..Amin...

Wednesday, 27 November 2013

byroadtomalaysia

rasanya ramai dah tahu tentang family ini...kagum sgt2 dgn kesungguhan keluarga ini meneruskan cita2 utk pulang dah UK ke malaysia dgn menaiki motorhome and melalui jalan darat...

boleh ke FB mereka : byroadtomalaysia

pada mula2 bila isteri dia ada cerita dan bagi hint2 pasal project besar ni...mama dan hubby selalu sebut2...dan rasa2 macam susuah aje mereka nak buat dan teruskan....

tapi...mashaaAllah...mereka dah pun buat dan sekarang mereka dah pun sampai laos!...

ikutkkan hati kami nak pergi sambut di malaysian bordes..tapi date mereka sampai adalah due date mama...jadi nya...terpaksa...tak pergi....walaupun...nak pergi...

boleh lah ramai2 like FB mereka ni...baca lah cerita2 pengalaman mereka...memang best!..dgn macam2 dugaan..dan pertolongan2....dan rahmat yg Allah berikan pada mereka bila susah dan senang....mama selalu baca..tapi x komen sebab mama x pandai nak komen2..hahaha...

family ni mama kenal masa mama di coventry..wife dia masak sedap woooooooo.....igt lagi....selalu pergi mkn rumah dia...lepas tu mereka pindah jauuuuh....durham.....dapat pergi sekali rumah dia di sana naik kereta proton merah abg yg uzur gile...hahahah...kenangan....masa pergi sana....haris kecil lagi...;-)

anyway...bangga dan bersyukur dgn kemampuan keluarga ini....rasa mcam mimpi pulak mereka dah nak sampai cni.....semoga perjalan mereka di rahmati Allah....dan ini adalah jihad dan dakwah mereka...see..the wife pakai purdah....and it does not limit one woman potential and life....dgn purdah dia pun dah kira dakwah tu...berpuluh negara dia pergi...mashaaAllah...

welcome home abg jamal n kak sofinee sekeluarga....nak sgt jumpa....nak sgt2...inshaaAllah...ada rezeki mesti jumpa... ;-)


Tuesday, 26 November 2013

mengah

erm...is it me...or semua pregnant lady yg dah sarat2 jadi macam ni...

mama SOB ( shortness of breath) samapi rasa nak pitam ( gelap mata) dan nak jatuh...

jadi tadi..

masa lepas mandikan the kids.....mama need to ask abg haris utk kencing...btw dia baru bersunat..jadinya....mama memang tak cukup tido dan banyak extra work...cuci luka..comfort dia...layan dia...jadinya...this 1 week...rasa dah max tenaga guna...and yg paling tak best..abg ke kl lagi hujung minggu ni...

berbalik pada keadaan mama tadi...

possible cause yg mama terpikir...

1. anaemia...dah berbulan2 x check darah...

2. cardiac output x cukup sebab low bp sebab recurrent episode SVT...erm...last attack october...and small attact..countless!...

3. telalu letih sebab workload naik since abg haris berkhatan....

tapi...memang tercungap2 tadi....sambil berckp tu...dah mula rasa gelap2...memang tak best lah rasanya...Ya Allah..kalau pitam tadi...memang haris lah kena ambil peranan...call abah dan put the other siblings to comfort...

tua sgt kot mengandung ni...tua utk mama...badan tak kuat mana ni...bukan tak cukup mkn or kurang zat...i just think that my body memang x kuat since jantung pun macam2 aktiviti tambahan yg x perlu...

masak belum lagi ni....duduk atas tilam...nak tido..x boleh....mengah...nak masak tak larat berdiri...jari aje yg boleh bergerak ni....i just up an entry.....kenangan pun...bila dah lepas...x igt...

since 2-3 minggu ni....anak2 lunch lambat sgt..kol 3 baru mkn...sebab i need to lay down sooo many times due to tiredness..

makan pun x boleh nak pilih2...i just buy instant things like bread yg boleh bagi mereka kenyang cepat since i can't affort to make cekodok or fresh food macam selalu...

aisyah skin punya eczema pun naik balik...kesian dia tergaru2...tak sabar nak bersalin...mak dan abg ada full time di rumah urus mkn minum the kids properly...

the only thing that i can think of now adalah..BTL...im too weak for another one...im just too week...

Allah..please  make it easy on me....i really need Your help....Allah....

Saturday, 23 November 2013

pain...

mashaaAllah..dlm few days ni..sakit di antara 2 kaki mama sgt menjadi2...rasa macam di koyak2 dan di toreh2.... mungkin kepala dah turun banayk...or mungkin hormon dah makin naik..so joint dah semakin longgar...

tapi..sungguh...sakitnya sampai mama menjerit....kuat betul..esp bila berjalan...kena stop every 5-6 steps....

semoga Allah memberi  kekuatan kepada mama utk menghadapi ujian ini...Amin...

Wednesday, 20 November 2013

faris 2 yrs 6 months

oh...cepatnye masa berlalu..bdah 2 thn setengah dah faris nukman...tak lama lagi..inshaaAllah..dah jadi abg faris...

perkembangan dia...macam2 dah...

dia boleh mengira sampai 20...

dia dah baca iqra...



dia dah mula buat hafalan surah2 pendek...

dia belom sudah2 baca peter and jane...sebab mama nak fokus pada sebutan quran dan arabic...

dia fully english bila bercakap kecuali word nak....contoh...nak go to toilet, nak do that thing alone, nak put the toys there...gitew lah....

ayat paling best dengar adalah...i'm not sure...contoh perbualan..

mama: faris...did you put the toys there?

faris: no....erm..i'm not sure...

mama: how can you are not sure...did you do it?

faris: no...it's aisyah...aisyah did it.....

dia juga sekarang kalau main plastic toys...dia akan dtg bagi salam..

faris: assalaaaaamualaikuuuummmm, my name is dinosaur...

chomeeel aje!

mashaaAllah...

sgt excited dgn perut mama ni....kerjanya kiss aje...alah...macam aisyah dulu la....lebih kurang umur diorang ni...semua beza 2 thn setengah...heheheh

mashaaAllah...seronok nye melayan kerenah anak2...walaupun kadang2 tak terbawa dek diri ini..tapi....itu lah...nikmat di sebalik kesusahan....mereka penyeri hidup mama yg sentiasa berkitar di dlm rumah 70 X 20 ni....Alhamdullillah....mashaaAllah....

Tuesday, 19 November 2013

bila awal sgt

since mama dah kemas2 smua benda2 nak buat bersalin dan menanti ketibaan tuan puteri dlm perut ni...mama sekarang dah relex2 lah....tak pikir2 apa nak buat dah...jap nak buat check list...

this baby punya tema...minimalis...aka...berjimat cermat membawa berkat...

  • baju dan kelengkapan berbentuk fabrik 
  • kelengkapan berbentuk barang2 keras plastik dan warna warni
  • kelengkapan utk kulit 
  • kelengkapan utk mama
  • ongkos nak beranak
ok...rasanya semua dah ready....tunggu masa aje lah....which by the way macam lepas 40 weeks jugak baru keluar...macam yg lain2...pergh..lama nya nak tunggu tu...

kan mama dah bukak moses basket...sebab kan bukak awal sgt ( tak sabar dan gatal tgn) jadi sekarang dah rupa macam ni...

kah kah kah...dah jadi tempat lambakan barang2....kesian moses basket yg gojes itu dah gojeh...hahaha

tapi kan..almost hari2 bukak tengok..tepuk2 bantal tu....kebas2 habuk...then........lambak balik barang...hahahah....sgt lah teruk nye diri ini...bukan apa...moses basket ni dah letak cantik2 sebelah katil pantang...mama pulak selalu atas katil...reading..yap...i looooveeee to read utk mengandung kali ni...sgt ilmiah jiwa ni...kakakakaka....jadi nye...bila dah terpaku atas katil...malas nak angkat ponggong berat ni utk letak barang2....jadiiiiii....itu lah tempat stratigik!

lepas tu mama dah bukak graco cot tu...alah yg tua bangka tu...dari aisyah sampai no 4 ni guna...elok lagi..kukuh dan cantik...mama sgt2 guna cot ni utk tukar dan urus baby lepas mandi...mama x suka tukar baby duduk atas tilan or lantai...sakit belakang..mama suka berdiri....selesa...cantik2 utk tinggi mama yg tak tinggi mana ni....

tapi macam biasa....sebelum boh baby..kita guna utk sangkut towel lah..sangkut seluar la...belum mama tunjuk gamabr..''anak'' si aisyah dlm tu...dan belum juga mama tunjuk baby tua faris nak try test tempat baby tu...aiyooooo....dia igt dia ringan....nasib lah ye cot...nasib baik kuat..kalau tak..dah lama tercabut netting tu....hahaha

mama sebenarnya kan dah lama tak jumpa Dr...miss app la...pergi pastu cancel laaa....so...tak tahu macam mana berat baby semua....abg ckp minggu depan pergi...jumaat...sebab sabtu tu dia ada space lagi...wooo hooooo...itu time sudah mahu masuk 38 minggu looooo...tak per...baby ni keluar lambat...sebab sayang pada mama...suka dok dlm perut kecik ni..sambil tendang2 tulang rusuk, pundi kencing, tulang pelvis mama...itu semua spot ''sedap'' bila kena tendang tu...mama akan senget2 tahan muka sakit....hahahaha...

best pulak tulis blog...emosi tak stabil ni...sat suka blog..sat tak mau blog...over di situ!

jatuh cinta lagi

erm...mungkin sebab pregnant baby girl...

sekarang ni x boleh tengok muka abg...rasa macam maa bercinta dulu2...sudaaah!...leaps tu kan...rasa macam sayu aje...rasa terover2 pulak cintakan die...eh...geli aku menaip ayat ni...tapi betul...ape kah ini?

dapat rasa muka baby ni setepek muka dia lah...sebab lain macam nye perasaan pada dia...

mesti dia naik rimas...bini asyik tengok muka dia..asyik senyum...asyik sengeh2...tapi yg paling tak tahan..tengok muka suami sampai nangis2...betul...bila air mata tu nak jatu..cepat2 tengok tempat lain pastu zikir banyak2...emosi terlalu mengawal diri...

selama ni bukan tak cinte...iskh...cinta...laki kan...tapi boleh lah cover2...malu2...mama ni..abg usik2 pun dah macam aper je muka malu tak boleh nak cerita...

tapi kali ni...mama yg over..mana pergi malu2 ku itu?...

memang betul...setiap kali mengandung tu kan lain2...dalam 4 kali mengandung...yg ini lah paling penuh emosi...over sgt...menyampah pun ade..tapi...itu lah...mana boleh control...tetiba dok saja2...nak main2 mata dgn laki..boleh?...member tengah sibuk balas email..kerja berlambak tu..kena pause pulak sebab nak layan bini...kang kalau tak layan kang...

''hantar i balik rumah mak i''

tak ke haru?

entry merapu...tahniah mak buyung!

Saturday, 9 November 2013

im trying to...

haaaa....nak try apa....

mama tengah nak wean off faris...slooooooooowly.....antara 3 anak....yg ni paling slooooooooow caranya....

now mlm dia tidur sendiri dah....x payah nak nenen sebelum tido...

siang bila dia nangis ( berebut toy ke, kena marah ke) baru dtg minta comfort dgn nenen....

itu pun sekejap2...

mama x paksa la...ikut bila dia nak stop....janji mkn cukup....heheheh

dah 35 weeks...tak lama dah....

jiwa dah tak tenteram nak beranak ni...takut...yap...sgt takut....sakit beranak faris masih ternampak2...ni dah nak beranak pulak...oh....

vco dah habis....huaaaaa....

honey pun dah habis....huaaaaaaa.....

gaji oh gaji.....

lama lagi nak masuk.....

hahahaha.....

abg akan ada space lagi...rasa kurang selesa bila dah sarat2 ni abg kena ke kl 2 hari....itu pun abg ada meeting di melaka masa mama tunggu hari nak beranak...boleh?...kalau sakit nak beranak tu..memang self assisted home birth lah jawabnya...hahaha...berani?...dia ckp dia nak cuba cancel..tengok la....

risau nak tinggalkan anak2 ni...mana nak letak depa...kali ni abg kena masuk sebab nak ikut baby supaya dpt igtkan nurse pasal no vaccine...jadi....memang kena tinggal budak2...jiran2 kerja...ada member...tapi takut anak2 x sesuai....neneknya datang bila dah bersalin...kalau datang la....erm....nanti lah...mesti ada jalan....takpun tinggal kat rumah...suruh org beli food...kalau siang...kalau mlm ok je pergi rumah member..sebab diorang tido....ok2..jgn fikir lagi...lambar lagi nak beranak....hehehe

alahai...dok taip2 ni boleh pulak nak tido...hari ni ahad..yati x dtg...jadi lepas breakfast tadi basih pinggan...kemas rumah...now dah letih...update merapu2 di blog dan sekarang nak tido.....baru 10 30 pagi...ini kes sebab mlm memang dah x boleh tido...tak selesa...sesak nafas bila melentang..sakit pinggul dan peha bila mengereng...yap...menerap lagi tak boleh....kesimpulanya tak tido...kadang2 duduk atas kati tengok org lain tido...



Friday, 8 November 2013

gaji..gaji...

selaku isteri kepada seorang pensyarah...ewah...saya tahu yg pensyarah sgt sibuk...dari berpecah otak buat phd...igt lepas dpat phd...relex sikit..rupanya...itu lah.....nak komplen banyak pun...tak bagus...cuma....

dialah yg buat research

dialah yg urus student

dialah jaga lab..

dialah yg mengajar..sem ni kelas 6-7 ptg..balik org dah azan...masjid?

dialah kena pergi bengkel, seminar,kursus bla2

dialah kena jaga exam cuti tak cuti..malam2 buta....

dialah tanda kertas...

dialah yg kena kerja time cuti ( konvo la, exam la tanpa bayaran OT)

dialah buat meeting

dialah yg kena buat kerja admin

dialah...dialah..dialah....

bila baca entry mama kami ke hotal..yg seronok kami...dia x de tau...kol7 dah keluar bilik...balik 10 mlm...tak tido....terus buat kertas kerja...mama n the kids dah seronok dlm selimut tebal letih lepas mandi pool....dia tak de...sat2 jawab sms, org tanya itu ini....student toksah cerita lah...kes merayu nak naik markah lah...grade lah....nak jumpa aje....

bila student cuti semester....mana ada boleh balik kampung macam cikgu....dia kena pergi kerja juga...meeting ya Allah...punya banyak...mama paling x suka tengok calendar dia dlm phone tu...penuh!....

pasal cuti...dulu..mama igt..kalau student cuti semester..dia sama macam jiran mama....cikgu..plan balik kampung...semua...mama pun syok la....sekali dia ckp...saya x cuti macam cikgu ct...saya kena pergi kerja....nak balik kampung nanti saya cuba apply cuti....tengok2...alah..tak boleh..ada meeting besar...bla..bal..bla...bila dah masuk thun ke 2...oh..dah faham....tak de dah mama plan cuti2....dia yg plan...berdasarkan pada bengkel, kursus or kelas yg dekat di kampung..baru kami balik...

tapi yg bestnye..abg x pernah merungut.....dia balik senyum...keluar rumah senyum....tak pernah sebut pasal gaji dia...org dok sibuk2 gaji rendah pensyarah berbanding guru...dia x pernah komplen...mashaaAllah...abg x pernah bawak balik cerita ke rumah....wlaupun samapi kol 730 mlm...masuk masih senyum..berlawak ngan anak2 dan akan ke tudung saji tengok mama masak apa....dia akan duduk mkn....sambil puji2 sedap....dia akan mkn banyak sebab abg selalu x mkn seharian di uni...bila tanya...lupa, tak sempat atau x lapa....sayang abg...sebab itu mama di rumah...mesti masak...masak pulak mesti cukup rasa....nasik mesti ada....sebab mama tahu..suami mama letih kerja pensyarah....dia mesti lapa....

jadi...kenapa mama buat entry ni...

bila timbul isu gaji guru dan pensyarah...ada guru yg rasa kerja pensyarah senang...ada yg ckp pun pensyarah x boleh jadi guru....

guru....first cuba ambil phd( local or overseas)....then balik kerja...baru tahu...

guru....cuba bayangkan...cuti sekolah...anda x boleh balik kampung dan still dapat gaji....baru tahu...

guru.....cuba kena buat research juga....then pergi mengajar juga....

dan guru....dgn kerja yg tambah extra tu..turun kan gaji anda RM 400 sebulan....

jadi isu nya di sini....adalah....pensyarah kerjanya berat....memang tak boleh nak sembang...gaji nya kecik berbanding beban kerja...sepatutnya...guru...bila ada kes gini...bagi sokongan utk pensyarah juga naik gaji sebab....u all sama2 mengajar....apa lah...

btw...malaysia ni antara negara paling murah bayar pensyarah local....yg import mahal giler bayar walaupun kontrak aje....kesian pensyarah kita....

hargailah permata negara..cendekiawan2 ni....rugi nanti....

ini entry isteri pensyarah yg fulltime rasa beban kerja pensyarah....

abg!...i love you!...tak pe...nanti habis kontrak...buat benda lain la...tak pun gi cari negara yg nak tenaga mahir dgn phd....apply kerja yg for sure lebih besar gajinya....bye2 lah msia...sebab x reti nak hargai nilai phd itu....

eceh!...

laki nye elok aje...bini over...bukan!..ralat sebab ada cikgu sgt over komen macam pensyarah ni goyang kaki...ces!








Thursday, 31 October 2013

separuh

tu dia....itu baru separuh untuk 0-3 bulan ( baju sahaja)....lagi separuh akan di kerjakan hujung minggu ni inshaaAllah...

dan ini pulak si aisyah dgn bear pinjam ( abg haris punya) dia siap pakaikan baju NB faris dulu...iyer la..baju baby boy mama tak guna...jadinya dia yg sarung pada paddington ( nama bear tu)

paddington tu siap pakai barut tu....chomel sgt!

aisyah sgt excited tunggu baby nak keluar...asyik tanya bila birthday dia sebab mama ckp..baby keluar after her birthday...which by the way kami x sambut...hahaha...

rindu bau baby...rindu nak tengok baby....semoga Allah permudahkan segala urusan inshaaAllah...

Monday, 28 October 2013

blog oh blog

since dah berat perut ni, mama pun berat mata, berat jari, berat mood...semua berat...jadi nak merapu2 dalam blog pun berat sgt....

macam2 benda jadi actually...dgn SVT nye, tukar pi tuksr mai Dr nak bersalin nye, jiwa kacau lah sgt...iyer lah, kalau asyik berfikir aje...macam2 rasa tak kena...jadi ambil jalan mudah...bak kata cik abg '' plan dan usaha...jadi tk jadi itu kerja Allah''...ok...buat mana yg mampu...doa..then tengok la jadi macam mana...

erm..sedapnya baru nasi baru masak ni....lapa...eh..

bilik berpantang dah kemas..bilik tetamu aka mak datang tolong berpantang pun dah settle, baju baby tinggal 1 round lagi....next months utk settle kan barang2 lain....termasuk barang mak nye...

buat sikit2 awal2...sebab malas nak bersakit pinggang buat semua last minute...since yati pun memang datang hari2...dia banyak tolong interm of clearing the house...bab baju baby dari rndam, basuh, jemur dan lipat...mama yg buat..sebab seronok....seronok tengok baju kecik2 tu..pink2 putih2...sarung kaki yg chomel2...itu gian mak buyung ni...so yati...jgn usik!

kali ni azam x nak langsung guna baby wipes...mama nak buat sendiri guna kain napkin yg di potong dan basuh guna air dlm botol sembur2...then mandian semua abg dah bagi green light utk guna moogoo...memang mahal la..tapi selamat...

kali ni nak cuba organise sikit lah....beli botol yg bo leh re-use balik bagi barang2 baby...then nak terus guna VCO dan OO utk kulit baby....

belum kuat lah nak menggunakan 100% CD....tak pe...mama akan cepat2 potty dia...supaya x guna deposable nappy lama2...on off juga lah CD esp bila dah boleh pakai one size CD...baby CD ada...tapi nye...nak urus CD dgn poop banyak kali termasuk anak 3 dan homeschool...belum boleh lagi...tak pe..kira ok dah ni ..hahah...ayat penyedap hati....

ok...nak pergi ambil haris....kes madrasah ni pun satu hal...haih...semoga Allah permudahkan urusan kami di dunia dan akhirat...Amin...

Monday, 21 October 2013

Dah siap!

Bangun pagi ni..badan sgt2 tak selesa...kepala pening2..rasa mual2...berangin satu badan...perut pun rasa semacam...rasa macam awal2 pregnant dulu...aduhai....ni pun dok pening2 lagi..sudah nye abg haris pergi madrasah..abg yg urus...aisyah sumayyah buatkan tuna sandwich utk abg haris...pandai mashaaAllah aisyah tolong mama...sayang semua...

yati samapi dalam kol 8...dgn beg plastik yg mama nampak warna pink2 dalam tu...

wah...dah siap!!!..

best nye...

jeng jeng jeng...dah siap pasang dan tutup...

aper lagi...mama pun hilang sekejap pening kepala tu..cepat2 minta dia ambil turun bakul...pasang..jgn tak pasang mak buyung...

tadaaaaaaa

oh...utk mama..rasa sgt gojes dah ni....sgt2 puas hati mashaaAllah...upah dia RM 30 aje...total beli kain RM20...jadi nya...sgt berbaloi...kalau nak beli...sebab bakul mama ni mothercare..mana nak cari sarung kat tempat lain kan...masak lah mama nak beli mahu beratus tu...


jadi memang berbaloi..dan sgt cantik...mama guna kain flannel...yg macam gebu2 tu...sama jenis kain dgn selimut dia...

selesai dah bakul...tunggu lagi 1 bulan..nak basuh baju dan selimut...nak tukar lapik carseat pulak....nak buat siap2 tapi ada org pinjam maxicosi dgn zapp mama utk anak dia....lama juga dia pinjam..since sebelum pose....belum pulang2...nak minta segan..boleh?...hahaha...abg kata akan minta bulan 11..jadi nya bulan 11 baru tukar cover...beli warna apa ek?..mama ada nampak stripy brown...erm..or maybe boleh tukar pada corak2...eh...sabar..bulan 11!

ok..gtg...nak rehat sat..then masak..lepastu nak buat aktiviti dgn anak2...hari ni slow sikit...pening lalat loooooor!

Thursday, 17 October 2013

kamdar

last 2 days mama ke kamdar mencari cotton or flannel yg gojes2 utk budak dlm perut ni...

masuk2..tanya..

ada...

terus zap memborong..

dan lupa nak ambik gambar..

hari ni dah bagi pada tukang jahit utk jahitkan sarung moses basket dan jahit tepi utk bedung...

bunga2 pink yg sgt lah menangkap jiwa ini...mama first tengok terus jatuh cinta...harap nya semua ok dgn tukang jahit tu...

bila dah siap..mama update ye...heheheeh..

32 weeks dah....tak lama dah ni...takut nye......

betul2 takut....

Sunday, 13 October 2013

Eid Mubarak

Alhamdullillah..sampai juga la mama ni ke rumah...seminggu di hidup di hotel...sgt2 meletihkan...sebab?..letih rindu pada rumah..boleh?

dari melaka avilion...hingga ke scholars in utm kl, perak dan bukit mahkota...memang ayat paling best adalah..

THERE IS NO PLACE LIKE HOME!

mlm tadi sampai dlm 1030...masuk rumah...rupa nya ada power cut...tak tahu dah berapa lama..hasilnya..peti kena cuci...

hari ni...family abg nak datang...rumah pun dah kemas...kemas gitu2 lah..tak larat nak ber iya2..saya pregant ye..petang nanti...baru yati datang..sebab dia ke batam ber jinggo!...nak minta dia salin cadar, mop dan sapu rumah serta lap meja2...

mama nak ke kedai nak cari lapik meja kopi tu...si faris pergi buat kerja jat ctu...habis di korek meja tu..daaaaah..berlubang...senyap2 dia buat project...dah lah meja tu tua gile...antik maaaaa....more then 10 yrs dah tu....kayu pine ni tahan kan...kalau compress wood dah lama kena buang....tapi yg ni sayang...x nak buang...kite cover aje...boleh?..jimat belanja ye..barang mahal!

ok..tajuk lain...cerita lain..

utk semua yg baca ( eh..kalau ada) blog entah aper2 ni...mama n family nak ucapkan ..

selamat hari raya Qurban...

;-)


Thursday, 3 October 2013

Haris

Hari ni balik ambil haris dah madrasah, anak mama berlinangan air mata, ustaz datang hantar anak teruna penyejuk mata dan hati tu pada mama dan ckp ni...

Muhammad haris Zafran...

''Ustaz dia ( yap ustaz baru) potong bacaan saba' dia..munkin sebab dia tak lancar kot?, jadi dia sgt2 sedih, utz tak marah pun, tak pe puan, mashaaAllah, sebenarnya bagus sgt sifat tu''

''ok, tak pe utz, assalamualaikum''

mama balik sambil sembang2 dgn dia...dia masih sedih..mama pun sedih..tapi..mama punya konsep..kasi dia lupa, happy dan baru tanya balik...

ok haris, tell me everything..A to Z...dia pun buat lawak..ABCDEFG..sampai Z...hahah..baru dia cerita...

ustaz tak bagi dia baca pra saba' samapai habis..dia baca 5 surah yg sebelum saba..yg lain ustaz ckp tak payah...tapi dia nak baca...mama tanya la....''haris x lancar ke?''..'' nooo..i did very well''...''yg saba' haris lancar?''...'' yes!, i remember 9 ayah for today''...

baru mama faham...selalaunya hari2 dia baca dari annas sampailah yg last igt semalam...jadinya...mama sendiri di rumah notice dia memang dah lancar betul around 23 surah kat belakang tu...maybe the ustaz tengk haris dah lancar, dia ckp tak payah baca...baca yg surah panjang2 tu aje...

yg member ni tak faham...dia punya lah sedih...dia sgt2 suka baca Quran...bila terhalang..rasa macam di robek2 hati tu  agaknya...dia punya sedu sedan...merah habis muka...mashaaAllah....hati si kecil tu pun tahu rindu pada ayat2 Allah...hati tua macam mama ni masih lagi laroo'... astarghfirullah!..

semoga hati anak2 mama sentiasa mencintai ayat2 Allah...mashaaAllah...

sayang haris...anak penyejuk mata dan hati mama...semoga Haris menjadi ahli syurga Amin...

Wednesday, 2 October 2013

faris dah mahir

masa mula2 mama ambik keputusan utk potty trainnng si kecik ni..mama awal tgh pregant no 4...jadi nye..rasa macam tak berapa ngam keputusan itu..iye lah...mabuk, then dia nak kencing kena teman bagai...nak bukak seluar lah, naik atas potty lah, itu belum cerita pasal dia punya terlepas depan pintu toilet lagi...

setelah 1 minguu berusaha..maka nya dia pun dah bileh ke toilet sendri dan bukak seluar sendiri masa umur 2 tahun 1 bulan....tapi..masih ada lagi kerja mama nak kena buat...itu angkat dia letak atas toilet bowl tu...dia takut2 nak panjat dan turun sendiri...jadi..gigih lah mak buyung ni angkat anak dia 11kg tu naik turun toilet bowl...kerap pulak tu wee dan poop nye...


kini...bila umur dia 2 tahun 4 bulan...dia telah berjaya naik dan turun toilet bowl dia tanpa bantuan..mashaaAllah...terasa rinagn tugas itu since mama punya perut pun dah berat...mana nak ku pikul itu budak lagi kan...pergh!

jadi..bile tengok hasil usaha itu..rasa berbaloi sgt lah mama potty train dia awal2...jimat duit beli nappy, dia pun pandai terus bukak dan pakai seluar sendiri...boost confident level dia..kira tak ade yg sia2 benda yg kita buat kalau niat kita betul..

sayang anak mama faris..

ikut kan pengalaman anak 3 ni...banyak benda belajar...bila masa mual2 dulu..nak potty kan haris..3 thn 3 bulan rasanya baru lulus, then asiyah mama dah cerdik sikit..tahu apa nak buat, bila...jadi 2 thn 10 bulan dia dah nappy free...now faris pulak...2 thn 4 bulan lah mama kira dia berjaya..walaupun x pakai nappy umur 2 thn 1 bulan lagi...anak no 4..bila agak2 nya....mama aim 2 thn jugak la...rasa over pulak umur 1 dah potty train...best aper tengok budak2 under 2 pakai gaun dgn bontot besar nappy tu...cute!...

mashaaAllah!

Monday, 30 September 2013

ilmu vaccine

dulu2..masa mama mula2 tahu pasal dark side of vaccination..mama macam tak percaya..laaa...belajar lain...faham lain...now dah lain...jadi nak cucuk ke tidak si haris ni?...abg pun join in..dia actually yg banyak sgt buat research...baca2...then cerita pada mama, then mama baca, then jumpa group, then bincang lagi dan lagi...jadi..haris pun kami x cucuk...

bila dah balik masia...kami diam aje...semua tak cucuk ni...anak pun masuk 3...tak cucuk juga...then..bila mengandung no 4...tahu pasal group...yg sgt aktif dan penuh spy longkang...mama pun terasa terpanggil utk berkongsi ilmu di dlm FB milik abg..mama kan x de acc...dah delete...then...bila dok share2..promote2 pengetahuna pasal vaccine ni...dah samapi waktu mama nak stop...no more entry pasal vaccine...mama rasa dah cukup dah usaha mama...even sekarang dah ada lagi banyak bukti pasal dark side nye..mama baca utk diri mama...org lain..mama rasa mama dah bagi gamabran...so..cari lah sendiri...takkan semua nak org bagi...anak itu anak anda..kalau rasa sayang..cari ilmu...ikut suka nak buat keputusan apa...otrg tak paksa...

pengalaman kami anak tak cucuk ni..


  • anak2 sihat, jarang sakit dan kalau sakit cepat recover inshaaallah, mashaaAllah...cuma ada lah sekali 2 hiccups, lama sakit nya..itu virus kuat tu...tapi still..no hospital visit!
  • perangai anak memang mashaaAllah, baik..bukan nak puji anak sendiri..tapi mama yakin sgt ada benda dlm vaksin tu yg membuatkan perangai budak2 degil, hyperactive dan tak boleh fokus....org kalau jumpa anak2 mama, benda yg diorang notice, they are well behave, di mana sahaja...tak de masalah...org akan tanya...you ajar macam mana...nak aje mama ckp...i ajar macam org lain, cuma anak2 i free from bahan2 shubahah, toksin perosak otak dan fast food...tapi..mama just say..MasyaaAllah...dan senyum...
  • mudah belajr...memang jelas itu..mashaaAllah, they can fokus, absorb and shine...saraf mereka x terganggu....
tapi kan..if you say this to other yg memang yakin cucuk itu sgt awesome.. they will say...ct untung, anak2 baik...bukan sebab cucuk pun, kalau tak cucuk pun anak2 kami memang jenis lasak2 ni..ok..i will take as mashaaAllah...saya untung anak2 saya baik...cuma nya...mama pegang satu..anak2 itu ibarat kain putih masa lahir..kita yg mencoraknya...jadi...siapa yg menyebabkan anda tidak beruntung?..Allah?..atau anda sendiri....

mashaaAllah...



Sunday, 29 September 2013

versatile

macam2 game budak2 ni main..ada musim utk game2 tertentu...sekarang ni musim pedang, ninja dan dragon...jadi...sudahnya tak kira la yg girl2 pun gitu..yg boy nye apatah lagi...

bagi mama...mama tak nak sekat2.. kalau mereka nak main bersama...main tak kira mainan itu berpandu pada gender...they need exposure as long as benda2 tu tidak memberi kesan negatif..di rumah mama ada real heavy long sort of samurai sword...jadi haris sgt berkobar2 nak belajar guna..cuma dia x larat nak angkat lagi...so..kesimpulanya...dia kena mkn lebih sikit...kasi up dia punya muscle power...hehehe...

tutup periuk dan tutup beras...selamat dah beras tu tak bertutup...risau masuk kutu beras...


bila haris dah masuk 7 yrs old, nampak dah orientasi game dia ke arah jantan2....dia lebih lasak...bagus lah...nama pun haris..pemelihara, pelindung...ok..kasi ada feeling2 mujahid dlm jiwa...btw..memang itu dia nak...kalau tanya doa dia pun itu dan kalau sembang2 pun dia memang mahu nak ke palestine dan berjihad...inshaaAllah..semoga Allah jadikan dia mujahid dan dapat shahadah di sana...
mashaAllah.. Amin...

as for aisyah...dia sgt pandai beradaptasi...dia boleh berubah dari yg sgt ganas berpedang kepada arah menjadi muslim princess yg sgt manja2...hahaha...

tunggu faris besar...boleh ganti geng haris pulak...since aisyah dah aim yg dia nak main dgn baby girl bila baby keluar...semoga semua nya selamat dan di permudahkan Allah...


selimut dari nepal

Alhamdullilllah..selepas 9 hari...pergh..lama nya...9 hari tu..abg pergi meeting dan urusan di Nepal dan KL, akhirnya abg balik...alahai..rindu x boleh nak cerita...nak peluk lama2..dia balik tgh mama tgn penuh nasi..jadi..main cuit2 aje lah....oh..how i miss him...nangis?..fikir2 kan la lah...

btw...antara..cheh..macam banyak benda yg cik abg bagi..tapi betul ni..antara benda2 yg dia bagi mama terus jatuh cinta dgn selimut ni...dia sebenarnya macam shawl yg besar...tepi besar sgt..boleh buat cover badan mama yg ''kecik'' ni...

kain selimut ini di tenun dari benang bulu YAK.. bukan yek yek tak sedap tu...bukannnn....YAK, haiwan yg ada di tanah tinggi nepal...

kain nya gebu dan panas...memang best...sedap rasa macam kena peluk2 dgn YAK...tak kose!...

kain tu abg beli utk guna bila sejuk2...yap..mama memang selalu kena sakit sejuk2 samapi biru tu...tah aper kes..tapi bila kena..rasa macam nak putus nyawa sejuknya...tgn dan kaki semua biru..masa pregnant yg ini..memang kerap juga kena..so..bagus lah..abg belikan selimut tu...

boleh juga di gunakan ketika dlm pantang...

macam2 ada di neapl..murah2..ok...rezeki dari Allah..merasa lah mama pegang bulu Yak..dulu tak pernah terpikir pun..ajar budak2 aje pasal YAK ni...susu dia..semua...bila ckp pada haris dan aisyah tadi..semua seronok dan kagum....sebab tahu apa itu YAK...

nanti nak cuba teh dia..teh special ilam...erm...takut kembung..tak pe..halia ada!

Saturday, 28 September 2013

baju 0-3 dah di selesaikan..

jeng jeng jeng...

baju baby 0-3


iyer...it's a girl!..inshaaAllah..dah conpem dgn 2 kali scan..3D bagai kan...Alhamdullillah..mashaaAllah

jadi..buka balik kotak baju aisyah...susun2..NB to 3 months utk basuh, moses basket, blanket, pillow, barut semua ada lagi...banyak lagi rupanya baju baby aisyah...rasa dah jual banyak gila dah hari tu...

aisyah  sgt2 lah happy membantu...since utk baby girl kan..dia pilik semua yg pink wujud dlm box tu...

sekarang ni nak pikir bila mahu ke kedai kain..nak mencari cotton lembut2 yg gojes2 ( eceh) utk di buat sarung moses basket tu..kalau cubaan ke kedai gagal..selamat lh pkai yg faris punya...hijau pun hijau la..rezeki...kalau Allah kata ada..MESTI ada...

hari ni abg balik...lama nya 9 hari dia x de..ke nepal...rindu...

mood swing

masalah setiap kali mama mengandung adalah..mama menjadi sgt2 sensitive..sat2 nangis..sat2 nangis...macam aper je...naik menyampah pulak diri ini kepada diri sendiri...eh..boleh?..

kalau menangis time2 dgr ceramah habib ali tu ok lah..ini...tah haper2...anak buat benda baik xtra pun melalak, letih nak masak pun melalak, org usik sikit pun...melalak!...aper kes ni...

letih la...

mata...

letih dah...

tak kan lah sampai na beranak pun macam ni gaya....lambat lagi tu...2 bulan lagi ade...tah2 lbih....haru laaa....cukup2 lah mata dah panda...iyer..malam x boleh tido, then..pakai purdahkan...tang mata yg xtra UV pun nak hitam kan...ni asyik nangis...lagi la.....tak kose dah nak tampal timun lah, uncang teh la..konon yg nampak bermaya...naya ada!...

ade ke org macam ni kan...marah diri sendiri...bukan...mama dulu kira kuat lah kan....setakat org rentap2 purdah suruh bukak tu..mama boleh senyum lagi...ini...semenjak berbadan buyung ni...benda kecik2 pun cepat sedih..emosi nye...adoi...kadang tgh nangis tu...boleh terpikir...asal nangis ni...pikir2 jap..oh..sedih2..nangis lagi..see!!!...cesss!

esok ahad..apa lah nak buat lagi dgn budak2 ni...erm...basuh kereta lah..pastu?..nak buat apa lagi ek....pikir2...jgn nangsi pulak sudah...


Friday, 27 September 2013

kami x de TV

since ramai yg tanya pasal TV..

yg besar hitam dlm gambar tu..itu bukan TV..itu komputer..cpu nye kecik..sebab guna mac mini..jadi...kami tak de TV ye...

tunggu lain entry cerita pasal TV..

anak2 tengok juga cartoon...tapi bukan disney, bukan yg ada kerekter x baik..sebelum tengok..mak dia dah tengok dulu...anak2 pun faham..dah biasa..mama kata yes..baru tekan play..mama kata no..masing2 cari bulding blocks or paper utk buat aktiviti...

kami sgt particular dgn apa yg anak2 tengok..

upin ipin ke..boi boi boi ke..semua x tengok..pada pendapat mama..x bagus..kenapa?..alahai...malas nak cerita boleh?

antara cerita yg mereka tengok dan tengok utk episode2 yg terpilih shj adalah...postman pat, charlie and lola, andy's wild adventure, abney and teal, story maker, katy's can cook, tikkabella....

islamic.. misri bunch, zaky, horray for baby ali, adam's worlds, we love muhammad..

sekali lagi di ingatkan..kami tak de TV...mak dia  dah bertahun korban nafsu tengok drama...hehehe

Monday, 23 September 2013

update VCO

hehehe...kan mama ada cerita pasal mama mula mimun VCO...selepas dah berapa lama ye...jap...sebulan lebih kot..ke....dekat 2 bulan...mama mkn..apa perubahan...

btw..sebelum terlupa...mama x mkn vco yg tgh sibuk2 kat internet tu...ini VCO EVCO organic yg mama beli di JUSCO...botol bapak besar..harga 32 ringgit je...

apa yg nampak perubahan..:

  1. kulit...wah...kulit mama jadi cantik...lembab aje, timut kaki pun licin...kulit kaki dah x menggelupas...perasan kulit anak dara..boleh..mak buyung!
  2. rambut...dah tak gugur banyak macam nak botak tu.....rambut jadi sehat dan bersinar..
  3. Alhamdullillah...kurang sakit...kurang dpt jangkitan...sakit perut ke, selsema ke..anak2 pun cam gitu....mashaallah...dan mama pun topup habbatusauda dlm setiap meal yg mama masak...immunity badan terasa improve...masyaaAllah...
  4. selera mkn bertambah..tapi berat tak naik sgt..
itu lah benda yg mama nampak ketara ni...so...kalau ada lagi yg lain..mama update...

gtg...budak2 dah sudah berendam..mereka mahukan perhatian...

Friday, 20 September 2013

3D ULTRA SOUND SCAN

hari ni kan ke jumpa Dr...

macam biasa...pergi awal..Dr ada kes emergency c-sect...tunggu..sambil main dgn aisyah dan faris di park depan hospital...

park tu kecil shaja..tapi dgn daun2 yg gugur dan angin yg mashaaAllah sgt selesa...rasa macam dok obersea!..

masuk jumpa Dr tu...scan...masa tgh scan...mama saja tanya...Dr kalau 3D scan you charge berapa...

dia ckp..RM 40 to RM 70...ok lah...tak nak pun scan....saja je tanye..

masa tgh lalu probe tu....tu dia...baby tgh pandang depan...punya clear...mama pun sebut..

''eh..muka dia...tgh tengpk depan....''

then Dr sambung..

''u nak?...i boleh cuba...''

mama panggil abg...''abg boleh ke nak 3D scan?''

''ikut lah, boleh je''

dan tadaaaaaaa

nampak lah si budak kecil itu..mama punya lah seronok..bukan seronok ape..seronok...waaah..itu lah baby yg ada dlm perut ni...rasa nak menangis...tapi malu..boleh?..

mashaaAllah...setakat tengok tadi...hidung dia paling ketara bukan milik ku...yg lain...tak boleh nak ckp lagi...

Alhamdullillah...semua ok..lips semua...mashaaAllah...memang rezeki dan rasa sgt2 happy hari ni....

biasa check up..dalam 64 ringgit...hari ni campur 3D scan 72 ringgit...ok lah.... tak banyak beza...

mama x de camera nak snap gambar...guna lappy aje..so blur sikit...kalau gamabr betul lagi clear...

gender pun dah compem...sekarang tunggu dan berdoa supaya semua berjalan lancar...

ps: terlupa bawak birth plan...next app lah jawab nya...

mashaaAllah...

Thursday, 19 September 2013

faris at home


tadaaa....pantang sua camera....

faris sgt suka cut and paste activity.....

dia juga dah mahir menggunakan gunting...boleh potong straight line, dan bengkok2 suka hati...

ini antara yg dia buat...chomelkan printable tu....
haaa...boleh save and print...

nanti nak buat entry sekali banyak2 pasal dia punya aktiviti dlm earlyedukids website...;-)

28 minggu

Alhamdullillah..esok check up utk 28 minggu....terasa cepat?...oh...yg membawanya ni...rasa macam dah 28 tahun ok!..over di situ!

Barang2 baby macam biasa...dari faris punya masih ada...yg besar2


  1. carseat
  2. stroller
  3. moses basket
  4. bouncer
  5. baby swing
  6. baby duvet
  7. baby cot
untuk mak nye yg belum ada

  1. bekung
  2. stokin
  3. pad
baju baby tengah dlm proses...mama beli lain dari umur 3 hingga 12 bulan...yg 0 to 3...guna faris punya..

keadaan kesihatan?

perut ku!

ok..Alhamdullillah...cuma gastirk dan muntah ada lagi...terasa sgt berat dah perut ni..makan macam biasa...makan buah banyak....suka timun dan kacang...

perangai apa yg lain?

saya suka masak....hari2 mesti masak mau best...lepas tu..saya tgh gian nak menjahit...cuma mesin tertinggal di kampung...rasanya kan...nak pujuk abg cari mesen jahit murah2 la...semua nak jahit...ni tengah nak buat cover baru untuk moses basket tu..nak cari cotton/viscose yg lembut2 dan cantik2...utk mata mak dia tengok..baby tu mata pun belum bukak..nan ado dia nak tengok...

rasanya..dah no 4 nikan...tenang sikit proses buat persiapan...rasa dah pandai nak budget apa nak beli...ikut hati nak pakai CD pada si kecik after pantang...sebab dlm pantang ( first 10 days) tu pakai cawat ngan cotton...tapi..kena tengok kulit baby...kalau jenis aisyah senang merah2..kita guna nappy aje lah...kalau kulit faris....haaa..itu best...apa pun boleh...kulit tahan lasak walaupun dia paling melepak antara 3 mereka...

kejap lagi nak finalise birth plans..then print...esok bawak jumpa Dr...kita tengok apa dia ckp...kalau dia ckp lebih2 pasal vaccine tu...mama suruh haris azan kat telinga Dr...hahahah...

azam mesti ada...yg ini mahu free from any vaccine...dulu terlepas BCG, HEP B and vit K sebab malas nak bertekak...kali ni..pakai parang pun mama akan teruskan!..ko jgn main2!...pregnant women full with hormones...they can explode!

Sunday, 15 September 2013

Friday, 13 September 2013

Hunting!

nanti baby keluar inshaaAllah...kite tangkap gambar abg2 dan kakak dgn abik nye macam ni...chomel nye!..eceh..ape ko igt anak2 ko muka mat salleh...hahahah...

berbekalkan senjata laptop...and masa anak2 nap petang...proses membeli baju baby bermula..

apa yg di cari


  1. vest : 0 to 12 months
  2. sleep suit : 0 to 9 months
  3. socks
  4. hat
  5. bids
  6. grobag
  7. rahsia...
uish..rambang mata nak memilih...

uish..sakit jiwa nak membeli...

uish...banyak nye duit nak keluar ni...

hahahahah...

ada rezeki ada..tak de...mesti ada jalan lain..takkan nak biar budak tu booolaaaat tak berbaju ye dak!...






Saturday, 7 September 2013

school tapi x de entry

haaaaaaa....jgn igt mama x de update pasal school..maknanya anak2 mama x buat aper2....sebabkan camera dah bungkus...jadi..x de update ye...

update ckp2 aje boleh?

haris

tengah buat film script dlm power point.

tengah sibuk buat programming lego mindstorms

tengah sibuk hafal Al Quran...


Aisyah

dah buat skip counting

dah pandai join research dgn abg haris

sgt2 improve melukis punya skills dan writing skills


faris

dah boleh baca few pages in peter and jane

dah mengira dgn laju dan mengenal nombor

dah boleh baca arabic alphabet

bercakap sgt banyak dan clear...

boleh fokus dgn baik sewaktu mewarna dan melukis...bakat macam aisyah...fokus macam haris


ok..masha Allah utk semua pencapaiaan anak2 mama...

walaupun letih sebab dah masuk 26 minggu...tapi still buat sebab anak2 perlukan perhatian dan aktiviti...

ps: musim makan dah bermula...mak buyung ini asyik lapar sahaja...makan vco tu..naik selera makan la...semua...anak2 semua mkn vco...semua mkn banyak masha Allah...

lapar laaaaaaaaa....huhuhu


Thursday, 29 August 2013

Virgin coconut oil

minyak kelapa dara...

haaa...

baca punya baca...

terus beli sebotol besaq!..

dah mkn 3 hari...

nanti tunggu bila bersalin...mama update hasil...

btw..

kalau nak baca...boleh ke sini..

VCO and pregnancy

VCO juga bagus utk anak2..

eh..jgn salah faham...mama x jual VCO..tak de masa nak meniage ye...x juga mempromote mana2 jenama...

mama mkn organic extra virgin punya cocont oil...

masing2 punya selera la...

rasa dia..

sedap, boleh masuk lah...tak lah macam makan eskrem...hish!...tapi tak lah sampai muntah!..Alhamdullillah...

boleh cuba... ;-)

Birth plans

Alhamdullillah...di berikan kesempatan kandungan kali ini..mama terbuka mata nak buat proper birth plan utk si kecik dlm perut mama ni...

3 anak yg lepas...nan ado...ikut aje lah Dr n nurses tu nak buat apa...

tapi kali ni...mama dah ckp pada Dr rohaini..yg saya ada birth plan saya..dan dia kata ok...bawa plan nya next app...

apa yg perlu di fikirkan sewaktu membuat birth plans...


  1. sewaktu sakit 
  2. ketika bersalin
  3. selepas bersalin
site utk di rujuk SINI

sewaktu sakit, apa yg perlu di fikirkan...

  1. tahan sakit?
  2. induction? 
sewaktu bersalin

  1. gunting?
  2. sedut kahak baby?
  3. bila nak potong tali pusat? (boleh baca di sini: tali pusat )
  4. baby letak mana?
lepas bersalin:

  1. suntikan? ( vit k, Hep B, BCG) 
semua ini perlu di fikirkan baik buruknya sebelum di aplikasikan pada kelahiran bayi kita...semua ibu dan bapa perlu tahu yg mereka ada hak untuk menolak sebarang procedure yg tidak signifikan pada kita dan kita perlu lengkapkan diri kita dgn ilmu supaya anak yg kita kandung selama 9 bulan lahir ke dunia dgn cara yg paling natural dan terbaik seperti yg telah Allah jadikan untuk kita.

Alhamdullillah...semua anak mama...ketuban pecah sendiri, tidak ambil epidural...

tapi.. since dah makin membaca ni...banyak lagi yg mama boleh buat utk kelahiran yg lebih baik..in shaa Allah...mama usaha utk baby no 4 ni...semoga semua di permudahkan Allah...

ps: nanti mama post mama punya birth plans bila Dr rohaini dah approve.. dan mama akan explain satu2 kenapa mama punya birth plan macam tu...




Monday, 26 August 2013

lama diam

Alhamdullillah...masih sihat dan bernafas...

sekarang ni sibuk sikit...alahai..selalu aje pun sibuk..

sibuk buat activity dgn sumayyah dan faris..

faris dah masuk fasa reading dah ni...jadi kena fokus sikit..sebelum bersalin..igt  nak settle kan dia then tenang sikit lah mama nak beranak...

since abg haris ke madrasah pagi ni..mama pun busy lah menyiapkan breakfast dan bekal...

nanti2 lah mama update pasal anak2...

btw...mama dah scan baby...

jeng jeng jeng...

dah tahu jantina...tapi biar lah rahsia..tunggu keluar lah kompem kan..

hahaha..

boleh mula kumpul baju...

Alhamdullillah..


Friday, 16 August 2013

lara.

lara rasa hati dgn keadaan saudara2 di mesir....

pilu melihat kesakitan dan derita di perlakukan sebegitu hanya semata2 mereka mahukan Allah...

di akhir zaman nanti...

utk berpegang kepada islam..ibarat menggengam bara api...

mereka sedang menggenggam bara api yg sgt panas....

cukup lah hanya Allah bagi ku...


Thursday, 15 August 2013

home sweet home


 Tahuun ni..anak2 pakai lelaki kurta...tak de tema lah...tak kose nak bertema2 dgn perut besar tu!..hahahah
 aisyah macam biasa..pink dan pink sahaja...
muat lagi abg nak peluk semua..ni no 4 keluar ni...boleh letak atas lutut dia satu lagi...cukup koata...hahaha

Alhadullillah...semalam..dah selamat sampai di rumah kesayangan kami...setelah 3 minggu cuti raya...yeah...3 minggu..actually..nak masuk 4 minggu..tapi rasa over pulak cuti raya sebulan..kite tulis plan asal..3 minggu...hahahah

hari ni dah mula balik kelas..mama pun dah rasa kuat sikit...jadi anak2 hari ni dah buat writing ( haris buat journal) dan aisyah buat coloring and cut and paste...faris pulak..buat coloring and some reading...

sepanjang bulan puasa dan raya..macam2 benda jadi..macam2 episode suka duka...tapi ending nya Alhamdullillah...sgt happy...bila dah sampai rumah..mlm tadi adalah malam paling lena mama and the kids tido...the is no place like home!

minggu depan haris dah mula madrasah balik...mama ada 3 hari nak check balik bacaan dia...masa bulan ramadhan tu...dah buat..tapi..iyer lah...kena check selalu....just in case dia lupa...

mama pulak..dlam otak ni macam2 nak update...tapi kena tunggu dulu...iyer lah...baru balik dari long holiday...baju banyak nak urus ( eceh..yati yg buat pun...) nak settlekan school sebenarnya....

semalam..buat program kira duit raya...haris lah tukang kira..buat the adding up...bagus lah...masih bagus math dia...dan paling seronok semalam..buat bahagi...kitorang genapkan 300 duit raya( actually banyak lagi..tapi kan...dah di belanjakan utk barang2 school)...jadi tanya dia..300 ni..for each of you..akan dapat berapa...dia terus jawab 100 each...kagum ok!..sebab tak payah kira..tak de pause pun..terus aje jawab...chongak2...dia sgt suka congak math dia...ma shaa Allah....haha..wal hal anak org lain dah ke depan ke mana2 hala dah...hahahaha...ok..layan kan aje!

ok gtg...budak2 nak mandi main belon...wah...seronok betul balik rumah...giler rasa rindu dendam dgn rumah sendiri...tak pernah2 aku..hahahaha

selamat haris raya semua!..dan selamat bekerja kembali....

Monday, 5 August 2013

rindu

Ya Allah...rindunya nak buat class utk school anak2 balik...rindu sgt2...balik raya ni memang kena buat balik...tengok2 balik apa yg mama dah buat dulu..rasa best nye!...

lama dah off ni...

lama sgt...

memang kena buat...jiwa ni dah tak boleh tahan...ade ke org cam gini...org tak boleh tahan nak rehat..mama kemaruk nak beraktiviti dgn anak2...perut besar tu!

tak sabar nak balik jb..boleh?

bukan tak sabr nak raya...

balik tu..kena top up balik kelas...then buat jadual belajr baru utk anak2 since haris dah masuk madrasah 1/2 hari...aisyah pun dah besar...kena giat faris pulak...

wah2...sgt lah plan tu...

in shaa Allah...

riiiiiiiinduuuuuuuu pada meja guru ku!!!!!!

Sunday, 4 August 2013

cucu perempuan dan atuk serta bila 7 tahun berbicara.

mama tak pasti keadaan org lain...tapi bagi mama..ini...

tadi bila mana aisyah datang bercerita:

mama, tokki ask me to sleep with him, i did not say anything, i just run to you instead...

pesan mama:

aisyah, you are a girl and a girl dont sleep with other men.

aisyah, hangguk dan senyum...


agak2..org lain macam mana respond ye..ini mama rasa tidak selesa...

mungkin sahaja mama seorang..org lain rasa lain..but for me..cucu perempuan..haiya( perasaan malu) perlu ada since kecil dan perlu di terapkan walaupun dgn atuk...bascily semua lelaki...kecuali ayah dan saudara( adik beradik) lelaki...itu pun..bila dah besar sikit..kena jaga juga...

rasa hati berdebar2 bila atuk dia offer macam tu...rasa pelik dan janggal...

alahai..mesti org kata..atuk je..bukan org lain...oh...maaf...utk pengetahuan semua..mama tak benarkan hubby mama tukar nappy pun utk anak perempuan mama masa kecik2...kecuali mama masuk hospital org sakit...tapi kalau saja2 suruh tukar...mama rasa sgt malu!

sekarang mandi pun jaga2...mama..akan mandikan aisyah..or she mandi herself lah kan...cepat2 cover bawah...pakai baju dan tutup semua...

erm...mungkin perasaan mama tak berasas...so...abaikan shaja...

cerita abg haris

pagi tadi masa dok bersantai dgn anak2..haris datang...

mama, how does it feel to be a doctor?

jawab mama: for me, im a women , i dont really enjoy it because i need to treat other man..

haris diam then dia jawab:

oh, that's going to be the same to man, they will need to treat another women, oh ,that is not good, i think, the best thing to do is to have separate room for man and women, the man will treat the man and the women will treat the women...

mama hanya senyum dan membenarkan idea bernas anak2 berusia 7 tahun ini...

mashaaAllah...

muhammad haris zafran...moga kamu terpilih untuk menjadi ahli syurga...dan Allah tetapkan iman dan kuatkan akal kamu utk agama Allah...Amin...

aisyah sumayyah..moga kamu terus terpelihara dari fitnah dunia dan syaitan..terus mendapat redha Allah dan menjadi isteri solehah dan permata syurga...Amin...

Saturday, 3 August 2013

kurang seminggu

kurang seminggu ramadhan nak pergi meninggalkan kita...sedih...dapat lagi ke nak jumpa ramadhan tahun depan?.. mama masih on off tak sihat..dugaan sungguh ramadhan ni.... banyak limitation dalam melakukan aktiviti seharian..

syabil yg chomel dan aisyah!

Alhamdullillah..anak2 dah selesai...mereka dah kembali aktif dan ceria.... haris dah kembali berpuasa selepas episod demam yg kuat dan panjang...faris dah kembali seronok bermain dan aisyah seperti biasa sibuk menchomelkan diri dia dgn hiasan2 utk raya...hahahah

mama belum scan gender baby...terlepas app dgn Dr rohaini di colombia asia tu..terus buat tak tahu...perut makin besar dan baby sgt suka berdansa di dlm tu....mabuk dah kurang..just kes meludah2 tu tak habis lagi...makan pun dah ok...semua boleh..cuma kuantiti tak banyak sebab tak lalu sgt..kecuali yg mak masak!

hari ni kami semua dah kembali ke bukit mahkota dan akan terus berada di sini sampai raya pertama...then baru balik ke perak...

baju raya?..dah selesai..tahun ni x de tema..mama hitam, abah putih, anak2 lelaki kelabu dan perempuan pink...

biskut raya?..semalam buat 2 jenis dgn noin adik ipar mama di perak dan itu sahaja...tak kose dah nak menguli...letih...hehehe...tapi seronok sgt buat biskut dgn noin...walaupun panas depan oven tu...hehehe..ada member bersembang!

ps: rindu mak dan noin berserta anak2 nye yg chomel2 tu!


Thursday, 18 July 2013

Bismillahhirahmanirahim...

Dengan ini...di umum kan perjalan raya kami bermula ESOK...

hari ni dgn penuh kejutan yg tidak di sangka2..abg mengishtiharkan cuti raya kami bermula...jadi...mlm ni...akan bermula sessi packing..perjalanan akan bermula esok pagi ke kl dn seterusnya ke perak...

raya tahun ini x pergi jauh2 ye..mak buuyng di nasihat kan utk rehat...

ho ho ho

balik kampung...

ho ho ho

balik kampung...

baju raya x dak lagiiiiiii

ho ho ho

balik kampung...

ho ho ho

balik kampung....

aku tak perduli!!!!!!

doakan semoga perjalanan kami di berkati, di permudahkan Allah dan di beri keselamatan pergi dan pulang...

ps: lama harsi off kelas hafiz...mesti dia sedih..tak pe..mama buat kan kelas....tanya utz mana nak hafaz...ma shaa Allah..23 surah done, 7 more to go to complete his first juzuk...Allah please make it easy on him...make him into a hafiz, dan soleh boy..Amin...

pss; banyak kerja nak settle ni...handout anak2 utk kelas cuti2 raya belum siap...huaaaaa....!!!!

mode: happy, gelabah dan tak percaya!

nikmatnye

apa?

nikmat nya si faris ni..

kalau bab

bergolek

berbogel

bergomol

suruh pakai baju..dia nak buka...mlm2 sarung nappy, dia bukak...x selesa kot..nak wee wee...dia pecat nappy...mlm mama pakaikan...tak kose bulan2 pose ni nk kesah dia kencing haih...tapi bila dah dah biasa kencing dlm toilet...mana minat nappy dah...

x minat berbaju...sebab panas...tak pun sebab sedap main perot dia...hahahs..faris sgt comel bila dia main perot mama, sambil tanya..''where's the baby?''.. then dia usap perut dia...''here's baby'' sambil buat muka gatal!..eh!


nice baby game sites

mama mencari2 baby game site yg boleh  ajar faris fine motor esp bila handling lappy...cari2..jumpa banayk..antara yg ni faris suka...

happy clicks games

boleh pilih mana nak mian..then ada stage dari tekan keys to mouse control and click and drag...jadi...main sambil practice....


ini pulak

OWLIE BOO

faris suka sgt yg telur tu...happy dia terkejut sama bila telur tu pecah!...


yang ini pulak

FUNGOOMS

yang ini pun best... ini kalau ada anak yg dah mhir main sikit2 pun best ni... faris main baby tu lah...

ini last...



chomel aje yg ni...faris suka mian poney tu... yg lain pun best...

mama cari sekali banayk2..sebab tak nak dia boring...dia pulak kan...bila dah tahu tekan tu..malas pun datang..dia tekan aje space bar tu....biajk sgt dah tu..malas nak gerakkan jari besar dan panjang tu...hahaha..pastu dia tunggu aje benda2 tu berubah2...

best lah baby game ni..sebab dia boleh tekan mana2 key....just ajar nama keys tu aje..sebab dah alang2 tekan kan...

btw..enjoy the site ye...

ps: alhamdulillah..abg haris dah sehat...hari ni dah ke madrasah.. seronok sgt lah dia...mama ambil tadi dgn penuh happy dia cerita utz ckp ...very good...mama tanya..utz ckp apa in malay...dia jawab...pandai...hahaha...mashaaAllah....

Tuesday, 16 July 2013

more islamic site for kids

hari ni haris akan membaca sirah pendek tentang uthman bin affan.. jadi mama pun mencari2 lah gamabr2 yg boleh dia guna utk buat coloring...walaupun stock pencil warna dah habis..buat aje lah haris..mama tak larat nk gi shopping utk top up barang school...

mama jumpa ni...


ini link utk children terus..walaupun page nye namapak sgt dull!..tapi inti nye best..pandai2 lah cari ye...

muka anak soleh mama demam...mata kuyu, mulut kering dan sgt kurus...tak pe sayang...dugaan Allah...sabar ye...