Tuesday, 31 May 2011

colic

Ingat lagi masa Aisyah dulu2....pada sesiapa yg memang follow blog mama ni..tahu lah yg mama memang di duga dgn keadaan colic aisyah yg sgt teruk kan...then dia ada reflux pulak...muntah dia...ya Allah...sedih lah bila igt2 balik....

Alhamdullillah...Faris tak de masalah reflux...but dia ada colic...tapi kali ni ..memang mama dah learn alot from pengalaman bersama aisyah...terus aplikasikan aje...

apa yg mama buat...

  1. Sesudah susu kan faris..wajibul lah di burp kan...lama pun lama la...semua posisi buat..duduk, telangkup, menonggeng, menerap...janji bunyi..BRUP!
  2. Sesudah itu....urut perut Faris ikut arah jam..pusing..pusing...pusing...min 3 minit...ini memang routine..tengah malam ke...pagi ke...petang ke...setiap kali lepas burp...terus urut...then...tunggu dalam 5 tu 10 minit..nanti dia kentut2 dan poop..:)
  3. minyak telon...mama pakai minyak yuyi..sebab faris tak ada allergic...masa aisyah darl...dia allergic yuyi...Alhamdullillah..faris tak...masyaAllah..:)
  4. keep warm...bungkus aje la ...pakai socks walupun tido malam...mama notice..if the feet is warm....less colic...erm...wonder why?...
  5. Kan mama ada gliding stool untuk gliding rocking chair tu?...haaaa...isteri cik engineer pencen mesti dapat jugak aura keriatip tu kan...mama ada moses basket...angkat letak atas stool tu...glide lah ngan kaki..sambil tu boleh update blog...somehow...dia suka pulak....less colic expression...masyaAllah...dia walaupun colic..dia x nangis...dia cuma nak feeding dan feeding dan feeding sampai overload...muntah...oh...tak sampai hati tengok dia muntah walaupun x seteruk kakak aisyah...but still...sayang susu tu...:(
haaa...itu lah yg mama buat....subhanallah...masyaAllah...memang berhasil lah...mama pun tak stress mana jaga dia compere to aisyah...masyaAllah..:)

ps: next entry mama nak cerita apa yg mama makan semasa dalam pantang yg sgt2 membantu memberi tenaga dan susu yg pekat dan banyak..masyaallah..:)

1 comment:

K-Addicts said...

cpt update. xsbr nak tahu petua ko mek. aku this time rasa berkobar2 nak bf baby..haha...