Monday, 23 May 2011

The Birth Story

Hari ni mama free sikit...tak free mana pun..korban masa tido ni....hahaha

Mari kite cerita2 pasal kesah beranak ye....

19/5/11

mama dah tension...sebab tak de pun tande2 nak bersalin....jadi bgn pagi tu...mama pun mengemop rumah, mengaemas dgn jaya nya sampai letih sgt2....

hantar sms pada abg '' i really want to give birth to this baby soon, so i've been mopping the floor since morning and now i'm so tired...but still no sign of labour..huhuhu''

sedih aje bunyi sms tu....abg pun balas..'' insyaAllah malam ni sakit..esok bersalin''

dan itu lah yg terjadi...:)

20/5/11

malam tu dalam pukul 1-2 tu..mama dah rasa ada contraction....memang gelisah sikit dah..tak boleh tido..dok bgn...duduk...baring...tak sabar nak tunggu pagi..rasa macam seksa aje nak lelap mata.....terus teringat email my friend rini..'' malam dah tak boleh tido, esok mandi serah diri siap2 pada hospital'' macam gitu lah sikit2 bunyi nye...tapi mama macam tak confident la itu sakit beranak...takut hampa pulak...:)

Bagn dalam 5.30 pagi..mama pergi toilet...haaaa tu dia....dah ade mucus n bloody show..boleh tahan banyak...but the contraction still slow...tapi masa ni dah yakin la...haaa...dah nak bernak dah aku weh!

Kejut abg...abg ayat pertama'' mama nak gi hospital dah ke?'' ...aiseh....terang mata dia..mama ckp..nanti kita pergi....saya nak makan pagi semua...anak2 kena makan dulu....

mama teruskan dgn solat, baca quran, then mandi...siap2..dalam pukul 8 lebih tu dahkeluar rumah menuju ke kedai makan....

Sampai kedai makan tu..mama punya muntah....Ya Allah...sgt2 teruk...tertonggeng2 tepi kereta...adoi...tak tahu aper kes...then dah sakit tekat perut semua..selera makan dah off!...but mengenangkan nak kena push...mama makan juga...nasi lauk kari ngan telur goreng...minum..teh tarik..:)

Dari rumah mama ke PSH tu..dalam 30 min..tapi jammed pulak jalan...so..mama sampai dalam 10 lebih..terus ke labour room...check cm...ok..2 cm..but the head is still high...Dr pun cakap....'' u'r 2 cm now ct, but the head is still high...we will put u in ward for observation, if no progress...we will induce u by pill ( prostine) and insyaAllah u will have ur baby by tomorrow''...

Dr tu pun hilang..now..midwife Jamaliah ( pengalaman 32 thn ok!)..take over...eh2 lupa..masa ni contraction still malu2...but after like 30 min tu...contraction makin kerap...eh2...dari 10 min satu jadi 3 minit satu...wah2...cepat tu weh...midwife tu kata...eh..progress adik ni baik...tak payah naik ward..tunggu sini aje...kejap nak check....yaaaa...4 cm sudah....

Then dia minta nak pecahkan air ketuban..mama refuse...nak biar pecah sendiri....tapi masa ni igt nak mintak pathidine...pastu midwife tu cakap '' kalau amik sekarang, nanti lunch tak boleh nak mkn..pening dan mengantuk..''.... ok2..makan itu penting..mama pun tunggu nak mkn....mkn dgn kenyangnye ...burp...Alhamdullillah

next review pukul 6 ptg...contraction makin kuat...but still boleh tahan...sepanjang masa atas katil tu..mama baca surah mariam sempat 2 kali dan surah Al mulk...bila contraction datang...stop reading..then sambung..slow2...

Sepanjang proses dalam labour room tu..abg memang tak de...tak de org nak tolong tengok budak2..dan budak2 pun tak nak duduk dgn org lain...so..mam kata..ok aje...i can handle it..u have to take care of the kids...make them happy..:)

Mama minta bilik sorang2 untuk di ward nanti..so ..anak2 memang boleh terus lepak2 situ ngan abg...but diorang boring..diorang nak keluar..so..off the went to jusco..:)

Review at 6..suprise2..mama just up by 1 cm...now dah 5 cm...slow progress...but...this time..my water broke dah....pergh...the idewife say..'' air banyak..no wonder baby floating...dia kasi kelauar air sambil guide the head down...ok..sakit weh!....dia suruh amik gas..tak mau...gatal nak tahan sakit tu sendiri....

Lepas tu time mkn ptg...still mama makan dgn jaya nya....i need energy tau!...hahahah

pukul 7 gitu..Dr suruh masuk pitocin drip untuk semua patient dia dalam Lb..sebab seua bukak lebih kurang..mama paling besar...5 cm..yg lain 4 and 3.5 ca..ada 3 patient Dr laila nak besalin serentak...:)

on aje pitocin...mak ai...sakit dia mkn2 menggila...mama baru nampak fungsi gas tu...mama amik ..tapi tak banyak..sebab mama rasa payah nak baca doa...sedut sikit2 sambil baca doa nabi nuh tu...itu aje lah ''ubat'' mama...oh2..sakit nya

dalam 745 gitu..dia check..dah 8 cm..dalam 8 gitu dah fully os..10 cm.....

bermula la proses...ok..mama ade jerit...'' saya nak berak!'' hahaha..malu kan..aah...ada aku kesah..ewah....sakit campur nak berak...tak boleh nak cerita weh...sgt sakit...dioarang pun ramai2 sahut'' ok2...berak...just berak aje..''

Dr laila suruh mama ikut dia ....ok..push...then stop, ponggong letak bawah..ini tinggi ni...ok push slowly...ok..last one...'' assalamualaikum..'' itu dia...kepala faris dah out...diorang suck smua...then..the last ever push..keluar lah baby boy...Dr sebut...haaaa....boy...ok..no stitching..it's intact...'' :)

Diorang letak baby atas perut...ok masa ni..mama dah sedih..baby sgt2 biru dan tak nangis..mama keep saying the same thing masa deliver aisyah dulu...'' why he is blue...why...sambil tiup2 dahi dia...the midwife teruskan suction dlm mulut dia sambil sebut faris2...coz mama sebut faris...then a very small cry but comforting enough for me... then diorang letak atas baby warmer tu....but he is still blue...very blue...mam pun ckp...'' faris...jgn lah jadi macam kakak aisyah dulu sayang''...masa ni dah nak menangis dah..but...mama kan macho...heh...konon...kalau abg ada masa tu..mesti mama dah pecah tebing sungai dah...hehehe...

diorang suruh mama kiss baby..diorang bawak gi siapkan...memang muka diorang semua cool aje...so..masa tu..mama tahu...faris is ok..:)

siap cuci...semua....diorang offer milo...mama dah kuat sikit..dalam 20 min tu..mama call abg...''Alhamdullillah..abg..saya dah bersalin'' ...''haaah...dah bersalin ke...saya baru ondaway nak tinggal budak2 dlm bilik tu..nak teman mama...baby apa..?'' '' boy''...''ok..nanti saya sampai...''

mama call semua masa tu, my mom, noin, my MIL....

mama terus di hantar ke ward...jumpa abg....jumpa anak2...semua happy...mama pun happy...tunggu pihak nursery hantar baby.....abg dah tak sedap duduk nak tengok anak dia..keluar masuk bilik...

'' dah nampak..dari jauh...diorang nak hantar kejap lagi...kenapa nampak gelap...''.. then baru mama cakap kat dia...baby blue sebab difficult delivery..besar sgt...sangkut muka lama...

Bila Faris masuk..mama pun tatap lah muka dia lama2...biar lah gelap ke...aper ke...payah nak kelaurkan ni...sayang ni...malam tu...mama rasa tak sedap hati..call pihak peads..kata baby ni blue semacam sebab badannye merah...takut tak cukup oksigen...dia kata...ok aje..oksigen cukup..just muka dia congested...ambil masa nak clear the congested blood...

Esok..Dr ismail peads faris datang cakap benda yg sama...faris is completely fine..:)

and today dah day 4, memang dah hilang most of the bluish..now he is as read as a lobster..haih...abg asyik igt anak dia panas aje...letih nak explain..

ok..itu lah ceritanya...Alhamdullillah..masyaAllah...

4 comments:

K-Addicts said...

lerr dah slmt bersalin dah...alhamdulillah masyaallah... puas ati bersalin lambat pun.. sangat comel seyy faris nih..

baby besar tapi takde tear? terer arr ct!!!

Mama said...

weh mek..tak tahu aku dah bersalin doh ke?...aku msg ke sapa?...eh2...aku igt ke mu...:P
sorry mek...salah org leee...

aku lagi kagum mek....alhamdullillah..:)

Mama said...

weh mek..tak tahu aku dah bersalin doh ke?...aku msg ke sapa?...eh2...aku igt ke mu...:P
sorry mek...salah org leee...

aku lagi kagum mek....alhamdullillah..:)

jie @ azie said...

congrats siti ;)