Saturday, 13 November 2010

Jual baby?

ok..mama terpanggil nak buat entry pasal ni...

rasanya..tak lama dulu..ade satu kes..baby yg masyaAllah sgt chomel di jual dgn harga 21K...ramai rasanya yg tahu pasal ni..sebab memang jadi isu besar kan...

bila mama baca2...esp kes hospital tu..banayk baby2 tu..memang parents diorang pun tak nak sebab status baby tu pun tak sempurna...then mereka kalau beranak kat tempat lain..end-up baby tu akan di buang, di tanam, di campak keluar dari kereta dan sebagainya...semua dah sedia maklum...jadi...rasanya bagi mereka..baik mereka bagi ( jual) pada mereka yg mahu dan sgt2 mahu dan surely mereka akan menjaga baby berkenaan sepenuh kasih sayang....

masalah jual baby..masalah nya sekarang...parents itu hanaya dapat habuan sedikit sahaja...1-2 k maybe...yg kenyang itu pihak hospital...at least fre2 dapat 10-15 k tanpa susah 2 mengandung dan meneran...

sebagai org biasa...mesti kita igt...nasib baik baby chomel itu tak kena jual....kan???

but untuk org macam mama..mama somehow ade rasa terkilan...kenapa ye?...kejam lah mama kan nak baby tu kena jual....

saja nak tanya..ada tak diantara kawan2 mama yg pernah pergi melawat pusat2 jbatan kebajikan masyarakat di mana budak2 seperti ini ditempatkan?

semua mesti tahu yg baby chomel itu telah di tempat kan disana...

ini pengalaman peribadi mama sebagai medical student dahulu...

dalam wad peads tu ( wad kanak2) baby dari pusat2 ini memang selalu menjadi penghuni tetap wad...macam2 sakit..hingus sampai dagu sebab org tak perduli...pekerja rumah jagaan itu sgt2 sibuk nak datang tengok or jaga...baby2 kecil datang dgn ear infections yg teruk..lung infections teruk, malnutirsi...kalau tengok baju...nak muntah bau nya...kotor ...badan berkerak2...tah mandi taua tak...oh...malas mama nak igt balik betapa teruknya keadaan baby di pusat2 itu dan dari pusat itu...

baby dari pusat itu ada satu peragai yg sama....semua ada attention seeking behavior yg dasyat...bukti betapa mereka di abai kan di sana..dari segi emosi dan fizikal....

ok..mari kita sama2 tengok situasi ini untuk baby chomel itu...
  1. kalau dia terjual...ibu bapa itu pasti sgt sayang pada dia...mungkin anak tunggal bagi keluarga...pelajaranya..makan minum nya, hugs and kisses yg dia dapat....oh2..baju2 nya...
  2. kalau di JKM...seperti yg mama cerita kan tadi....
so..rasa2..nasib baby itu baik ke malang...ok2..masing2 ada jawapan masing2....

mesti ramai yg tak setuju pendapat mama...mungkin sebab kejam...

mama tidak menyokong sama sekali penjualan baby itu..esp yg kenyang datuk dan datin jahanam tu....but mama lebih rela baby itu duduk dgn satu keluarga yg akan sayang dia berbanding duduk dalam pusat JKM....

masalah ini, tidak boleh kita nafikan lagi berpunca dari ibu bapa itu...dan yg paling ketara akibat kepincangan akidah rakyat manusia yg terlalu iktu nafsu hingga lahir zuriat sedemikian...

memang tidak ada cara lain untuk selamat kan keadaan ini...hanya dgn AGAMA dan IMAN...itu sudah pasti....

tapi selagi IMAN itu hanya hiasan luaran....maslah ini akan berlarutan...buat lah berapa banyak tabung bayi pun...memang akan tetap sama....

itu lah...mama memang terbayang2 keadaan baby chomel itu hingus melelha, telinga bernanah, sesak nafas sebab lung infections..baju busuk ...tak sanggup nya...

mesti ramai yg tanya..budak tu boleh di beri pada keluarga angkat secara SAH...iaaaaaaa...ini memang satu kes yg unik di malaysia....memag rasa nak mencarut!...sebab...

memang susah...atau sengaja di susuah kan oleh JKM bodoh ni untuk org mengambil anak angkat atau teah ambil anak angkat...

mama akan buat satu entry special pasal ini..dan pengalaman doktor mama ( pakar kanak2) mahu mengambil anak angkat...dan sudah 12 tahun dia fight..dan dia masih tak dapat...itu pakar kanak2 ye...kalau org biasa..memang give up awal2 lagi!...

JKM..nak buat macam overseas...standard konon...tapi berfikir guna kaki!...luar nampak cantik...dalam sgt2 korup!

ps: rasa nak ambil aje baby chomel itu...didik dgn bik..buat kawan aisyah...susu banayk ni..boleh jadi ibu susu...but....dah tahu..itu semua mimpi..tambah mama berpurdah ni..lagi lah tak de harapan...tak de nye diorang nak lepas...mesti dia kata aku terrorist!...biar lah budak tu berkurap kat atas kati tak cuci tu....ces!

buat entry tu bukan sebab baby tu chomel..but sebab baby itu manusia!

2 comments:

R I N I . R A N I said...

ct, i agree with u. mmg bunyi nya mcm kejam sbb kita rasa lagi baik baby comel tuh dijual. tp at least kita tahu, yg nak membeli tuh msti dah terlampau inginkan anak. mesti baby tuh ditimang2....nasibnya mungkin lebih terjamin & dapat kasih syg... dgr citer ct pasal baby2 kat JKM, sedih sgt rasa...rupa2 nya baby2 kat sana terbiar mcm tuh sekali. yg pelik, naper susah sgt nak diberi pada keluarga angkat? ramai kawan rini yg takde anak biarpun dah berkahwin lama, tp susah sgt nak dpt anak angkat through JKM. last2 dia amik direct dari keluarga baby tuh. maknya terpaksa serahkan baby tuh sbb tak mampu nak sara. kesian kan...

Siti Rohana said...

itu lah rini...sedih tau..itu belom ko tengok sendiri keadaan babY2 tu rini..aku Yg tengok lagi sedih...kalau tengok mata diorang..memang nampak sgt diorang nak attention tau..bila nampak org lalu..bulat mata sambil senYum2...minta kita berhenti untuk pegang...sedih sgt rini...
/
/itu lah..nanti aku buat entrY pasal kenapa susah jkm nak bagi anak angkat...pergh..rasa nak sumpah2 aje..