Thursday, 11 November 2010

sudah setahun...

ok..sudah setahun rupanya mama menjdi guru utnutk haris di rumah...jadi hari ni..mama check balik lah sukatan pelajaran pra sekolah malaysia ni...

Alhamdullillah...Haris boleh di katakan sudah hampir 90 peratus menguasai apa yg perlu tu...sekarang ni boleh lah lompat pada sukatan pelajaran tahun 1 dan seterusnya...

bagi kawan2 yg mahu mengajar di rumah...secara asas nya.kerajaan kite nak anak kita mesti boleh ...membaca, menulis dan mengira bila masuk darjah 1....

mereka bahagikan ikut bahasa dan subjek lah kan...

  • bahasa melayu
  • bahasa inggeris
  • bahasa ibunda lain...mama masukkan bahasa Arab mudah
  • Matematik
  • kefahaman keadaan
  • sahsiah diri yg baik
  • berkeyakinan
  • kemahiran berfikir dan penyelesaian masalah....
untuk Haris Zafran ni...mama buat lebih kurang...

Bahasa melayu

  • Boleh membaca mngenal huruf dan bunyi perkataan.. ( Done)
  • Boleh mambaca ayat dan cerita ( done)
  • Boleh menulis perkataan ( done)
  • Boleh memahami perkataan, gamabr dan cerita ( ok yg ni...80 peratus lah kot...masih belom boleh faham cerita sepenuhnya...but in progress...insyaAllah.by 5 thn dah boleh ni....insyaAllah...)
  • Boleh Bercerita dan bertutur dalam bahasa melayu ( Done...alhamdullillah...sgt2 seronok bila haris finally dah boleh bersembang dgn my mom)
Bahasa inggeris

  • Semua yg di perlukan Alhamdullillah telah berjaya di kuasai oleh haris...masyaAllah...read, write, spelling, make stories, story telling with understanding...
Matematik ( penguasaan dalam 80 hingga 90 peratus...masyaAllah..Alhamdullillah...sekarang mama guna konsep funny math picture problem...dia suka sgt!..:)

  • mengira 1 hingga 5...ok..ini memang rasa nak gelak sgt...but....did i say it to early?...haaaaa..itu baru introduction...:P
  • basicly mengira till 20...mula2 tu...
  • fahami konsep 10+1 =11 and so on..
  • faham urutan nombor
  • faham konsep puluh...meaning...10, 20 ,30, 40++++
  • Faham konsep bilangan dari 1 hingga 100
  • konsep tambah...boleh buat kira2 tambah 2 kumpulan, fahami ayat matematik +,= dan semua ini dalam bahasa haria..so..haris ni in eng la..:)
  • konsep tolak pun sama
  • konsep pengukuran...panjang, tinggi lebar dalam....
  • konsep pemerhatian..beza kumpulan, persamaan kumpulan, pengasingan...
  • membuat ramala...erm...cam pelik pulak...but naka kita mesti boleh agak lah peristiwa atau benda berlaku selepas pemerhatian..contoh...makanan banyak kalau kita makan separuh. ..jadi ape...so anak fahm..tinggal sikit/separuh lagi/makanan dah tak banyak
  • konsep masa...peristiwa dgn masa...makan pagi, selamat pagi untuk waktu pagi and so on...then nama hari dan bulan... yng ini...haris bab bulan ni..belum fasih..but dalam next lesson..insyaallah...
kefahaman keadaan .(haris dah masukkan..dan dia faham...dan penguasaan baik..masyaallah)

  • faham kedudukan objek..atas bawah depan belakang diantara
  • faham konsep peta ( gile ini..tak terfikir pun mama..but Alhamdullillah.haris love map..sebab suka baca peata dunia....
  • faham konsep lingkungan, penghubung...basic konsep lah ni...kawasan private, open, share...cam gitu2..
Kemahiran berfikir dan penyeselaian masalah... ( alhamdullillah..dia suka berfikir..masyaAllah)

  • untuk bahagian ini...mama jenis happy learning...bawak jalan2...berhenti tengok benda dan explain...then...balik..suruh dia kaitkan dgn aper yg ade depan dia....
  • contoh lain..macam nak basuh tgn...tak sampai...macam mana nak sampai...fikir..kena tinggi..macam mana nak tinggi...kena lapik kerusi...simple problem solving lah...
  • mama guna cara dari cerita2 juga...contoh dari soalan2 menarik dari buku yg dia baca...kena rajin sikit lah ni...:P
Bahasa arab

  • macam bahasa melayu...cuma anak2 mama guna cara pembelajaran dari video...
  • sekarnag ni..haris dah capai tahap kefahaman bahasa arab untuk tahun 1 dan 2...
  • anggota badan, nama barang, perbualan ringkas, haiwan, buahan, kata perbuatan, nombor, warna, hari...masyaAllah...dia dah kuasai dgn baik...sampai mama pun tak tahu...ia lah dia yg tengok vid tu..mama main blog..:P
masyaAllah..untuk semua kebolehan dan pencapaian anak mama Haris Zafran..Alhamdullilah...

untuk pengetahuan kawan2...bukan mudah untuk mama buat semua ini...tapi dgn bantuan Allah, azam serta usaha...setahun yg banyak sgt rompang kelas nya...letih, dgn aisyah lagi, breast feeding lagi, rumah tangga lagi...balik kampung bagai...iskh..kalau nak tengok halangan sgt2 banyak dam malas nak buat..

mama peruntukan 1 hari dalam 1hingga 2 jam for formal classes...lepas mandi..fresh...buka buku reading bahasa (2 page lagi nak habis..best!..lama tunda ni...huhuhu), then writing and self spelling in eng and bahasa, simple counting using sempoa dan picture method...then online story reading...selesai lah kelas...free play tu..untuk dia after classes..selalunya main game...now tgh minat tengok pocoyo yg mama tapis2 from youtube ......then drawing, picture story telling, then bila maghrib..iqra' reading...

nampak banyak..but sekejap2 aje semua ni...and yg penting he is learning and a very happy kiddo...

masyaAllah..Alhamdullillah...Allah berikan mama kekuatan...anak nak masuk 3 ni...lagi kena kuat for haris n aisyah....

hope this entry helps..:)

2 comments:

zrauk said...

Tahniahla zaheera nak ucapkan kat ct sbb rajin sgt membimbing anak2 blajar smp ke tahap skrg...Welldone ct...

Siti Rohana said...

ALHAMDULLILLAH...TERIMA KASIH...