Monday, 8 November 2010

Aisyah....

Semalam...2 zulhijjah...genap lah usia anak dara mama ni 2 tahun mengikut kalender islam..Alhamdullillah...cepat aja masa berlalu..

teringat balik masa Aisyah lahir dulu...winter..sorang2 mama dalam ward..tak de sapa tengok...abah pun terpaksa tengok haris...letih..sedih..lapar..sunyi....semua rasa....cuma gembira aje tak de...iyer lah kan..baby sakit..mana nak happy macam org lain...lepas bersalin baby dok sebelah..:( ( kan teh?)

tapi semua episod duka dan dugaan itu telah berlalu....dugaan akan datang kite tak pasti ...itu kerja yang Maha Esa...kerja kita manuisa ni lalui apa yg sedah di tetapkan dgn sabar dan redha...insyaAllah

berbalik pada cerita aisyah ni....

masa mama tahu yg mama pregnant baby girl...hujung2 tu mama dah decide 2 nama...Aisyah Yasmin atau Aisyah Sumayyah...Yasmin if baby ikut kulit mama dan sumayyah if ikut abg haris aka golap..:)

bila Aisyah keluar..memang notice lah dia putih..but mama ambil sumayyah sebab mahukan Aisyah yg sedang sakit itu kuat dan berani macam sumayyah...berani berkorban nyawa untuk agama...oh..dia lah syahid yg pertama...syuhada....yg di hari pembalasan kelak..dia akan tersenyum dgn hadiah2 serta janji2 Allah kepadanya...insyaAllah..:)

so..lekat lah nama itu...bila tengok2 balik..memng lah sesuai nama itu untuk Aisyah....dia memang berani dan kuat masyaAllah...:)

Semoga Aisyah Sumayyah menjadi anak yg Solehah, mujahidah, dan menjadi penyejuk mata dan hati mama n abah...Amin...:)

1 comment:

K-Addicts said...

betul ct..baby takde kat sebelah lepas bersalin memang rasa sedih.. but i'm happy that both of our dark ages dah berlalu.. now both aisyah and adam dah besar and sihat walafiat. alhamdulillah...