Wednesday, 10 November 2010

Usaha menawan Gastrik!


( bukan gambar penulis...penulis lawa sikit..:P )

Semenjak mama pregnant ni...dugaan yg mama hadapi ialah Gastrik...mama punya simptom sakit ulu hati, muntah, bloated, rasa macam ade seketul batu di dlm perut, dan lagi..dan lagi...

Memandangkan mama x bole ambil ubat2 power ni...mama cuba macam2 cara nak kasi kurang masalah ini...

  1. Elakkan makanan yg boleh induce lah sakit perut ni...utk mama..perlu elakkan kopi, benda bersusu ( but nak elak macam mana kan...suka!..so kurang kan aje lah ), benda yg masam2, benda yg berrempah2...alah..macam semua tak boleh makan aje...senang cerita!...:P
  2. Mama buat urutan refleksiologi sendiri di rumah...urut tapak kaki bahagian perut dgn minyak gamat...every-night tu...urut sendiri..abg urut dada LAPTOP!...di sebab kan nampak cam syiok aje kaki kena urut...Aisyah pun menumpang sekali...sambil sebut..''nice...nice...'' cute sgt!...urut kaki dia pun everynight lah jugak..:P

( untuk rujukan teman2 lain...bagus ni...boleh urut sendiri..badan pun sehat)

  1. Mama minum Green tea...dah 5 hari dah cuba ni...nampak ade hasil lah...so sekarang ni memang Green tea tak sebabkan sakit perut pada mama...dan rasa kelat2 tu..buat mulut mama ok sikit..tak payau sgt...:)
  2. Mama makan lebih kerap...oh silap..sgt kerap...2 jam sekali mesti makan...menu biasa tu..ialah homemade chips with eggs n bread....ok lah...then kalau rajin...sausage tambah2 gitu...
  3. Kalau Sakit perut datang..mama cepat2 kasi muntah...tak nak kumpul asid tu dalam perut ...bila muntak keluar asid yg sgt2 masam tu...mama terus mkn...selalu nya jadi waktu malam la...so bila dah muntah n makan tu...baru boleh tido....
  4. Ambil Gaviscon..itu kadang2 lah...bila dah tak mampu nak hadapi semua ini!!!!
Setakat ini usaha2 yg mama boleh buat...mama rasa ada perubahan..walupun gastrik ni masa bertapa...but boleh tahan lah dari mula2 kena tu....buntu tak tahu nak mula kat mana....so..merana aje lah....now..dah bijak sikit..sebab tahu...kalau badan sakit...bukan mama sakit sorang..anak2 mama pun akan sakit juga...huhu..itu lah ibu...ibarat lilin membakar diri menerangi orang lain...:)
(letak gambar kasi ade feel sikit ye)


Semoga Allah permudahkan urusan mama dunia dan akhirat..Amin..

2 comments:

zrauk said...

sianya ct...masa kat aisyah dulu tak bape alahkan...sabar yer..

Siti Rohana said...

INSYaALLAH...ITU LH..UY NI..KUAT DUGAAN NYE..