Thursday, 21 October 2010

Alhamdullillah...

first of all...nak ucap terima kasih pada azrin...aka Rin..batu pahat...atas ucapan dan semangat pada mama yg memang2 sgt2 tengah parah...Alhamdullillah..terima kasih Allah untuk sahabat ini..:)

rasa nya dah sampai masa yg sesuai nak bercerita...

Kepada kawan2 yg tak tahu lagi..Alhamdullillah..mama sekarang pregnant anak no 3...:)...dah nak masuk 3 bulan dah...:)

dugaan aper yg berat sgt tu kan...mari mama nak cerita...

3 minggu yg lepas..mama telah pulang ke kl n perak...seronok sgt..Alhamdullillah..dapat jumpa syabil....memang seronok walaupun letih..ia lah kan...tengah mabuk2 ni...:)

dalam perjalanan balik....mama mula sakit pinggang yg teruk...kemudian demam...

mama demam yg sgt kuat...mama tak boleh bgn..tak boleh makan...tak boleh nak bukak mata...abg kena kerja macam biasa...jadi memang tinggal mama n anak2 shaja di rumah...

budak2 memang tak makan...selagi abg tak balik..selagi itu mereka berlapar..dari pagi sampai petang...kesian sgt..tapi mama memng tak boleh bangun pun...sebab terlalu dihdrated..mama tak kencing...mama lemah sgt...dan mama rasa tak nak ke klinik..sebab nanti masuk hospital...siapa nak tengok anak2....abg tengah busy..student nak exam...

mama bertahan..dan bertahan...selama 4 hari...wan call mama...dia terkejut...dia sedih......mama tak minta dia dtg..cuma suruh dia berdoa...mama dah tak mampu...

hari ke 5...wan call..dia sudah di yong peng!..naik bas tengah hari...dia nak tengok mama...mama terharu..sedih...

wan datang...dia jaga mama...mama masih lemah...sgt lemah....wan tak tido..mama tak tido..panas yg amat tinggi...

hari ke 6 demam...mama bgn tido...mama rasa pelik...mulut mama dah tak pahit...Ya Allah...kenapa ni...baby mama!....Ya Allah...hilang tanda pregnancy...itu tanda keguguran...

mama ajak abg scan..dia balik awal...pergi panel...scan

Dr...nampak muram...dia tanya...ini anak ketiga...dan tak pernah keguguran ya puan....mama jawab...ya....

begini......kantung dah nampak collapse...baby pun tak terapung...dan sudah tidak ada denyut jantung....puan...baby berkemugkinan telah tiada....tapi kita akan ulang scan lagi 2 minggu...

mama pandang abg....dia senyum nipis...mama kelu tak terkata...baby mama....salah mama ke ni...mama demam....baby mama dah tak da...mama sedih...tapi mama tak nangis...sebab mama tak mahu abg tahu mama sedih...innallillah...

mama di katakan mungkin kena denggi...perlu buat blood test....tapi minggu itu abg perlu ke kl..jadi blood test di tangguh hingga dia balik...sewaktu dia di kl..kaki mama dah tumbuh rashes...gisu dah berdarah....mama minum air...mama ambil pill Neem...mama ambil vit C..dalam hati...mama masih sedih..baby mama...

mama macam dah give up...nak tunggu 2 minggu rasa sgt lama...mama punya simptom mengandung ( morning sickness ) datang balik...mama letih...muntah...dan muntah dan muntah....masih letih..tak larat nak bgn....wan tetap setia menjaga mama..dan membantu jaga anak2 mama....Allah...hanya Engkau yg mampu membalas jasa ibu ku....

mama sudah mahu ke hospital untuk buat DnC ( cuci rahim) ..tapi di sebab kan platelet mama masih rendah..mama tangguh...hingga blood test ke 3 selepas 1 minggu...platelet mama dah normal alhamdullillah....

alang2 dah 2 minggu...mama pergi ulang scan...

dr...puan ada turun darah ke?...tidak....tapi Dr..simptom morning sickness saya datang balik...saya rasa pelik....tak pe puan..kita ulang scan ...

dr..senyum...Alhamdullillah puan...kantung tidak collapse...saiz baby pun dah bertambah cuma tak sama dgn tarikh puan bagi...lewat seminggu...dan puan nampak itu...yg berkelip2 itu...itu jantung dia...saya dah nampak denyutan jantung anak puan....

mama tergamam...dalam hati memanjatkan kesyukuran kepada Allah...setiap dugaan pasti ada mudahnya....Allah masih sayang kan mama...dia masih beri mama peluang untuk mengandungkan baby mama...Allah...terima kasih Allah...Alhamdullillah...

kuasa Allah itu di luar jangkaan manusia dan di luar kemampuan manusia....Allah maha kuasa...

abg tunggu di luar...dia tak sempat masuk masa dr scan...

mama keluar...senyum...dan khabarkan berita gembira...dia tersenyum...Alhamdullillah...

kepada rakan2 mama...doakan supaya Allah permudahkan kandungan mama...selamatkan baby mama...sempurnakan perkembangan baby mama...dan semoga Allah selamat kan dan permudahkan kelahiran nya...Amin...

terima kasih

mama

ps: mama masih sgt2 mabuk...teruk...paling teruk jika di bandingkan dgn 2 kandungan yg lepas...masih letih..dan masih banyak terbaling dari duduk...

2 comments:

R I N I . R A N I said...

Sabar ct. Every pregnancy mmg tak sama. tp org kata, kalo dlm pregnancy kita mabuk teruk, alahan yg kuat & selalu sakit2, insyaAllah masa bersalin nnti dipermudahkan. Allah Maha Adil. Diberikan kita sakit skrg, tp dipermudahkan kita urusan yg kemudiannya.

Alhamdullilah, baby dlm perut pun selamat. Cuma kesian kat Haris & Aisyah sbb mamanya tak dapat nak jaga dorang buat masa skrg. Nasib baik ur mom dtg tolong. Tp seriously ct, aku rasa nak nangis bila ko ckp yg dorang tak mkn & kena tunggu ayah dorang balik, baru dpt mkn. Ko mesti lg sedih kan...Alhamdullilah, Haris & Aisyah anak yg baik. They understand...

K-Addicts said...

baru aku fhm citernya...haha..tak perasan ko apdet ct weh! since ko privatekan blog ko ni memang tak appear la kat dashboard aku. aku ingatkan memang ko xapdet blog dah lama sebab mabuk.anyway, aku dah tahu kisah ko skang.tabah sungguh ko ct... kalu aku, awal2 lagi dah call mak aku panggil tengokkan anak aku.

agreed with rini. memang pilu la dgr anak ko xmakan seharian tunggu bpk diorang balik baru dpt mkn.. tiap kali aku sakit, bab makan la yang aku paling risau. yang tua-tua ni nak makan buleh usahakan sendiri walau sekadar masak megi sekalipun. budak kecik mana la reti nak handle.huhu...sedih bagi pihak anak-anak ko. kalu umah kita dekat, buleh aku tengok2an anak2 ko time ko xsihat. huhu....sedih..

anyway, semua dah ok, both u and your pregnancy. Alhamdulillah la..