Thursday, 10 November 2011

happy lil baby :-)


Faris bergayut!

Beli masa haris, tapi lansung x guna, rumah mama masa di uk itu terlalu sempit. Jadi xde kawasan yg boleh gantung.

Nak gantung antara ruang depan n mid room sgt x sesuai, sebab front room tu x fully insulated, jadi sgt sejuk gantung baby kat ctu. Kang balik dari dapur tengok baby dah kejang beku :-)

Teringat balik rumah mama kat uk tu kan, sgt syahdu, memang rumah paling murah dan keadaan yg penuh barang utk angkut balik msia, dgn anak2 kecik, dgn keadaan elaun yg kecik pastu x de saving lah since mama x pernah kerja dan abg terus sambung belajar from degree.

Tapi kan, subhanallah, benda2 yg susah tu lah yg mama igt sampai sekarang, memang manis betul memori dok uk ni, org lain yg memang berduit. Pergi pulak gaya berduit. Rumah besar cantik, tak rasa susah payah, mama x tahu lah nanti sama x memori nye dgn mama. Bukan susah semedang, ada best giler, tapi yg susah tu yg igt. Sembang2 balik dgn abg sambil minum milo mkn goreng pisang, memang best. Abg pun ckp macam gitu. Memang best life kat uk utk kami sebab banyak benda yg betul2 meninggalkan kesan di hati kami ini.

Memori sembahyang tepi highway sebab waktu nak habis. Sujud atas jalan lapik sejadah. Angin bayu menyapa pipi yg jarang terbuka dek purdah. Solat kena buka purdah kan :-) .Dingin air wuduk. Subhanallah. Manisnya Ya Allah. Manis sungguh.

Memori, mkn halal fried chicken kat padang, tetiba dtg anjing besar kadi serang mkn sekali. Nak pengsan sebab terkejut dan takut anjing tu serang. Memang kelakar. Tersenyum sendiri :-)

Memori kena tahan polis kereta x de road tax srbab duit x de nk bayar. Kereta kena tarik. Balik naik lori polis dgn haris dan aisyha umur 2 bulan. Pahit2 manis gitu. Polisnya walaupun trgas. Tapi still baik hati layanannya.

Btw, memori ke europe, yg paling kami igt bila kereta sangkut dlm ais, guna periuk nasi kasi korek ais. Best giler. Tak ramai ada pengalaman macam tu. Yg smooth sailing, dah blur2 dah memorinye. Subhanallah. Benda yg kadang kite x suka itu, pasti ada hikmah utk kita, kerana apa yg Allah tentukan utk hambanya adalah yg terbaik utk hambanya. Terima kadih Allah. :-)

Banyak lagi memori2 indah. Nanti lain waktu mama titipkan.

Ps: faris bgn :-)
Published with Blogger-droid v1.6.8

4 comments:

Ummi said...

ct, kira ok la tu...ada jugak scholarship. akak for the first 5 years kat UK mana ada scholarship. First year, anak 2 nak masuk 3, nak beli kereta pun tak mampu. Semua duit masa kerja cleaner tulah yg menampung duit sewa rumah, bill and etc. Kalau dapat jalan pi Manchester, tu lah paling jauh first couple of years tu. Ct kira untung lah sangat. Ni akak dah duduk 12 thn pun, tak mampu kalau nak pi europe macam ct pi tu...

rumah first year akak kat uk, tak ada central heating. dapur tak ada heater, bilik air tak ada heater. dah la sampai time winter, september. ct tau, washing machine tak dak. akak mengandung kat sumrah 5 bulan, basuh baju dalam bath tub selama 3 bulan . baju utk 4 org termasuk jumper, jeans abg jamal and sebagainya..ni dalam bilik air tak ada heater ni..time winter...hu..hu..tapi ramailah org yg tak kenal akak masa tu dan kenal kemudian tak tau pernah tahu susah payah kita orang..hu..hu..don;t think many can go through what we been through...sebab tu masa abg jamal graduate degree dia, it was a big satisfaction..because it was all on our hard work, the whole family..dan bila tengok org ada scholarship, none of them will ever understand. Dan bila org kata duit scholarship tak cukup, sikit...honestly, akak cuma mampu istigfar dalam hati, people should be grateful with what they got..that's my story lah..nak share dgn ct..:)

Mama said...

oh2...thanks kak finee...kalau ct di tempat kak fineee..tak tahu lah...but life is like that...Allah will test thos whom He love...masyaAllah...kak finee...good news ;-)

masa ct ngan fauzan tu...masa muda sgt....macam ct dah biasa ayah tabuq duit...hahaha...fauzan pun family senang...itu yg payah tu...nauzubillah...x reti bersyukur...astarghfirullah..dok..tengok member2 rumah2 beso....aduhai...tapi macam ct tulis lah kak finee...yg pahit tu...bila sabar....manis hasilnya...ct rasa ada lah sekali dua tanya abg mampu nk pindah lain tak...tak lalu x de air panas nak basuh2...tuan rumah duat tak tau...nk complain lebih2 kang takut naik harga rumah...hahaha

but since then ct happy aje dgn apa yg ada....elok besar haris dlm rumah tu...now...barang2 yg memang nampak buruk masa dlm rumah tu...now...sgt cantik bila di msia...;-)

btw kak finee...i really miss you...rindu nak jumpa gelak2...sambil igt mengingati...kak finee...ct tak de lagi jumpa org di msia dgn ukuwah macam kiter2 dekat uk...kak finee, kak maya, baji2 pakistant tu...

kak finee....dugaan ct berpurdah masih lagi lebat kak fineee...i wish i have a shoulder to cry on...now Allah is the only place for me to seek happinest...oh...how i miss my lovely sisters there in the uk...

sayu rasa hati...:-(

Ummi said...

ct, ya la..akak pun masa belum kawin, memang senang bangat, kasut semau branded je..baju semua mahal mahal,gi sekolah driver antar, maid 2-3 org dalam rumah, tapi bila dah kawin, biasala, semua orang akan melalui jalan jalan liku macam tu..

ct, macam ni, akak tau ramai kawan kawan akak yg berpurdah tu di skudai..nanti ct in box no phone dgn add kat fb, weekly ada ladies prograam , ct boleh la gi, jumpa jumpa ramai yg berpurdah, so at least will help and make you feel better....ala, kat uk pun bukan semua orang kan....as you know...! he..he..

tu la..miss kan..akka pun wish I was near to kak maya jugak, tapi kalut jugak kat cov tu..he..he..

Blog Diva said...

sweet la pengalaman ko ct!