Tuesday, 14 June 2011

langkah pertama..

Entry perut kecut...

Nad...aku belom masak power2 lagi nak masukkan entry resepi, kite langgar barisan ye..pergi entry kecutkan perut...

Ini untuk rini..ewah...( rini...upahnye ialah...jubah dari Qatar...ke macam mana?...hahaha...auw..jgn marah..i main2 je...:) )

Ini mama punya pengalaman lah... mari kite tengok track record kegemukan dan kebuncitan mama after bersalin....

Sebelum mengandung mama punya berat...: 52kg

Sebelum bersalin : 67kg

seminggu lepas bersalin : 57kg

2 minggu lepas bersalin : 54kg

now 53kg and back to normal shape....baru check BMI..rupanya mama punya ideal weight ialah 54kg...patut nampak macam jlo ( tak habis2 ye ko ct ngan jlo tu)

apa yg mama amalkan utk tidak buncit.....

rini...sebab aku ni lepas beranak...banyak petua org lepas beranak le...kalau mu nak lebih effective, beranak no 3..boleh cuba...Auw!

  • mama makan selepas mandi...selagi berbau masam. hapak dan tengit....mama tak makan, bukan sebab bau itu mematikan selera, but..kalau makan then mandi, nanti muuuuncit!
  • mama akan pakai seluar dalam yg cover till pusat dan tidak itu jenis halus2 bawah pusat tu...itu semua memberi kelonggaran pada tisu2 lemak mengembang di perut tu...tak bagus!
  • mama pakai seluar yg ketat sikit pada bahagian perut, kasi tekan2 sikit le...erm..walaupun pakai jubah di luar..kat dalam seluar ketat .... if amalkan..memang kalau u bukak seluar pun..perut tu dah leper...aka no muuuncit2!..tapi jgn le pakai seluar ketat sampai tak bernafas...kang naya pulak masuk spital....hehehe
  • mama jrang minum ais...maksud kat cni..air sejuk dari peti...memang tak buat pun...itu pun kasi muncit laaa...
  • kalau rajin, ewah..ade buat sit-up juga..but itu kalau RAJIN...selalunya...malas..eh2...jgn ikut tau...kalau nak maintain tak muncit...
rasanya itu la yg mama buat...but untuk turun berat bdan cepat...itu tidak lain dan tidak bukan....
  • breast feeding...direct breast feeding can burn ur calorie up to 600 kcl
  • menjadi mamalia nocturnal... yeah..... faham2 kan aje le..dah faris jaga malam utk feeding...
  • siang pun aktif...tido utk 1 jam ..then lain2 waktu di isi dgn kerja2 rumah yg tak pernah habis...
kesimpulannya...for me..if u want to loose weight, the best time is masa dlm pantang, then bila dah dapat figure yg cun, lepas pantang u just need to maintain, sebab nak turun lepas pantang adalah amat payah, sebab dah tak pantang...makan sedap2..masa dalam pantang, 40 days u eat noting but soup and ikan bilis...yeah...terpaksa.but take it as an opportunity to '' diet'' dan jadi jelita...:)

so rini..i hope u satisfied with my entry and tips2 yg tak seberapa itu...harap2 u pun boleh dapat figura jlo or maybe kalahkan jlo tu...yeah..u go girl!...

ps: some people senang turun, some susah...so...usaha adalah bergantung kepada keadaan metabolism masing2...mama ni senang turun ( the only one in the family, yg lain gebu2 ye)...masyaAllah...

2 comments:

R I N I . R A N I said...

Hehe...nmpak gayanya aku kena dptkan baby no 3 lah nih. Sbb mmg btul pun, time pantang aje kita dpt discipline jaga mkn sumer tuh. Lagi2 kalo air sejuk peti ais, mmg minuman ruji hari2. Tambahan plak tgh summer skrg nih. Aiseh, tuh sumer faktor2 yg muncitkan peyut kan

Thanks ct....for the tips.

NikNadimah said...

aku suka ayat mung "...jadi jelita"...ai laiike!