Friday, 11 February 2011

syabil and me


Dah lama maam tak update pasal anak sedara mama yg sgt hensem n cute ini masyaallah...dah 4 bulan..dah menerap dan dah mula menolak badan ke depan...memang terkejut lah sebab dgn badan dia yg sgt2 chubby itu..dia punya developmental milestone dia sgt2 fast masyaaAllah...

Muka dia sgt2 macam adik mama...ayah die lah kan...habis semua dia ambil..dari mata..sampai ke kulit...cuma hidung n dagu mak dia...nice combination masyaAllah...

Mama akan balik ke Tanjung malim this month untuk booking delivery di sana..rasanya macam dah muktamat dah keputusan itu...selepas mengambil kira ke busy-an abg yg sgt2 tak tenggangung oleh jiwa ini...mama decide to deliver di kampung....

Walaupun abg sgt2 sedih...but..what to do...dia sgt komited dgn work dia...banyak kali dia cancel plan or things with mama just to attend the work...memang tak boleh nak kompromi...so...now..mama boleh handle lagi..if tgh dalam pantang...tak ke meroyan...oh no...me...biar lah dia berkorban untuk kali ini...i need to see that....coz...rasanya mama dah banyak bekorban ni...huhuhu....

the plan will be like before lah...masa haris...i will be in tanjung malim from 9 months...till dia balik dari uk...so...he will come when ever he like...but rasa macam jarang2 aje...sebab dia memang sgt sayangkan kerjanya...very much!...

mungkin mama tak faham kot...iyer lah mama tak kerja...but..u see...he still work when i'm in hospital due to SVT last week...oh dear....sedih kan....siap meeting balik lambat lagi....huhuhu...

oh..lupa nak update...i was admited to hospital pakar puteri jb for 2 days last week due to SVT..cause..unknown... palpitation..with heart rates of 166 for 3 hours...Alhamdullillah..dah ok...but will be on verapamil PRN...( gg incase u read this..u will understand better..:))..echo n 24 cont ecg monitoring done..it was normal.alhamdullillah...
ok now nak cerita pasal mama...semua org yg baca blog ini tahu mama ini housewife yg sgt active dgn early education unutk both my darls....

ok..i don't know about other people....esp yg kerja....i guess..they wake up...sent the kids to other place ( so don't think so much about them eats ect) then go to work sampai petang then ambil anak balik, buat kerj rumah, then tido....end of the months...dapt gaji ribu2..boleh pergi shopping..hujung minggu panggil org kemas rumah....so hasilnya...rumah kemas, duit banyak anak2 hidup membesar then hantar sekolah...mertua or other family member datang rumah..puji..wah rumah kemas, anak2 gemuk dah sekolah ( walaupun kadang budak tu tak reti aper pun) , duit banyak, barang2 mahal, boleh jalan2...kadang2 menantu siap belanja baju , handbag dan sebagainya....ok..seems like a perfect life...

ok let see my life...i don't know about other people...me..i wake up like 8 after tido balik solat subuh...kenapa lambat...coz malam i tak boleh tido..aisyah still feeding dan i got active baby in my tommy....bgn...terus pikir pasal anak2...what to feed them?...then...kemas rumah.i mean here...basuh pinggan n baju sapu rumah, barang mainan anak2 yg bersepah..kemas sikit2..sebab mama kena entertain anak2 makan mandi semua ...sebab i tak de org gaji ye....tgn ade dua...tak boleh buat semua benda dalam 1 masa..pregnant lagi...mama kena makan n mandi juga...jemur kain...ok...dah selesai kan...igt den dok sajo.....

bermula lah home schooling, kena fikir apa aktiviti nak buat for both haris n aisyah...bukan untuk belajar sahaja...dari main sampai ke menjawab pertanyaan...bila meraka buat aktiviti...igt den dok sajo lagi ko...idak nyo...kena monitor..duduk sekali tolong esp aisyah...banyak kena buat...lepas tu nak mereka nak main tepung, air, kolam mandi, nak pergi park...ok..semua itu perlu tenaga n masa....then mereka tido dalam pukul 3 till 5....oh...masa free mama?...tidak ye...masa ini kena kemas toys dan sepahan2 yg merka buat tadi...masa mama lunch dan tea sekali gus dan masa melipat kain bagai.....bila merka bgn...lagi kena fikir aper nak kasi mkn n aper lagi nak kasi mereka tidak boring...

abg balik pukul 6...now pukul 7 pun biasa....

mesti tertanya2 kan..mama tak rehat tengok tv ke...hahahaha...kejap nak gelak...hahahahahahahahahahahha...ok...mama dah dekat beberapa tahun..3 kot...tak tengok tv..kecuali dapat tengok kat kedai mkn..itu pun berita...rumah mama tak de tv...mak na nya sepenuh nya masa mama..mama guna untuk anak2 dan keluarga....

malam dapat rehat lah kan sebab abg dah ade kan?... hahahaha....boleh rehat sikit...but abg balik rumah masih mendakap lappy dgn kerja2 yg memang mama rasa macam tak habis2...so...anak2 akan minta mama tolong itu ini...nak makan semua...mandi,..aisyah nak story book ...kadang2 curi2 naik atas awal..nak tido..but..ade aje yg sedar..datang nak tolong ulit mama....dan kesudahan nye...aisyah minta nenen...baru boleh tido...dalam kol 11 gitu.....

hari2 macam ni..tanpa cuti sampai tah bila2....dan yg best sekali...FREE.....alhamdullillah...

apa yg buat mama kuat nak teruskan juga walaupun macam tak de yg best...ialah Allah, anak2, dan suami...

kenapa mama buat entry ni kan...macam tak puas hati aje...

memang ade yg mebuat kan mama sedih..bila ...bila...ada org komen mama pada abg...

''suruh lah siti tu kemas rumah elok2, ni tak bgn tido pun sama dgn anak2...''

sakit hati kan...sakit hati mama tau...1 minggu mama nangis sorang2...megenangkan rasa penghinaan yg mama rasa...aper dia igt aku ni duduk saja dgn lambat suka2 ke...ya Allah...sedih sgt lah...

mesti dia banding dgn menantu satu lagi kot..rumah kemas aje...hello...dia hujung minggu panggil org kemas rumah....then balik umah mak bapak/ meruta semua..mana ada anak kecah2 rumah, dah le hantar nursery kol 6 30 pagi sampai 7 mlm...mana masa nak kecah2 rumah...duit banyak boleh upah org.... kalau mama nak upah boleh...hehehe....but bila berlaku krisis kewangan..bukan diorang yg rasa...mama n anak2 yg rasa.....aper diorang tahu...haih...letih tau!

jadi...untuk buktikan pada abg yg mama memang tak sempat nak rumah berkilat...mama pun ..ambil 2 hari...kemas rumah aje..anak tak kesah...biar diorang....nak buat per pun ko punye pasal....

semalam...mama cakap...anak2 tak berlajar apa2 pun..mama kemas rumah..abg pilih lah...nak rumah cantik or nak saya didik anak2...

jawapan yg best...abg nak mama didik anak2...abg tak kesah rumah bersepah janji tanggungjawab didik anak2 tu jalan...tengok anak2 abg pandai sebab awak jaga....

then mama cakap...setelah sekian lama pendam...''i feel so sad and offended by ur mom comment...''

then mama tido.....

i just don't know..why she just hate me...i can say this coz the way she act..it's show...maybe sebab mama tak kerja dan berpurdah...itu aje alasan yg mama nampak....kalau nak tengok anak2 mama....my mom dan org lain yg tahu pun suka dan teruja tengok perkembangan anak2 mama...masyaAllah..it's not free...the effort is so much that i almost give up....and some people are just ignorant... tak minta di puji....but please don't condemn .... esp infront of my husband...

ps: menulis entry yg sgt panjang...stop beberapa kali sebab budak2 nak perhatian...see...igt mama free sgt nak buat entry ni....i just have to write this for my future ref...:)

1 comment:

norakhtar said...

tabahkan hati..hidup kita lagi sempurna bia ada kritikan dr pihak lain...