Monday, 14 February 2011

dot to dot...

Bagi ibu2 yg mahu anak2 mereka mahir mengenal nombor...mama guna satu cara mudah, free dan menyeronokan untuk anak2....

Mesti ramai yg tahu tentang dot to dot activity...alah yg selalu kite mian masa kecik2 dulu..sambung2 titik2 nombor itu....

Sebenar nya...ini adalah cara yg sgt berkesan untuk membantu anak2 mengenal nombor tanpa mereka sedar pun....

Cara nya...bila anak2 buat tu...minta dia buat sambil sebut nombor terbabit kuat2 sikit lah...sepaya kita boleh kesan yg mana salah2 sebutan dan urutan tu....

Walaupun haris dah kenal nombor...tetapi mama masih minta dia buat aktiviti ni..untuk pengukuhan...dan cara mama..haris akn sebut begini:

After 1 then it's 2 then it's 3 and so on ....

Mama cari gamabr2 yg menarik untuk dia buat dari internet..then print....macam haris minat rocket lah, dinosaurs lah...bila kita bagi gamabr yg diorang suka....nanti mereka akan buat dgn senang hati ..dan hasil nye..anak2 yg bijak dan happy...insyaAllah...:)

kalau nak beli buku pun boleh...tapi kadang2 gamabr2 tu tak kena minat anak2.. :)

antara contoh site yg ada...

Selamat mencuba!..

2 comments:

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

ct, thanks for sharing ! Jgn lupa share lg link best2.

ishamizu said...

Aah dot to dot ni mak bdk pun suka, kn! good idea! :D

kt bwh ni utube multiple pun best gak..Iris n Zahin suka tgk. TQ dear!