Tuesday, 24 March 2009

haih...

Haih..dah lama mnyepi dari entry terbaru.....ni baru berkesempatan nak bernukilan di sini...haih...

sepanjang 1 minggu yg lepas..rumah kami di landa 'banjir'...mula2..mama..then haris then aisyah dan last skali abah....

paling teruk..mama....haih...

tak tahu lah...kenapa....kepala pun asyik sakit aje ni...badan tak kuat sgt...selsema teruk..haih..jarang macam ni...kecuali...kecuali..erm...ada apa2...huaaaaa...kena beli ni ..kena buat UPT cam gini...haih...

bila anak dah 2 ni...terasa lah penat badan ni melampaui kemampuan badan supermommy ni....rasa dah tak super dah...

dalam dilema...ya...org sekitar asyik suruh mama kasi aisyah makan....lapar kata nya....yg mama tahu dia tak suka gi rumah org...dia nangis....bawak balik rumah sengeh....nak buktikan yg mereka salah..mama suap 1/8 sudu baby tu apple puree...terus melalak2 sakit perut colic..haaa..memang dah berat hati nak suap makan...yer lah aisyah blom 4 bulan pun lagi...lepas ni kalau org suruh....mama nak cakap dah bagi...supaya mama tak tipu n mereka tak bingit kan telinga ni....haih....

pada org2 di luar sana...instict ibu sentiasa the best lah...jgn lah pressure dia suruh dia buat benda yg dia tak nak buat utk anak dia...haih....marah ke ct...tidak..aku kecewa!...

breast milk mama banyak...insyaAllah cukup utk aisyah...tak perlu yg lain...haih..tak paham ke...oh...mereka tak tahu..sebab....bukan breast mereka!

mama menulis ni ngan hati yg sedih..sebab...mama sedih..oh..sgt memerlukan wan..erm...dia tahu apa nak buat...bila aisyah sakit perut...bila aisyah kulit nya merah2 ruam...bila mama perlukan teman nak ketawa...bila mama perlukan teman untuk menangis...bila mama perlukan bahu untuk bersandar bila penat...haih...oh...air mata..berhenti lah....haih...

stress bagi mama tak pandai mama nak luah kan.....bagi mama..ia adat bagi org macam mama..suri rumah jauh di perantauan....betul kah?

terasa bila pulang nanti nak cuba tukar diri jadi yg berkerjaya....adakah sama atau berbeza rasa hati...tapi terlalu tinggi halangan....mungkin kah mama akan merasai nya?...

ct...masalah...jika dihitung takkan habis....jika di hitung hati lebih terguris...

hati...tenang lah dan sabar lah....hidup hanya sebentar...kejar lah yg abadi....walau perit...ganjaran itu pasti....

i'll try to do my best...to please Allah my creator...

7 comments:

izuan murat said...

Alahai.kesiannya..ktrg kt cni pon xbrp sht..sabar ct, ko still supermommy...yes, juz follow ur instinct. every mom knows what best for her child kn..aku pon kdg2in baby blues gak..tp byk teman nk meluahkn peraaasaan..hubby, mom n nanny..ko jauh, sabarla..aku phm sbb aku pon pnh rasa apa yg ko rasa masa kt uk tu duulu..ok take care..kiss haris n aisyah for me k...

Suzana Abd Manan said...

Ct,sayang... sabar ye...memang betul kata ct mummy lebih tau baby dia. akakpun cam tu jugak dulu, banyak sgt nasihat yg tak betul dari luar... itu menunjukkan mereka care. Memang kalau kita Breastfeed, anak2 akan sihat insyallah. Remember bf is the best yg Allah cipta utk anak2 kita. Take care ye..

ummi said...

Ct, as a mum and a doctor yourself, mesti tahu yang kidney baby tak fully develop until they four months old. The best if to breast feed up to six months. We do have to take people opinion, but, only if it didn't contrast too much with others.

This is the time where we had to put our feet firm and stand on our own. Don't bother too much about others.

Second thing, it is not easy having more then one kids di perantaun, dan tak jugak di malaysia. Lebih banyak anak, badan lebih banyak di guna. KErana itu akak memang pegang pada petua, berpantang kuat oarang tua tua dan jugak, don't spoil the baby. Sebab this two things membuatkan kita banyak kerja dan badan tak mampu tampung. Especially kat UK ni cuaca lebih sejuk, badan lebih mudah terasa sakit dan stress out.

Anyway, bila Fauzan dah realease sikit writing, come up here to the North. Nanti akak masak makan untuk ct. Budak2 boleh tolong tengok2 kan anak2. CT boleh rest, OK?

iu @ wid said...

dear ct sahabatku..

tiada apa yang mampu ku ucapkan melainkan teruskan bersabar.. panjatkan doa kpd allah moga terus dikuatkan keimanan.. kasih sayang dan kesabaran.. eceh..

biasa aku kat sini pun selalu tensen.. nak lagi takde kawan sgt kt cni..sunyi..sepi.. sedey..

tapi.. redha jelah da jauh ngan mak ayah.. jauh drp sanak saudara dan kawan2.. sume nk kena buat sendiri.. alhamdulillah.. suami & anak3.. byk bg semangat wpun bukan secara terus..

aku sedar..sume ni cabaran & tak sume org dpt merasai suka duka jauh camni.. insya allah tak lama.. nanti insya allah pasti kita akn kembali ke tanah air.. bersama ramai lagi org yg tersayang..hihi

apepun niatkaan sume yg kita lakukan ikhlas.. ye mudah nk sebut.. tapi mmg susah nk membuatnya.. kuatkan semangat ok.. insya allah kita mampu melalui sume liku2 hidup di bumi asing ni..

teruskan usaha.. try ur best! sometime u need time for urself.. releks & tenangkan fikiran ok.. g makan angin ke..hehe.. take time ok.. n good luck!

zrauk said...

sabar bebanyak ye ct jgnla bersedih...kuatkan semangat...nanti dah nak blk msia...suma beban akan hilang nnt..nnt kita bawa anak2 kita p Swanswell Park release sket tension...kita picnic kat sana..blh ke..

Segenit Puteri Bunian said...

ct... hukhuk.. samer la kita!!! aku pun rasa mcm ko jugak skang.. nak² pulak time kita sendiri yg sakit.. mak jauh..memang stress..

Anis and Aina's parent said...

salam ct,
alahai...banjir ke satu rumah... dah ok skrg?? biasalah, cabaran ibu muda di perantauan... jauh dr famili dan kwn... kekadang org bg nasihat sbb deorang care... cm setiap aorg dan bb tu penerimaannya lain... u know best for u bb... kalau boleh ct sendiri pun cb elak mkn benda2 sejuk dan berangin, maklumlah kt ni bf bb, apa yg kita makan akan secara tak langsung akan disalurkan kpd bb jugak... lagilah cuaca kat UK tu yg sejuk, dan kalau hr sejuk n kene extra bj sket, maklumlah bb punya bdan tak sama dgn kt yg dewasa ni... hope u be stronger...