Thursday, 31 March 2011

Tips snack anak2 sehat dan cepat...

Wah2....kalau yg cepat2 dan senang ni..memang boleh jadi johan lah mama ni....so dah alang2 mama nak kongsi lah dgn kawan2...ewah...macam canggih aje tips ni...

Ok...selalunya...anak2 kawan2 inbetween meal time tu mkn apa?...selain minum susu...adakah mereka meratah kudap2 tak tentu hala?...atau mama2 di luar sana sgt Extremely rajin, buat kuih muih berbagai rasa dan rupa untuk anak2?...

Jawapan mama senang sahaja...tak do maso den!....hahahahah

Mama telah menjumpai suatu snack yg sgt sehat dan mudah, murah serta tidak memenatkan....

Cornflakes!

Yaaaaa.....itu dia kawan2....pi lah beli sekotak...jgn yg ada bersalut gula, madu, dan sebagai nya....itu kurang bagus...nanti rosak gigi, terlalu manis nanti tak bagus...u know..now case Diabetes Type 1 ( kencing manis pada usia kanak2 or muda) dah makin meningkat...kesian kecik2 lagi kena suntik insulin.....jadi elok lah kurang2 kan...

Anak2 mama ni...kalau time main ke, buat activity, menonton laptop...memang mama offer classic conflakes ( kata abg haris) ....kasi semangkuk..tanpa susu...mereka suka bila benda tu rangup2...sedap tengok diorang mkn...:)

Ingat kawan2...budak2 ni belajar dari benda pertama yg kita introduce...kalau dah introduce coco crunch for kudap2...conflakes bagi mereka sgt tak syok...jadi...kasi yg plain...kasi diorang register yg plain itu sedap...:)

selamat mencuba dan selamat mengamalkan cara hidup sehat sejahtera mudah dan senang...ibu bahagia..:P

1 comment:

ishamizu said...

hihi bagusla derg mkn conrflakes..ank2 izu ni suka mkn manis2..mcm umi n babahnya la sape lg..aduihai..pg2 mmg mkn cereal tp bkn cornflakes, btul la CT ckp tu sama ada frosties or cocopops. klu tak ngan susu, mmg mkn mcm tu aje..isk2..kene krg kn la..tkt dgr2 kecik2 dh kne cucuk insulin tu..kita yg dh tua ni pun kene la jaga jg..aih..