Wednesday, 2 March 2011

Dari Allah ia datang...pada Allah jua lah ia kembali

Semalam...mama dapat berita..anak makcik sebelah rumah ni dah kembali ke rahmatullah pukul 5.30 pagi akibat heart attack....innalillah.. :(

He is a very young man...30 yrs old...he left his wonderful wife with a lil girl 1 yr n 7 months old najwa...

Semalam..tak sempat nak pergi majlis tahlil sebab abg ade exam mlm tu...then mama pun pakat ngan my friend unutk pergi ke rumah nya this morning around 10 macam tu...

siap kan anak2...kami pun sampai lah kerumah itu...tak de perkataan nak ucap..hanya linangan air mata bila tengok najwa lompat2 keseronokkan tanpa tahu apa2 tentang dia sekarang adalah seorang anak yatim....mungkin bagi dia..ayah dia pergi kerja..seperti biasa...

mama masuk....peluk makcik, akak, dan panggil2 najwa..mata dah terlalu sarat dgn air mata...ign menjadi yg kuat...tapi lemah bila terpandang wajah chomel najwa...bila terdengar suara najwa...ini mama...bagaimana pula keadaan nya jika ibu najwa sendiri...akak nida...:(

masuk ke rumah..tak kelihatan kelibat kak nida...mama duduk..mata masih bersisa dgn air mata...purdah mama basah...oh..lemah nya aku...dugaan sebegini terlalu besar utk org seperti ku...Allah...Engkau Maha Mengetahui....

Kak Nida datang...salam kami beserta pelukan kemas...bisikan tangisan kak nida melebatkan air mata mama...''terima kasih sebab datang''...mama kelu...''erm'' itu saja yg mampu...

Kak nida segera ke dapur..dia sediakan air teh dan di hidangkan kami bihun....

mama memandang wajah sugul makcik...wajah sugul kakak ( kak ijan akak kepada arwah) mama tunduk...makcik mula bersuara'' memang tak sangka...dia nak pergi dulu...''malam semalam dia dtang rumah makcik bawak najwa''

''dia kena sakit jantung mengejut''...''patut lah semenjak balik dari sabah tu, dia diam aje...'' ...selalunya kalau tidak laju aje kalau makcik minta tolong aper2''...hari dia nak meninggal tu, satu hari dia duduk rumah makcik, keretanya rosak, dia balik rumah, basuh baju sampai semua sofa2 di basuhnya, pergi potong rambut''.. ''rupanya dia dah nak takde''....

mama diam...hati masih lagi sedih...

''dia ada tinggi kolestrol''...

selama makcik , kak nida bercerita tentnag arwah...haris, aisyah n najwa bermain bersama...tiba lah waktu tidor najwa...seperti anak2 kecil..meragam bila mahu tido...di tambah pulak dgn aisyah yg sibuk bermain dgn mainan najwa...berlaku tangisan demi tangisan...pujukan mama seperti tidak berhasil...pujukan kak nida juga nampak luntur...tiba2 najwa bersuara...

''nak abah..nak abah''...

hancur luluh hati ini...mata mama kembali berair..juga kak nida...najwa menunjukkan jari halusnya pada rak buku, mahu majalah yg ada wajah arwah..majalah syarikat...rupanya..sedari semalam..majalah itu lah peneman anak kecil ini...hingga koyak di tatapnya wajah arwah....

air mata berderai lagi....bila majalah itu di buka...najwa panggil abah pada gambar kaku itu...dia tersenyum...tidak mahu di tutup majalah itu...dia tersenyum lagi...tapi...mata2 kami terus menangis...

Arwah seorang suami dan pekerja yg baik...bekerja di jabatan emergresen, tetapi teguh dalam menbentras rasuah....selaku org yg berkuasa dalam meluluskan kemasukan warga asing...berpuluh agent datang mahu merasuah dgn berpuluh hing ratusan ribu...arwah akan marah hinga di campaknya sampul2 duit itu...diarahsiakan alamat rumah....tidak mahu makan di pejabat kerana ada sahaja yg mahu ''menyuapnya''...

kekuatan arwah menolak kemahuan2 mereka itu sangat2 mama kagumi...kekadang arwah bersuara pada ibunya '' mie kalau nak kereta canggih boleh mak, tapi mie tak nak''...''jgn mie...sabar...jgn buat kerja2 macam itu''....

sedari tadi kak nida yg diam turut bersuara ''ada yg offer nak buat rumah ni free, tapi abg tolak...'' '''abg selalu cakap yg kerja dia ni berat...nak kawal org bawah dari rasuah..''..''abg selalu mengigau malam2 marah2 org''

terlintas di fikiran mama...betapa stressnya kerja arwah....betapa kuatnya arwah mengawal nafsu...betapa beruntungnya makcik memiliki anak sebegini...betapa baiknya didikan makcik n arwah pakcik hingga teguh begini pendirian arwah...

Dan mungkin sebab ini...Allah mahu memelihara Arwah dari dugaan2 hebat...Allah ambil Arwah...Allah maha mengetahui....

mama pandang najwa...hati sgt sayu...najwa masih menelek wajah arwah pada majalah itu...

jam sudah 12 tengah hari....haris sudah memanggil2 mahu pulang..lapar barang kali...

kami saling salam...

salam terakhir mama unk kak nida...pelukan erat...sungguh erat...air mata merembes lagi..

'' akak...setiap air mata akak ini..Allah tahu...Setiap keluh sedih akak ini Allah tahu...subhanallah..Akak...akak ada najwa...jaga lah najwa dgn baik...akak ada Allah...Allah janjikan ganjaran yg sgt hebat utk akak di akhirat nanti...akak...Allah tahu kak...Allah tahu....''

mama beransur pulang dgn ucapan Assalamualikum...

Ya Allah...setiap apa perancangan Mu itu..adalah yg terbaik untuk setiap hambaMu..Maka..tabahkan lah hati2 ini Ya Allah...Permudahkanlah jiwa2 ini menghadapinya Ya Allah...demi redha Mu Tuhan ku...Kau tempatkan lah roh HambaMu Hilmi di kalangan org2 yg Engkau Kasihi...Amin...

3 comments:

MOMMY NADIA said...

ct..seddihnye bila part najwa tu..
rs nak g peluk je najwa..huhuuhu..

Semoga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman..Amin..

Mama said...

itu lah nad...ct pun sedih sgt....asyik nangis aje bila teringat najwa...

mak dia ada ckp...pagi tadi masa tgh mkn pagi...najwa sebut...tu abh..tu abah....sambil tengok depan...tak tahu lah macam mana perasaan mak dia masa tu...

Amin...

K-Addicts said...

oh...aku pun tumpg sedih walaupun aku tak kenal sape kak nida tu...semoga dia tabah menghadapi hari2 mendatang..

aku tatau la cane kalu aku di tempat dia...