Monday, 10 August 2009

H1N1

Erm...masa ct balik dari uk tu..dekat uk dah ada 7000 lebih kes...dan kematian hasil H1N1 ni hanya lah 3 org...apa???? 3 org sahaja...

Sekarang di Malaysia...kes belom pun sampai 2000..tapi yg mati dah lebih 30 org..Apa????...Apa?????...Kenapa???...sampai lebih 30 org....????...

Ikut kan cara dekat uk...masa kes dah banyak...diorang dgn sangat effisien...terus menukar cara rawatan....NHS...terus menghantar email kepada university dan sekolah tentang penukaran rawatan itu....

Dan Pihak NHS ( national health service) membuat cara online dan telephone....pesakit hanya menjawab questionnaire shj...jika ada simptom....mereka akan post kan antiviral dan paracetamol ke rumah tanpa banyak soal dan pesakit tak perlu keluar rumah bagi elakkan penularan.....

If pesakit alami komplikasi....Dr/Health person will visit the house...and..if only the case is bad...then bawak gi hospital....

Bila di bandingkan dgn malaysia....pelik...sikit2 gi spital...sikit2 gi spital...sementara tunggu turn tu,...batuk2 dulu kat semua org kat spital tu...pastu kan ke kat hospital tu dah ade org yg sakit kronik dan high risk...bila kena bukan kata H1N1...kena common flu pun boleh mati....haiyaaaaa.....

Lepas tu...ade ke..hangguk betol hospital mlaysia ni...kuarentin dekat hospital?????...maaf lah..terpaksa jugak cakap...bengong!!!...jgn kuarentin dlm hospital...penyakit ni sgt infectious...silap sikit aje..habis...

Bila ct tengok2 balik...memang ada something wrong lah ngan cara rawatan malaysia ni....kedekut sgt ngan antiviral pun ya....diorang ni..tunggu sampai result darah kata positif H1N1...baru nak kasi antiviral....at least 24 hours....memang boleh develop complication dalam masa tu untuk org yg high risk....tak ke hangguk tu!!!!!

Di Uk...memang tak tunggu positif...ade simptom aje...terus bagi...tak rugi bagi cam gitu...sebab all flu is from virus...kalau bukan H1N1...still boleh bunuh virus flu yg lain tu...sebab itu lah di sana memang payah nak ade case yg sampai dah dapat komplikasi...diorang ni konsep...prevent...malaysia ni konsep cure...tapi hospital tak cekap nak bertindak...terkebek2...ada kes yg amik masa 3 hari baru nak comfirm H1N1...by that time dah payah lah nak cerita...Maaf ye...BODOH!!!!!

Kalau nak ikut kan...org negara2 macam uk tu lah nak panic...sebab negara sejuk....senang nak dapat komplikasi contoh macam pneumonia....tapi...ct tgk diorang cool aje...kenapa ye?...sebab..org putih ni..banyak bertindak dari bercakap....

Malaysia ni...tah lah....negara ku tercinta...Antiviral pun kedekut!!!....no wonder lah banyak kes yg maut...dan org bila takut2 sangat...benda tu akan jadi lagi teruk..panic semacam...demam sikit gi spital....haiya....memang takkan berjaya lah home treatment macam dekat uk....

ct berani cakap ni...sebab dah ade pengalaman....H1N1 ni just a normal flu...cuma panas dia kuat sikit sebab badan belom ade antibodi utk lawan...jgn simpan dalam otak ...kata kena H1N1..mesti mati..ape hal tuh?...nak gelak pun ade..haih...lagi pun...kat msia ni...bukan ke kes accident lagi banyak mati?...Mati ni kerja Allah....kite semua akan mati...kalau dah nak mati...jatuh bilik air pun mati...tak payah tunggu virus...

Sekadar mengingat kan...Alhamdullillah...Allah permudahkan urusan kami...dan utk semua yg lain....hanya bergantung harap pada Dia...Dari Allah ia datang dan kepada Allah ia kembali...hanya Allah yg boleh bantu kita....Minta pada dia...bukan pada Dr ye...nanti syirik....nauzubillah...

ok2 dah2 lah tu ct...membebel panjang pulak...

2 comments:

R I N I . R A N I said...

Ct, NHS kat uk memang cekap kan. Terkejut bila baca yg kes dorang jauh lg tinggi dr kat Malaysia, tp tuh laa, kes kematian lebih byk kat Malaysia. Kenapa laa Malaysia tak ikut cara dorang. Apa kata ko cadangkan hal ni kpd pihak yg berkenaan. Mesti ko ramai kwn di kalangan doktor. Cuba ko sarankan cara nih. Maybe ni salah satu cara yg boleh control N1H1

Aku risau nih. Risau kat anak2 aku, dlm sebulan lg aku nak balik Malaysia

Segenit Puteri Bunian said...

betul.menteri kesihatan bagi alasan tak nak bagi antiviral awal² sbb kalu terbukti bukan, nanti bila betul² kena nanti nak bagi antiviral apa lagi, body dah immuned. Hmmm.. nape mesia tanak ikut style uk yg lebih efektif ek?!