Tuesday, 20 January 2009

Tak sama...Tak serupa....

hah...rasa nya dah lama tak update blog ni...tak sempat..banyak benda yg jadi minggu ni...buat passport Aisyah...urus kereta...erm...banyak lah...

Apa yg tak sama tak serupa ni ye?...entry ni mama nak cerita tentang perbezaan haris dan aisyah...

Rupa paras:

Haris: Actually kalau tngok haris ni betul2..banyak macam muka mama...just that dia gelap macam abah die..so ramai yg kata ikut muka abah..yg memang ikut mama...mata bulat...bulu mata panjang..hidung yg kurang mancung (ewah..padahal lansung tak mancung)...telinga kecil..jari2 yg kecil dan tak panjang...dan rasa2 nye tak tinggi macam abah...

Aisyah:..haaaa...ini lain cerita nye...semua macam abah kecuali kulit dia macam mama..erm...yg ikut abah...mata sepet...hidung yg nampak2 nye macam abah dari segi bentuk dan tulang nya( mancung lah kot)...muka yg kecil..mulut abah...dan panjang...maybe tinggi macam abah....

Penjagaan baby:

Haris: masa dulu2..rasa nya jaga haris lagi mencabar...dia jenis tak bolh tinggal ni...setiap kali nak tido mesti ada mama..and mama tak boleh bgn...dan dia juga tak suka tido dlm stroller..masa baby aje la..bila dah 5 bulan ke atas cam gitu..dah ok..sgt senang jaga .. tak banyak kerenah...Alhamdullillah...

Aisyah: Rasa senang sikit lah..Alhamdullillah..MasyaAllah...dia boleh tido sndiri...tak payah nak tunggu2..nenen..kenyang.... tido...tapi itu lah..dia sgt senang colic...setakat ni..almost everyday...
InsyaAllah..nanti baik lah tu...Allah knows best...

and both anak2 mama..Alhamdullillah..senang bawak berjalan...memang tido lena dlm carseat...tak nangis2..MasyaAllah...

itu lah yg ketara beza nye meraka berdua...yg lain2..lebih kurang....aper2 pun..mama bahagia dan bersyukur pada Allah..atas nikmat yg tak ternilai ni...sekarang cabaran nye...Nak jaga amanah Allah ni..supaya jadi anak2 yg baik dan soleh /ah...tak nak kena tanya kat ''Sana'' nanti...ini lah cabaran yg paling besar...Ya Allah..permudah kan urusan kami di dunia dan di akhirat kelak..Amin..

Gambar ada banyak..tapi..blom sempat upload....akan menyusul kemudian...hehehe

3 comments:

izuan murat said...

heheh aku mmg ntikn n3 baru dr ko ni...aku kn pbaca blog yg setia..hehee...nway best ek dh ada ank 2, sorg lelaki sorg pompuan, bley wat analysis cam gini..aku seronok baca...turn aku plak la lps ni...hehe

BTW td br dpt jmp ayu...dh pdah umah baru, besar cantik..tgh bz lg mengemas umah, masya Allah byknye brg2 dia..hehe...mst korg pon camtu kn nti!

bler ko balik msia?

syazyatie said...

sonoknye siti dah ada sepasang. Tula..salute siti boleh sabar jaga kerenah bebudak ni. Esp tang colic tu. So far Aleeya jarang kena colic..tapi bila besar2 gini sokmo kena gastric. Cian dia..kecik2 dh kena telan ubat gastrik.
Siti, sya pon tgh menunggu 2nd one..due August. Doakan segalanya ok. Skang ni tgh mabuk teruk..huhu

Azrin Hani Hj Abdul Rashid said...

ct, bestnye dgr cite anak2. Sepasang plak tu. Mesti ada perbezaan jaga beby boy ngan beby girl kan. Haha, ko baru tau ke aku ada blog friendster. Dah lama dah blog tu. Cuma aku update bila ada mood jek. hehe..