Monday, 15 August 2011

perancang keluarga?

Alamak, nak kena fikir pasal perangcang keluarga pulak lepas beranak kali ni, since mama ada svt, dr mama suruh buat treatment kat ijn dulu baru boleh nak mengandung lagi...but bukan senang nak ke ijn..dan banyak benda nak fikir bila nak buat treatment tu...cmplications dan sebagainya...jadi mama memang taangguh dulu nak buat treatment tu..dan mesti lah kena ada perangcang keluarga since mama memang tak boleh nak ada baby lagi...

since anak first..memang mama tak pernah ada perangcangan keluarga ni..ikut bila nak ada baby...tak pernah fikir pun...Allah bagi mama terima...tak bagi mama terima...but this time..kena pikir pulak..

plan yg awal igt nak pasang iucd, but bila ada kes mengandung dgn alat nih..mama dah takut, nak ambil pill, mama ada breast lump, takut jadi cancer pulak kang, nak ambil ubat cucuk2 ni...member wan..gemuk giler jadi nye..dah lah kolestrol mama ni 8.3, nak ambil implanol pun gitew2 lah..gemuk lah..macam2 ada kesan sampingan kalau guna hormone ni...

masih berfikir...fikir....dan fikir....

ps: kena fikir dan fikir lagi...haih...Dr pencen ni..banyak sgt fikir nya!!!

4 comments:

jie @ azie said...

ct, implanol tu boleh buat gemuk ker? baru berkira2 nak pasang utk 3thn..huhuhu

R I N I . R A N I said...

Ct, btul ke mkn pill boleh lead to cancer?

Mama said...

jie: aah...boleh gemuk juga...tapi tak sehebat makan pill la...

rini: yap...risk of cancer from breast to ovaries...kalau ada family history..lagi bahaya...better avoid

ishamizu said...

Ct, u got breast lump? What does it mean? I wonder..doctor kata normal ke? Take care dear! Izu pon tkt nk Guna any contraception so tawakkal je la. Hopefully not until hisham finishes his study tp klu Allah bg lg anak Cpt ktrg redha. Rezeki Kan..:)