Tuesday, 3 August 2010

apa cara anda?

ok..hari ni nak cerita pasal cara mama tidurkan anak2 mama...tidur waktu malam lah ni...siang pun lebih kurang..cuma...siang tu...mesti main dulu dalam 15 minit before diorang ni take nap.

berbalik pada cerita tidur ni...semua anak2 mama...sgt suka buku..masyaAllah...sebab..buku memang melimpah ruah..masyaAllah..jadi dari Haris sampai Aisyah...hidup mereka ni..dgn buku aje lah...mama pulak memang suka bercerita...dgn suara dan memek muka..anak2 memang terpegun gitu...hahaha...( gile puji diri sendiri...:P)

kepada ibu2...buku ni a very good investment...mama dulu beli..masa haris kecik..abg siap bising kata beli buku membazir tapi tak baca...mama diam aje lah..mama tak boleh nak buktikan waktu itu yg buku bukan pembaziran...now...bila anak dah pandai membaca...baru lah dia tahu...nasib baik mama beli jugak buku banyak2...kalau nak beli kat msia...tak nak cerita lah..buat tambah dosa aje..:P....

Jadi...sudah tentu...routine anak2 nak tido pun mesti mama kena baca buku...WAJIB...tak de sunat2 lagi dah..selagi tak baca...selagi itu celik mata...sampai kalau balik kampung pun..buku mesti bawak...siap2...masing2 pilih buku mana nak bawak tu....jarang lah bawak balik mainan...buku lagi penting...sebab..nak tido..:)..masyaAllah...

kadang2...bila mama penat sgt tu...haris akan ambil buku dan baca sendiri aje..lepas tu tido...mama perasan...sebab..mama terjaga dgr dia baca buku.....seronok pulak....sekarang ni...tak payah nak suruh dia baca buku....kalau dia nak..terus baca aje..masyaAllah...dulu2..mama suruh baru baca...

sekarang buku fav haris..little duck lost... dan buku fav aisyah pulak what do you do....dan buku fav mama...snow bear...eceh...kalau buku fav mama tu..maknanya..fav mereka jugak..sebab mama selau baca buku tu..:)

now....mama rasa buku yg ada ni dah kurang sesuai untuk haris...dia dah baca laju..jadi..mama nak beli buku yg padat sikit lah...tak payah large print dah....so...dah janji dgn abg..setiap bulan..peruntukan 30 ringgit untuk buku haris...dan buku yg ada ni untuk aisyah pulak....bila dah dah pandai baca kelak...insyaAllah...

btw..Aisyah dah 1 thn 8 bulan....dan kenal semua yg perlu kenal tu...masyaAllah...semoga anak2 mama menjadi anak2 yg soleh dan solehah..Amin...

1 comment:

K-Addicts said...

wah...bagus learning program yg ko buat tuh.i'm so proud of u ct!aku nih, bila la buleh ikut contoh baik ko tuh...huhu...bertuah pojan ada bini bagus macam ko.