Sunday, 18 July 2010

Lets play!

ok2...mama baru dapat idea nak buat indoor game untuk anak2 ni..so mama nak share dgn kawan2 yg mana kite boleh buat sama2 untuk anak2 kita...

1. mari lihat warna!..

cara2 nya...beli lah atau kalau dah ada belon2 yg berbagai warna tu. lepas tu ikat pada lampu suluh, dan tembak pada dinding...tukar2 lah warna belon tu...lepas tu..boleh tindihkan warna belon yg lain2 untuk mix warna....haris belum buat...baru beli belon nak buat esok!..:)

2. torch projector...

cara..lukis lah spider ke, bat ke, star ke, atas kertas hitam...saiz biar muat2 kepala lampu suluh tu..then tempek depan lampu suluh tu...then suluh..dekat2 sikit lah pada lantai or dinding..nanti nampak bayang2 tu...best!...Haris sgt suka...

3. treading...

mesti igt game untuk perempuan kan..bukan..ini semua jantina boleh...guna lah platik yg keras sikit..potong kecil n panjang...ikat dgn benang bulu kambing....pastu..cari lah manik2 yg besar, pasta yg berlubang, empty toilet rolls ke..aper2 yg ade lubang...suruh lah anak2 buat panjang2...mesti happy punya!... haris ada buat dulu...tapi mama tak terfikir pulak nak guna pasta...so..nanti nak buat lagi..:)

4. marble painting..

amik kotak..mama guna kotak cereal yg saiz sedang tu...potong depan...buat macam bekat 4 segi ..lepas tu...amik lah guli 3-4 biji...bubuh color dalam bekas lain2..letak kertas dalam kotak..letak guli dalam paint...suruh mereka golek kan guli bewarna dalam kotak tu...haris sgt suka ni...buat berkali2..:)

5. mail box...

guna cereal box yg sedang2 saiz tu...bungkus dgn white paper...buat lubang 4 segi panjang n nipis macam ludang mailbox guna cutter...suruh anak2 hias lah mailbox tu...mama bagi beras, pasta, kertas2 yg dah gunting2...pastu dia lukis2... pastu bagi lag surat2 lama ke, buat sampul dgn diorang untuk post dlm mailbox tu...haris...semua dia post...sepit rambut aisyah pun jadi...tapi memang best la...dia suka n sayang mailbox tu...masih utuh di atas meja mama..walaupun dah berbulan!..

ok...selamat mencuba!..:)

1 comment:

K-Addicts said...

yay!!byk betul aktiviti.tukar profession jadik pengetua montessory la ct!;p