Thursday, 29 October 2009

reflection: muhasabah diri?

Dah hampir 4 tahun...erm...4 tahun ct habis belajar...dan ct dah jadi suri rumah sepenuh masa pun 4 tahun juga...

perasaan: bercampur2...happy ada,bersyukur ada, sedih sikit ada, penat ada...manusia lah katakan...tapi....menyesal...yg betul2 menyesal...Alhamdullillah..tak de...menyesal mengada2 tu ada lah sekali dua... :P

sekarang ni bila haris dah besar...dah boleh tolong2, aisyah pun kira besar lh..bukan baby yg baring aje....rasa seronok....ringan sikit...

Sebenar nya jadi suri rumah ni seronok...kenapa?...walaupun kite tak dapat duit bulan2 tetap yg berkepuk2...tapi kan....cuba fikir:

  1. bila nak duit, boleh mintak, tak payah nak kerja 9 to 5 dan tunggu hujung bulan baru dapat.... ayat :''abang nk duit sikit, nak beli barang''...haaaaa..memang tak payah nk perah otak, kerja macam nak mati untuk org lain.... kiter kerja untuk anak n laki kite... bahagia kan...
  2. Cuti....haaaa..memang tak de cuti khusus...tapi kite tak de jadual tetap...kena/wajib dok opis ker, kilang ke...bila nk stop...baling aje lah kain ke..pinggan ke..lantak kan aje...rehat aje lah...pukul2 brapa pun boleh ''masuk kerja balik''...bahagia tuh....org tak marah...kite hati senang...
  3. anak tido...kite tido...anak mkn...kite makan...anak main kiter main...kerja rumah...kalau nak buat...buat...kalau nk longgok...longgok...bila free..buat le...haaaa...nak macam mana lagi....org kerja...dah dok opis ke kilang ke 9-5...balik nak rehat?...haaa..yer lah tu...esok kerja balik tuh....so..nak tak nak..kena buat kerja jugak...ing...kite yg suri rumah ni...esok ''cuti ''jugak...:P
  4. anak sakit, kite ada, anak nak belajar, kite ajar, anak nak aper2..kite sentiasa ada...haaaa....tak payah nk pening2...cuti lh...tak dapat cuti lah..anak jadi cam indon lah...mana tak nye..indon aje yg megajar...:P
  5. sekarang pasal maid indon yg dera anak2 ni...Allah...yg ni..ct memang bersyukur sgt..ct tak payah nak amik indon ke..philipines ke, wat so ever bangsa asing nak jaga anak...cuba fikir: kite suruh org yg lower education level yg kita jadi kan maid tukang cuci rumah tu '' cikgu'' secara langsung kepada anak kite...kenapa ct cakap cikgu...? sebab anak2
  6. learn from their caretaker...kite nak anak kiter jadi yg the best...but the teacher is a class D and E from seberang... oh nooooooo... i rather me..myself become the teacher ok... :P..biar lah tak kerja...tak kaya...biar2..aku tak kesah...anak mesti di dahulukan... Amanah Allah tu...jgn buat ikut sedap aje...duit boleh cari...anak...kasi kat indon?.. (maaf sgt kalau ada org tersinggung...ini pendapat ct...dan ct rasa ct nk kasi tahu...takut kite alpa dan menyesal kemudian hari)
ok..rasa banyak lagi good point jadi housewife...penat nk tulis...dah lapa..nk turun mkn dudu...

Alhadullillah dan masyaAllah..... the rules from Allah is always the best for His creation..just follow it..and u will notice the hikmah... :)

5 comments:

Segenit Puteri Bunian said...

hikhik...tak pyh aku penat² nak karang entry psl nih, ko dah luah semua apa yang aku rasa.camtu lah ct..aku rasa sama cam ko rasa. ramai org bila aku cakap aku tak keje, diorg balas, "Sayangnyer belajar tinggi² dok umah aje" Huhu, itulah dunia skang nih. Money value aje yang diorg nampak.Hidden values lain diorg tak nampak...Happy dapat baca entry nih. That's who I am, and how I think..

jie @ azie said...
This comment has been removed by the author.
jie @ azie said...

syukur la ct dpt apa yg ct nak..alhamdulillah..

Azrin Hani Abdul Rashid (AHAR) said...

Syukur juga ct dapat apa yg ct nak. Alhamdulillah, moga anak aku tak ikut karektor maid yg tak baik tu..huhuhu. Minta dijauhkan..Moga sifat2 maid yg baik tu dijadikan teladan...Amin...Aku pun dulu maid yg jaga. Mak bapak aku keje.

syazyatie said...

betul tu siti.yang sya paling terkilan bila tak jadi housewife adalah.anak2 terpaksa org lain yang jaga.sedih sgt2...tapi nak buat camne.bukan rezeki sya lagi nak jadi housewife.
antara kerja..ngan housewife la kan.sya rasa jd housewife paling mencabar.hihi...