Monday, 26 October 2009

Masalah?..


hish..aper ni...itu lah manusia tak pernah bersyukur ngan apa yg ada...

Masa ct dok Uk dulu2...ewah..macam dah lama sgt...:P ct selalu jugak dapat teguran2 tenteng betapa kurus dan cengkung nye diri ini...ct pun secara diam2 ( yer ke?) dok bersungut ( astaghfirullah) tentang badan yg kurus dan selalu tak bertenaga nak jaga budak2...nak masak...nak packing barang...

Selalu lah jugak...tanya cik abg...nampak tak ni dah kurus..ni dah kecik..ni tulang dah makin clear ( macam2 gitu lah) ...dan dia cakap..aah..ada lah sikit....tapi ok aje...cantik aje...:P

Jadi..sebab nak naik kan sikit badan tu..ct makan banyak2...selali makan..yer lah..lapa pun ye...breast feeding kan...jadi..kerja nya..makan, makan, makan dan makan....tapi badan still cam gitu...

Jadi...setelah sekian lama makan dan makan....Kami pun pulang ke MALAYSIA... :)

Sekarang dah 3 bulan lebih nak masuk 4 bulan dah di Bumi Yg Subur ini...Alhamdullillah...

Dan sekarang cerita nya lain lah pulak...

Di sebabkan dah jadi habit makan, makan, makan dan makan masa dekat UK tu...jadi habit itu masih KEKAL lah ngan diri ini...

Hasil nya..haaaaaaaa...naik lah badan ini...setakat ini dah naik 3 kg...yap..3kg...dan yg tak syok nya ( aik tak syok pulak) naik tu tak sekata.. :P...huaaaa... :( ...apa sudah jadi...ini kes berat...yap...badan dah terasa berat...

Masa kat uk...beli skirt size 12...balik msia..sendad daaaa...adoi...

Walaupun naik hanya ( hanya?) 3 kg...tapi bagi badan ct yg dah biasa kurus ni..memang terasa sikit lah...dan rasa berat nak buat kerja ( iak kurus tak de tenaga ye, gemuk terasa berat!) ...so...ku khabar kan lah pada kekanda... kanda...dinda namapak gemuk kan?...apa jawab kekanda '' apa lah mama ni...dulu asyik cakap kurus...sekarang dah gemuk pun tak best jugak?''...haaa...toiiiii...ambik ko...itu lah...kalau dah suka sgt bersungut... ( Ya Allah...Ampunilah segala dosa ku..)...

Sekarang ni tengah pikir2..cam na nak maintain aje...nak kurus balik..tak nak lah...dan tak nak makin naik...kira sekarang ni ok2 lah kot ( walaupun dah over my ideal weight by 3 kg!)

Semalam proses pujuk cik abg..nak suh dia beli alat2 utk excersice dalam umah aje...bukan tak nak kelur...nak joging sambil kendong aisyah rasa nya is not an option here okay!....so...namapk macam ada harapan ( yahuuuu)...tapi tak tahu lah bila tu...

Terasa macam nak kurang kan sikit makan2 ni...tapi kan...haiya..payah lah..satu sebab dah habit...so asyik lapo aje...dua sebab tgh breast feeding...nanti susu kurang pulak...tiga...kami pasangan yg suka membeli makanan...sebab both suka makan...:P

Baru aje pagi ni makan 2 bungkus nasik lemak...sorang 2 bungkus tu...ct lagi xtra karipap n donut...haaa...kan ct dah cakap...ct asyk makan, makan , makan dan makan... :O

Sekarang aim ct adalah..maintain badan....sebab kalau dah nak payah nak turun... :P

ok stop dulu...nak pergi basuh pinggan ( boleh kurus ke ni?) hehehe...

3 comments:

syazyatie said...

tula..sya ni makin kurus keding. nafsu makan makin kurang. org lain risau confinement nak kuruskan badan.tgk2 sya after confinement 3bulan sudah kurus kering..mcm mana nak naikkan nafsu makan ekk.teringin gak nak berisi sikit.

Fauzan Che Harun said...

hohoho...ct jadi macam tu setiap kali dlm pantang...tak lalu mkn...pastu ct cari benda yg ct betul2 suka...haaaa...ulang yg sama 5-6 kali sehari...lama2...terus jadi pemakan.. :P

Puan Gee said...

dua bungkus nasi lemak pluas karipap dan donut tu skali makan ke siti?? boleh tahan tu, tapi ye lah, surirumah pun lagi penat dgn buat keje rumah dan melayan kerenah anak2, pakai byk tenaga, badan siti pun ok ajer, boleh anik lagi tu. kasi berisi sket.