Thursday, 28 May 2009

Breast pump review...

Ok..nak cerita sikit pasal breast pump..

Me...i know...me kan breast feeding..masa bila pulak lah guna breast pump...dok rumah...nenen aje lah aisyah kan...but...actually..kite memang guna lah breast pump...sebab..

  • Pump susu masa aisyah dalam nicu...nak breast feeding bila aisyah keluar nicu....so..susu kena ada lah....kalau tak pump..tak de susu...
  • then..now..aisyah dah mula solid...rice ngan breast milk..larat nak perah pakai tgn..3 kali sehari..adoi...so..pump jugak lah....

Ct..memang tak de niat nak beli breast pump...tapi bila pregnant 8 bulan gitew..ct rasa nak bagi aisyah minum botol.mudah dlm kereta..guna breast milk...jadi..dah beli lah semua botol2 n breast pump...ct beli Medela mini electronic breast pump....

Rupa2 nya ..Allah punya plan kan cantik tu...memang ct kena guna breast pump nak pump susu masa aisyah masuk nicu...memang guna lah...Alhamdullillah...berjasa sgt!

Bila aisyah dah breast feeding..ct pun simpan lah breast pump tu masuk kotak...sealed....dok atas almari...selamat...

Bila aisyah dah mula solid...cari2 breast pump tu...nak cerita betapa membazir nye..huhuhu...Allah please forgive me....ct pun beli yg lain...tapi kali ni yg murah sikit..beli Avent isis manual breast pump...

Jadi..entry ni..ct nak buat review pasal both breast pump ni...boleh bantu mereka2 yg nak beli breast pump nanti...insyaAllah...

Ini lah dia medela mini electric breast pump tu

pro's:

  1. Cepat...memang cepat pump susu
  2. Effortless...tak payah nak picit2...
  3. Kecik..tak gedabak macam electric breast pump yg lain
  4. Senang aje nak pasang or simpan...
con's

  1. Mak ai...dia kuat suction nye...so..ada tak selesa sikit..a.k.a SAKIT...walaupun boleh control dia punya power..but still..yg ni punya point..manual lagi best!
  2. Bising cam hape aje..cit...bingit telinga le...
  3. Leceh lah kalau nak cari2 plug ni...kalau pakai bateri...botak beli bateri...kuat power nye tuh...boleh pokai!
  4. Pump dia tuh..tak de cover..so..payah nak simpan bersih macam
    Avent...
  5. Mahal...haih...jgn tanya ct beli berapa...malu nak ckp...huhuhu..

OK mari cerita pasal Avent pulak...

Pro

  1. Cun..hehe..memang cun lah...
  2. Suction nya..sgt selesa..tak sakit...
  3. Mudah..cepat..tak cepat sgt...tak macam medela electric tu....
  4. Mudah ooo...sgt mudah..tukan nya smooth...tak payah nak tekan kuat2...slow pun jadi...haih...selesa...A++++...suka lah....
  5. Kecik jugak...tapi medela lagi kecik....
  6. Ade cover utk tutup pump tu....muka depan n bawah....so...sgt bersih utk simpan...
  7. Mudah pasang...simpan..cuci..
  8. Murah sikit....
  9. Dia boleh guna utk semua botol dia..including magic cup dia...ini memang berguna bila Aisyah mula guna magic cup....insyaAllah...
con's

  1. Slow pumping milk...kurang power cam electric.
  2. kalau nak perah lama2..boleh lengoh lah jugak...walaupun tak payah tekan kuat...kalau electric..awak dok diam aje..hehehe...
Jadi..kalau tengok2 balik...ct suka lagi Avent ni...ct ade tengok electric Avent...besar cam hape aje...kualiti sama macam electric Medela..so..kalau nak beli electric pump..beli lah medela mini ni....kecik...sgt kecik...the smallest among electric breast pump...

kalau nak beli manual..beli lah Avent ni...ct rasa sgt ok...

Harap2 review ct ini..dapat membantu rakan2...InsyaAllah...

3 comments:

UmmiAmmaR said...

ya allah ct..org kata avent tu mmg bgs...ummi dulu beli madela yg manual punya...tp tak berapa best.. ingat kalau ada rezeki ammar nk dpt adik mmg nk cari yg avent nie..kat sana mahal tak harga dia..

nikNadim said...

aku pon guna manual Avent jgk...sgt berjasa!aku bwk beg Avent selama 8bulan++ ke office utk pam susu...bila org tya aku ckp itu beg susu, yg tya tu akan terdiam...hehe...penah skali terasa fed up sbb manual kan, hampir terbeli mini electric medela tu jgk. tapi Avent mmg selesa...cuma 'bintang' dia mudah tercabut bila dah lama pakai.mcm dah loose...kat UK murah kan Avent ni?

salwana albaki said...

ct, sal mmg guna avent..a fren of mine bg as a gift bila sal deliver dlu. berjasa sampai la skang ni since sal pn still nyusukan raha lagi..mmg sgt2 convenience..sal ade gak bli spectra 3 tp suction x best mcm avent..hehe..actually dah jatuh cinta banget ngan Avent. ngat ade rezeki for 2nd nnt nk upgrade to UNO plak..hehe