Tuesday, 29 January 2013

cara menulis utk anak2

entry ni utk jie khusus nya dan untuk semua ibu2 yang ada anak dari usia 4 hingga 8 tahun.

selalunya kalau kita nak anak kita ni menulis dgn cantik dan baik, anak2 kita kena practice, tapi since mama ni jenis suka mengajar yg tak payah nak tekan2 naak2 ni..mama akan cuba sedaya upaya dan berdoa kepada Allah supaya di permudahkan proses mengajar utk anak2 mama ni...

mama, Allah temu kan dgn cara begini...

bagi mama, anak2 ni kalau nak buat sesuatu dia meti faham...faham dan tahu apa nak buat...konsep biasa alah dgn melatih tubi anak2 suruh tulis segala macam benda...tapi konsep mama ialah dia mesti tahu nak tulis macam mana,di mana dan itu yang penting...

untuk budak yang dah tahu menulis, itu lagi senang, cuma perlu tunjuk pada dia di mana nak tulis...

mama syorkan ibu2 cari ini


benda yg macam ni...tulis pakai marker, tapi tak tulis the same huruf berulang kali...huruf kecil dan besar dan yang paling penting cakap pada dia peranan garisan tu...contoh, huruf besar kena sentuh garisn ni, huruf kecil sentuh garis tengah shj. 

lepas tu...kalau anak kita menulis, kita pastikan dia tulis tegak, tak pe kecik besar, pasti kan tegak aje, lepas kalau kita nampak dah tegak, kita suruh sama besar, tak pe kalau perkataan pertama dan kedia x sama besar, tetapi, huruf utk 1 perkataan tu sama besar...bagi anak2 kita masa utk biasakan tulis tegak dan sama besar.

ok...lupa pulak, igt tau, kalau dia dah boleh tulis tegak, jgn lupa bagi sticker, then bila dah sama besar pun bagi sticker...baru budak tu seronok!

ok, kadang2 budak ni.esp lelaki, dia tekan kuat sgt kan, jagi tulisan tu berkedut atau leper, jadi bila anak kita nak menulis, pastikan jgn angkat sgt bahu, pesan jgn tekan kuat sgt, buat2 lah bunyi bila dia tekan kuat tu, kite yg mak ni jadi kertas...''adoi2 sakit nye abg tekan kuat sgt pada kertas, kertas sakit tu, nanti dia koyak, kesian dia'' budak2 cepat igt..sebab budak2 ni dia main dgn emosi, dan link, ini salah satu cara nak bagi anak2 cepat igt.

lagi satu...kalau anak kita dah mula menulis, jgn selalukan dia tulis atas kertas kosong takde baris, nanti dia takde guide nak contol tgn dia berapa besar nak bulat, belapa panjang nak tulis.

jadi mama suka kalau kawan2 boleh print macam ni.

print lah sheet macam ni bebanyak!...simpan...;-)

selain itu, anak2 ni kena ada sebab dan minat nak menulis, jadi antara cara mama nak buat anak2 mama suka menulis dan tulis chomey2 sadalah dgn menyuruh mereka tulis surat pada BFF...haaaa...kalau tak caya cube!...ckp kena tulis comey2 nanti BFF abg tak faham!...

ok cuba lah..

harap ini dapat membantu!

6 comments:

ishamizu said...

Good tips! betul, dlu izu tekankan Zahin tulis huruf besar je smpi huruf kecil pon dia susah nk kenal..hehe..in shaa Allah lps ni klu nk ajr writing huruf kene buat 2-2 huruf skali besar dan kecil. ;)

Thanks Ct!

jie @ azie said...

tqvm ct.. tips yg sangat berguna :)

wawa said...

hai..... sya baru je follow this blog....tqvm for this tips....

Just nak tya....anak sya berumur 4 thn dah sya dah htar ke tadika....bila anak menulis tulisannya cam tak npak sgt bcoz dia tak tekan sgat...

Sya terpaksa pegang tgn dia sambil menulis kerana bila anak menulis dia pegang pensil tu macam sbil lewa sja.....itu normal ke @ cara sya salah....hrap membantu....

Lagi satu bila saya mengajar nombor @ words dlm BM, anak akan menyebut dlm BI...example: bola - ball, ayam - chicken....satu - one ..dua - two...bila sya explain dia cam blur je..... risau takut dia tak dpat membezakannya

mama ct said...

wawa, thnaks sebab follow blog ni...;-)

untuk bantu anak utk tulis tekan sikit, wawa boleh cuba cara ni...kalau wawa tahu...kite panggil stancile...bia akan ikut potongan gambar tu...jadi..dia akan tekan utk dia boleh tengok gamabr tu...bila dia main banyak kali...dia lama2 akan biasa dgn kadar macam mana nak tekan pencil tu...stencile ni ada bnayk gamabr...selalu budak2 suka...anak saya yg perempuan guna cara ni.. cuba lah..inshaa Allah...kalau wawa yg tolong tekan...dia tak boleh belajar sebab dia tak rasa..;-)

lepas tu pasal bahasa tu.....wawa dok mana..kalau dok msia..jgn risau...sebab dia mesti boleh beza sebab mother tongue malaysian... ini pengalaman saya...kalau ikut pengalaman saya..bagus wawa aiantain english....sebab bila dia mix up...memang tak payah ajar bahasa malayu akan pandai outomatic...yg payah nak maintain adalah bahasa eggeris tu... ;-)

harap ini membantu...

ct

wawa said...

salam

wawa said...

salam....

tqvm for tips....

stancile ???

Ia macam satu lukisan, kemudian kita kena sambungkan garisan putus2 tu ke ????

Saya tggal kat M'sia je....ohhh... klau cam tu kena start ubah cara m'ajar lah....